Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Πολύ μεγάλο συλλαλητήριο υπέρ του «Μένουμε Ευρώπη» στο Σύνταγμα - Νέα επιτροπή από επιστημονικούς και επιχειρηματικούς φορείς υπέρ του «Ναι» - Αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια

Πολύ μεγάλο συλλαλητήριο υπέρ του «Μένουμε Ευρώπη» στο Σύνταγμα

Σε εξέλιξη από τις 19:30, είναι μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη», που πραγματοποιείται με έντονη παρουσία της αστυνομία η οποία  λίγη ώρα πριν από την έναρξη της πορείας,  προχώρησε σε προσαγωγές στην οδό Σταδίου.  Το Σύνταγμα είναι κλειστό.

Στα Προπύλαια πραγματοποιείται αντισυγκέντρωση. Για το λόγο αυτό η αστυνομία έχει κλείσει την Πανεπιστημίου και την Ομήρου με κλούβες για να εμποδιστεί η πρόσβαση στο Σύνταγμα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μικρό αριθμό προσαγωγών.

«Ο αγώνας για το αν θα κρατηθεί η Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης, ή θα ταυτιστεί με τις περιθωριακές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, πέφτει στις δικές μας πλάτες» αναφέρουν οι διοργανωτές στο Facebook.

Οπως υπιοστηρίζετε στη διακήρυξη της πρωτοβουλίας:

«Ας διατρανώσουμε λοιπόν και πάλι, την απόφασή μας να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ, όπως κάναμε στις 18 και στις 22 Ιουνίου.
Ας βροντοφωνάξουμε ΝΑΙ στην Ευρώπη και ΟΧΙ στο λόμπι της δραχμής, αυτό που καθοδηγεί τις πολιτικές πρακτικές της κυβέρνησης.
Ας συμμετάσχουμε μαζικά στο δημοψήφισμα ψηφίζοντας ΝΑΙ, για την ΕΛΛΑΔΑ, για την ΕΥΡΩΠΗ, για τη ΖΩΗ την δική μας και των παιδιών μας.»

Την ίδια ώρα φορείς και συλλογικότητες από ολόκληρη τη χώρα συγκρότησαν Επιτροπή «ΝΑΙ στην Ελλάδα, ΝΑΙ στο Ευρώ».
΄Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Είμαστε φορείς και οργανώσεις όλων των ειδών, άλλοι μεγαλύτεροι, άλλοι μικρότεροι. Εκπροσωπούμε χιλιάδες σκληρά εργαζόμενους Έλληνες, χιλιάδες εθελοντές της κοινωνίας των πολιτών που ανιδιοτελώς συνεισφέρουν στη χώρα. Δεν είμαστε ένα μπλοκ. Δεν είμαστε ένα λόμπι. Είμαστε διαφορετικοί και πολυσυλλεκτικοί, πάνω από πολιτικά κόμματα και συνιστώσες. Πολλές φορές μάλιστα διαφωνούμε μεταξύ μας. Όμως μας ενώνει η κοινή μας αγωνία για το μέλλον της χώρας, και η πεποίθησή μας ότι η Ελλάδα ανήκει και πρέπει να ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και του ευρώ.

Για εμάς το αληθινό ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν είναι αυτό που τέθηκε επισήμως, μια πρόταση που ήδη έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα και τις εξελίξεις.
Για εμάς το αληθινό ερώτημα είναι πώς βλέπουμε το μέλλον της χώρας, πώς ανακόπτεται η πορεία εσωστρέφειας που έχει ξεκινήσει.
Ονειρευόμαστε μια χώρα δημιουργική, παραγωγική, εξωστρεφή, δυναμική και αξιοπρεπή, μια χώρα ανοιχτή και ελεύθερη. Μια χώρα που δεν θα τιμωρεί τις γενιές που δεν γεννήθηκαν ακόμα για τα λάθη του παρελθόντος, που δεν θα είναι διχασμένη αλλά θα προχωρήσει ενωμένη προς τα μπροστά, δεν θα γυρίσει δεκαετίες πίσω.

