Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ζωή Κωνσταντοπούλου : "Όσο οι λαοί αγωνίζονται μπορούν να ελπίζουν"

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Να υψώσουμε τη μνήμη ως τείχος προστασίας απέναντι στο φάντασμα του φασισμού, που ξαναζωντανεύει και διεκδικεί να ξαναγλυστρίσει στις ζωές μας μέσα από τις χαραμάδες της λήθης

Στη Λισαβόνα η Ζωή ΚωνσταντοπούλουΤο μήνυμα ότι όσο οι λαοί αγωνίζονται και αντιστέκονται μπορούν να ελπίζουν, να γίνονται τα υποκείμενα της ιστορίας και να ανοίγουν νέους, ελπιδοφόρους δρόμους κόντρα στους μονόδρομους της υποταγής και του εξανδραποδισμού, έστειλε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο πλαίσιο των επίσημων επισκέψεών της σε Ρωσία και Αυστρία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 ετών από την μεγάλη νίκη κατά του φασισμού, αλλά και την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν.


Το διήμερο 8-9 Μαΐου 2015, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου μετέβη στη Μόσχα, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, συνοδευόμενη από τον Κοσμήτορα της Βουλής, κ.Γιώργο Πάντζα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με φοιτητές και καθηγητές του ελληνικού τμήματος του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ και με εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ στις 9 Μαΐου παρακολούθησε τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Στη συνέχεια, η κ. Κωνσταντοπούλου συμμετείχε στην απότιση τιμής από ηγέτες και επικεφαλής αντιπροσωπειών από όλο τον κόσμο στο μνημείο των πεσόντων.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων που παρέθεσε στο Κρεμλίνο ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, η κ. Κωνσταντοπούλου πραγματοποίησε επαφές με τον Πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, και τον Πρόεδρο της Αρμενίας, Σερζ Σαρκιζιάν. Επίσης, συνομίλησε με μέλη των Κυβερνήσεων και εκπροσώπους άλλων χωρών-μελών της Ευρώπης, ενώ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ρωσικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίνσκι, την Πρόεδρο της Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο και τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην Αυστρία η κ. Κωνσταντοπούλου, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Διακομματική Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 70 χρόνων από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας. Στην Ελληνική Αντιπροσωπεία μετείχαν επίσης: η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αυστρία κ. Χρυσούλα Αλιφέρη, οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών Γιάννης Σταθάς και Ραχήλ Μακρή, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνης, ο Πρόεδρος των Απογόνων Θυμάτων Ολοκαυτώματος, κ. Σούσης.

Μιλώντας στη διάρκεια επιμνημόσυνης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό μνημείο θυμάτων, η Πρόεδρος της  Βουλής ανέφερε ότι «μετά από 70 ολόκληρα χρόνια, η παρουσία μας εδώ δεν σηματοδοτεί απλώς μια επετειακή υπόμνηση, αλλά πρέπει να νοηματοδοτήσει τη θυσία των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, που συνέθλιψε και εξαΰλωσε ο ναζισμός. Εβδομήντα χρόνια μετά, υποχρεούμαστε να υψώσουμε τη μνήμη ως τείχος προστασίας απέναντι στο φάντασμα του φασισμού, του ναζισμού και του ρατσισμού που ξαναζωντανεύει και διεκδικεί να ξαναγλυστρίσει στις ζωές μας μέσα από τις χαραμάδες της λήθης».

«Στέκομαι με δέος σε αυτό το ιερό χώμα, που διαποτίστηκε από αίμα αθώων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Τιμούμε τους νεκρούς και ανταποκρινόμαστε στο υπέρτατο χρέος να υπερασπιζόμαστε την αξία της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που η ανθρωπότητα ανακήρυξε θεμελιώδεις βάσεις της με την οικουμενική διακήρυξη του ΟΗΕ», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερα σήμερα πρέπει να διεκδικήσουμε μια άλλη Ευρώπη: δημοκρατική και κοινωνική, ικανή να προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών της και την παγκόσμια ειρήνη. Σήμερα, ας θυμηθούμε ότι η ευρωπαϊκή ιδέα είναι από τη σύλληψή της και στον πυρήνα της ανθρωπιστική, αντιρατσιστική και αντιεθνικιστική».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι στα θύματα του Μάουτχάουζεν συγκαταλέγονταν δεκάδες χιλιάδες, εβραίοι, 3.700 Έλληνες, αλλά και αριστεροί, αντιφασίστες, ομοφυλόφιλοι, Ρομά-Σιντι, ενώ κατέθεσε στεφάνι του Ελληνικού Κοινοβουλίου στον τείχο των δακρύων, στο ελληνικό, το εβραϊκό, το ουγγρικό, το γιουγκοσλαβικό μνημείο και στο μνημείο των Ρομά.

Σύσσωμη η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε τους χώρους μαρτυρίου και καταναγκαστικής εργασίας.