Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Μεγάλη διάκριση στον «Αστακό» του Λάνθιμου το Βραβείο Επιτροπής στις Κάννες

Στον «Αστακό» του Λάνθιμου το Βραβείο Επιτροπής στις Κάννες
Εμφανώς τρακαρισμένος και με τη φωνή του να τρεμοπαίζει καθώς ευχαριστούσε τους συνεργάτες του, ο Γιώργος Λάνθιμος απέσπασε άλλη μια μεγάλη διάκριση χθες στην ιδιαίτερη πορεία του στη μεγάλη οθόνη. Ο Ελληνας σκηνοθέτης τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών με το Βραβείο της Επιτροπής για το «The Lobster» επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τη δυναμική του στο παγκόσμιο κινηματογραφικό γίγνεσθαι των ημερών μας. 

Οταν νωρίτερα δεν ακούστηκε το όνομά του στο βραβείο σεναρίου, για το οποίο ήταν ο πιο ισχυρός υποψήφιος σύμφωνα με τις προβλέψεις του ξένου Τύπου, όλοι πιστέψαμε ότι ο σπουδαίος δημιουργός του «Κυνόδοντα» και των «Αλπεων» θα κατάφερνε χθες μια αληθινά σπουδαία διάκριση αποσπώντας ένα από τα δύο μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ, τον Χρυσό Φοίνικα ή το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής.
Όμως η αγωνία του δεν χρειάστηκε και πολύ ώρα για να λήξει και γρήγορα βρέθηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο του από τα χέρια της Λετίσια Καστά.
Ακόμη κι έτσι όμως, η βράβευση του Γιώργου Λάνθιμου από το κορυφαίο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Ευρώπης, αποδεικνύει εκ νέου ότι ο Ελληνας δημιουργός ήρθε για να μείνει. Και μάλιστα με ανοδική πορεία καθώς την προηγούμενη φορά που είχε συμμετάσχει στις Κάννες με τον «Κυνόδοντα» είχε πάρει το πρώτο βραβείο του παράλληλου τμήματος «Ενα κάποιο βλέμμα». Το Βραβείο της Επιτροπής διά χειρός Τζόελ και Ιθαν Κοέν, σηματοδοτεί μια καινούργια και ίσως καλύτερη αρχή όπως έλεγαν και οι ηθοποιοί του στην προηγούμενη ταινία του, τις «Αλπεις».

Με άδεια χέρια

Δεν ήταν το ίδιο ευχάριστα τα νέα όμως της κριτικής επιτροπής για τον Τοντ Χέινς και την ταινία του «Carol». Ο Αμερικανός σκηνοθέτης ήταν από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του Χρυσού Φοίνικα και όσο περνούσε η ώρα, έφτανε όλο και πιο κοντά στη μεγάλη διάκριση καθώς το μόνο βραβείο που είχε αποσπάσει η ταινία του ήταν για την ερμηνεία της Ρούνι Μάρα. Και αυτό μάλιστα εξ ημισείας με την Εμανουέλ Μπερκό του «Μοn Roi». Τελικά ο Τοντ Χέινς έφυγε με άδεια χέρια από τις Κάννες καθώς εκείνος που κλήθηκε επί σκηνής για να λάβει το κορυφαίο βραβείο ήταν ο Ζακ Οντιάρ για την ταινία του «Dheepan». Ενα δράμα που θίγει το μεταναστευτικό ζήτημα και έχει στο επίκεντρό της τον ομώνυμο ήρωα, έναν Ταμίλ από τη Σρι Λάνκα που καταλήγει στο Παρίσι προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Να σημειωθεί ότι ο Ζακ Οντιάρ έχει υπογράψει σπουδαίες ταινίες όπως ο «Προφήτης» και το «Σώμα με σώμα», ενώ η πορεία του μέχρι σήμερα είναι φορτωμένη με βραβεία τόσο από τη Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου όσο και από τα Φεστιβάλ και φυσικά τις Κάννες.

Βραβεία ερμηνείας

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσαν οι δύο ηθοποιοί που απέσπασαν τα ερμηνευτικά βραβεία. Τόσο η Εμανουέλ Μπερκό του «Mon Roi» όσο και ο Βενσάν Λιντόν του «Ο νόμος της αγοράς» του Στεφάν Μπρεζέ καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό και όχι άδικα. Συγκινητική ήταν και η τιμητική βράβευση της 86χρονης Ανιές Βαρντά που ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη πρώην σύζυγό της, Ζακ Ντεμί.
Τέλος, το βραβείο σκηνοθεσίας πήγε στον Χου Χσιάο Χσιεν για το «The assassin», μια ταινία που έπαιζε δυνατά για κάποια μεγάλη διάκριση, ενώ εκείνο του σεναρίου πήγε στον Μισέλ Φράνκο για το «Chronic» που αναφέρεται στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε άτομα που πάσχουν από ανίατες ασθένειες. Ο πρωταγωνιστής Τιμ Ροθ ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί για το βραβείο ανδρικής ερμηνείας. Το δεύτερο σπουδαιότερο βραβείο της βραδιάς, το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, απέσπασε ο Ούγγρος Λάζλο Νέμες με το ντεμπούτο του, «Son of Saul», ένα δράμα που εκτυλίσσεται στο Αουσβιτς.
Η γενικότερη εκτίμηση από το φετινό Φεστιβάλ, έτσι όπως καταγράφεται στον ξένο Τύπο, είναι ότι έλειψαν οι μεγάλες ταινίες, προωθήθηκαν οι γαλλικές και λίγες θα είναι εκείνες που θα προχωρήσουν μέχρι τις υποψηφιότητες για τα επόμενα Οσκαρ σε αντίθεση με την περσινή, πλούσια σοδειά.

---------------------------------------------------------------------

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

* Χρυσός Φοίνικας: «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ
* Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Son of Saul» του Λάζλο Νέμες
* Βραβείο της Επιτροπής: «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου
* Βραβείο Σκηνοθεσίας: Χου Χσιάο-Χσιέν, «Assassin»
* Βραβείο Σεναρίου: «Chronic» του Μισέλ Φράνκο
* Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Εξ ημισείας στη Ρούνι Μάρα για το «Carol» και την Εμανουέλ Μπερκό για το «Mon Roi»
* Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Βενσάν Λιντόν, «Ο Νόμος της Αγοράς»

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΛΙΓΚΑΣ
kzaligas@e-typos.com