Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Χρήστος Δημητρόπουλος: Θέτουν σε κίνδυνο τις αγροτικές επιδοτήσεις

Εμφάνιση IMG_3649.JPG
Γράφει ο                                                                                                Χρήστος Σ. Δημητρόπουλος                                                          Επικεφαλής Νομαρχιακής Δ.Ε. Ν.Δ. Κορινθίας

Στις αρχές Μαρτίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ο πρώτος δημόσιος οργανισμός στον οποίο η κυβερνηση ¨έβαλε  χέρι¨ στα αποθεματικά.
O ΟΠΕΚΕΠΕ ειναι οργανισμός με σοβαρή δουλειά, καθώς κάνει τους δευτερογενείς ελέγχους για τις αγροτικές επιδοτήσεις που έρχονται από την Ευρώπη, ποσά που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρω. Τέτοιοι οργανισμοί υπάρχουν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, το πλήθος δε των εργαζομένων δεν είναι υπερβολικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ελέγχονται δειγματοληπτικά αγροκτήματα και στάβλοι σε όλη την επικράτεια.

Με κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ. 293, 27-2-2015) που υπέγραψαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, η πλεονάζουσα ρευστότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ μεταφέρθηκε από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους και την αποπληρωμή των δανειστών.
Τα χρήματα που προέρχονταν από κοινοτικά προγράμματα για τους Έλληνες αγρότες, υπολογίστηκαν σε περίπου 200 εκατ. ευρώ ! 
Σήμερα (15/5) ωστόσο, προκλήθηκε νέα αναστάτωση στους εργαζόμενους του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού (ΟΠΕΚΕΠΕ) καθώς δεν καταβλήθηκε η μισθοδοσία, με τους εργαζομένους στον φορέα να καταγγελούν διήμερη καθυστέρηση. 
Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα καθυστέρησης πληρωμής μετά από αυτήν που παρατηρήθηκε  πρόσφατα με τις συντάξεις του ΙΚΑ, οι οποίες καταβλήθηκαν με τελικά με μερικές ώρες καθυστέρησης.
Ποια είναι όμως η αλήθεια
Αμέσως παρακάτω επισυνάπτω  την απόφαση μερικής ανάκλησης του αρμοδίου υπουργού κ. Αποστόλου, σύμφωνα με την οποία ανακαλείται μερικώς ποσό ύψους 4.975.000 ευρώ, που αφορούσε στην πληρωμή για την επιχορήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να καλυφθεί η μισθοδοσία. 

Κατόπιν εορτής, ο κ. Μάρδας μιλά λοιπόν για γραφειοκρατία και σπεύδει, την τελευταία ώρα, να βρει τα χρήματα προκειμένου να καλύψει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

( επισυναπτόμενο αρχείο ) 

Παραθέτω σημεία της ανακόινωσης των εργαζομένων του Οργανισμού που προβληματίζουν ... 
¨....Από τον Ιανουάριο του 2015, οι αμοιβές καθώς και μέρος των εξόδων των εκτός έδρας μετακινήσεων που  απαιτούνται για την έγκαιρη πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων που είναι υποχρεωμένος να διενεργεί ο Οργανισμός, προκειμένου να καταβάλλονται οι κοινοτικές ενισχύσεις, δεν έχουν καταβληθεί.
Η εκπροσώπηση του Οργανισμού και της χώρας στα ευρωπαϊκά Όργανα πραγματοποιείται, μόνο με προκαταβολές, που καλύπτουν μέρος των εξόδων των εργαζομένων.
Έχει «παγώσει» η εξόφληση του συνόλου των προμηθευτών, η πληρωμή των τιμολογίων ΔΕΚΟ και γενικότερα η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού.
Αιτία των προαναφερομένων αποτελεί η μη εκταμίευση του αναγκαίου, για την λειτουργία του Οργανισμού, ποσοστού του εγκριμένου προϋπολογισμού από το Υ.Π.Α.Π.&Ε, όπως είθισται κάθε χρόνο.
......Η οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός απειλεί τις πληρωμές των Ελλήνων παραγωγών του έτους 2015, ύψους που ξεπερνά τα τρία (3) δις ευρώ, και θέτει σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις της Νέας Προγραμματικής Περιόδου.
....Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος λόγω της αδυναμίας του οργανισμού να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με όσα ορίζει το κοινοτικό και ο εθνικό πλαίσιο , να τεθεί υπό επιτήρηση και να ανασταλεί η Διαπίστευση του και επομένως να μην είναι δυνατή η καταβολή των ενισχύσεων που προέρχονται από κοινοτικούς πόρους στους δικαιούχους με δυσμενή αποτελέσματα στους αγρότες και την αγροτική οικονομία.¨ 
Τα συμπεράσματα δικά σας ....