Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Η συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup | Η ανακοίνωση για την Ελλάδα (LIVE)




Στο πολυαναμενόμενο Eurogroup τελικά όπως οι περισσότεροι είχαν προεξοφλήσει δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά μία ανακοίνωση που ναι μεν αναφέρει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά συγχρόνως επισημαίνει όλους τους αστερίσκους μέχρι να υπάρξει συμφωνία.
Στην ανακοίνωση του το Eurogroup φαίνεται πως οι δανειστές υιοθετούν μία μεσοβέζικη στάση, στην οποία ναι μεν παραδέχονται πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά επισημαίνουν πως η συμφωνία ακόμα δεν είναι εφικτή, καθώς υπάρχουν πολλά ζητήματα ακόμα ανοιχτά.
Στην ανακοίνωση το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και αναφέρουν πως η εξομάλυνση των διαδικασιών έχει συμβάλλει σε μία πιο ουσιαστική συζήτηση.

Ωστόσο, αναφέρουν πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα στα ανοιχτά ζητήματα που παραμένουν. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν καλοδεχούμενη την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη δουλειά τους με τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. Αναφέρει τέλος, πως όταν τα τεχνικά κλιμάκια δηλώνουν πως υπάρχει μία βάση για συμφωνία, τότε το Eurogroup θα αποφασίσει τις εκταμιεύσεις των χρημάτων, που παραμένουν. 

Eurogroup: Υπάρχει πρόοδος, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο συζήτησης και τόνισε ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να ξανασυναντηθεί για το ελληνικό θέμα μόλις οι Θεσμοί κρίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι ώριμο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής εκταμίευσης, αναλόγως της πορείας εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Τόνισε επίσης ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η παρούσα αξιολόγηση. «Δεν υπάρχει πολιτικό έδαφος για να συζητήσουμε τώρα για την επόμενη μέρα. Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το παρόν πρόγραμμα που ουσιαστικά αντανακλά και στην επόμενη ημέρα, τα δημοσιονομικά, την εικόνα του χρέους» είπε.

Ερωτηθείς εάν η σημερινή δήλωση είναι αρκετά «ισχυρή» ώστε να δώσει σήμα στην ΕΚΤ για χαλάρωση της ρευστότητας, ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε «όχι, γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει». «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και θα αποφασίσει τι θα κάνει για την περίπτωση της Ελλάδας αφού εξετάσει την κατάσταση», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Δεν εκδίδουμε ανακοινώσεις για να πούμε στην ΕΚΤ τι θα κάνει, συμπλήρωσε.