Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

«Βάζουν χέρι» και στα λεφτά πρεσβειών και προξενείων

Με έγγραφό του το Υπουργείο Εξωτερικών ζητάει την επιστροφή αδιάθετων κονδυλίων

Μετά τους ΟΤΑ και τα ΝΠΙΔ η κυβέρνηση τώρα βάζει χέρι και στα χρήματα των πρεσβειών. Με έγγραφό της ζητά από τις πρεσβείες να επιστρέψουν άμεσα στη Δ΄ ΔΥΟ Αθηνών τυχόν αδιάθετα κονδύλια.


Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου εξωτερικών οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό καλούνται να επιστρέψουν χρήματα από αδιάθετες δαπάνες, βίζες κτλ. Μέχρι σήμερα η συνήθης πρακτική ήταν τα χρήματα αυτά να συμψηφίζονται με τις λειτουργικές δαπάνες των πρεσβειών και των προξενείων ενώ ένα ποσό επέστρεφε στο Υπουργείο εξωτερικών και όχι στο Λογιστήριο του κράτους. Το έγγραφο απευθύνεται προς όλες τις διπλωματικές και έμμισθες προξενικές αρχές της χώρα.

Το υπουργείο επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου αλλά επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας ότι αυτή είναι μια συνήθης πρακτική. Η ουσία όμως είναι ότι για πρώτη φορά η επιστροφή αδιάθετων κονδυλίων γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος γεγονός που καταδεικνύει την ταμειακή ασφυξία της χώρας, που προσπαθεί να μαζέψει χρήματα από οπουδήποτε μπορεί

Διαβάστε το έγγραφο ΕΔΩ

Κριτική του ΠΑΣΟΚ στην απόφαση της κυβέρνησης για τα αδιάθετα των πρεσβειών

Αρνητική εικόνα της Ελλάδας δείχνει η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσουν οι πρεσβείες και τα προξενεία στη Τράπεζα της Ελλάδας τα αδιάθετα ποσά τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Τώρα η κυβέρνηση μαζεύει ό,τι εισπράξεις έχουν οι πρεσβείες και προξενεία μας από προξενικές πράξεις. Η ενέργεια αυτή - ιδίως τις ημέρες αυτές - στέλνει σε όλο το κόσμο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κολλημένη στο τοίχο λόγω ταμειακών αναγκών. Βοηθάει αυτό την οποία διαπραγμάτευση; Εντάσσεται σε κάποια στρατηγική; Υπαγορεύεται από τη θεωρία των παιγνίων;» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

e-typos.com