Για όλους αυτούς του λόγους λέμε ΝΑΙ στο ευρώ. Και πάνω από όλα λέμε ΝΑΙ στην Ελλάδα.

Στην Επιτροπή για το ΝΑΙ, «ΝΑΙ στην Ελλάδα, ΝΑΙ στο Ευρώ», συμμετέχουν:
· ΓΕΣΕΒΕ
· Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
· Δυναμική Ελλάδα
· Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ
· Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών
· Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου
· Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών
· Ένωση Γυναικών Κρήτης
· Ένωση Ελλήνων Νομικών e - Θέμις
· ΕΣΕΕ
· ΕΣΥΝ
· Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κοινωνικών και Αναπτυξιακών Μελετών
· ΚΕΔΕ
· Νέοι Μεταρρυθμιστές
· Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας
· Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων
· Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων
· ΠΑΣΕΓΕΣ
· Πολιτεία 2012
· Πρωτοβουλία Β
· ΣΕΒ
· ΣΕΠΠΕΕ
· ΣΕΤΕ
· Συλλογική κίνηση πολιτών «Μένουμε Ευρώπη»
· Συμμαχία για την Ελλάδα
· Σύνδεσμος Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου

*Ο κατάλογος των φορέων που συμμετέχουν εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται διαρκώς.
Μεταξύ εκείνουν που βρίσκονται  στη συγκέντρωση του Συντάγματος,  είναι οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Αδωνις Γεωργιάδης, και Κωστής Χατζηδάκης.Παρών στη συγκέντρωση και ο βουλευτής του Ποταμιού, Νίκος Ορφανός.

Παράλληλα,  παρών στη συγκέντρωση είναι κι οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Μπουτάρης , Αμαρουσίου Γιίωργος Πατούλης



Υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ μίλησαν στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Πύρρος Δήμας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, αλλά και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι «το δημοψήφισμα, έτσι όπως διεξάγεται είναι ντροπή» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ξέρει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη». Κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, για να κρατηθεί η χώρα στον πυρήνα της ευρωζώνης, αλλά και για να παραμείνει η χώρα ενωμένη: «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα του διχασμού και του εμφυλίου», είπε. Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων κάλεσε τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών θεσμών και της χώρας να επιστρέψουν «έστω και αυτή την ύστατη στιγμή» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Στο χωριό μου, λένε ότι η βροχή φέρνει γούρι», είπε ο κ. Μπουτάρης, παίρνοντας το λόγο και ανέφερε: «Η αγωνία μας είναι διπλή», επαναλαμβάνοντας τον κίνδυνο του διχασμού και την έκκληση να βρεθεί μία λύση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «αποπροσανατολιστικό» και επεσήμανε ότι δεν οδηγεί πουθενά, αν όχι στην καταστροφή.

Ο κ. Πατούλης, στη δική του τοποθέτηση, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη» και ότι «η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Θέλουμε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει μέσα στην Ευρώπη. Δε θέλουμε τη μοναξιά του τίποτα».

Από την πλευρά του, ο κ. Αλιβιζάτος χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ψευδεπίγραφο» και επεσήμανε την Κυριακή θα ψηφίσουμε «για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη ή όχι». «Ψηφίζουμε για να μη γίνουμε μια απομονωμένη, τριτοκοσμική χώρα, μέσα σε έναν ιδιαίτερο, ταραγμένο κόσμο τριγύρω στην περιοχή μας», τόνισε.
Μετά το τέλος των ομιλιών, οι πολίτες παρέμειναν για μία περίπου ώρα στην πλατεία Συντάγματος, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος, ανέφερε: «Ο λαός δεν περιμένει την Κυριακή. Ο λαός ψήφισε σήμερα. Και ο λαός είναι ξεκάθαρος. Επιμένει και λέει "ναι" στην Ευρώπη».
Εξάλλου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, δήλωσε: «Οι Έλληνες να μείνουν ενωμένοι. Η Ελλάδα να μείνει στην Ευρώπη, η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ».