Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Τι προβληματίζει την κυβέρνηση μετά τη βόμβα του ΣτΕ – Οι περικοπές των συντάξεων, οι εταίροι και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Νέος «πονοκέφαλος» βρήκε την κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει οριστικά και αμετάκλητα αντισυνταγματικές τόσο τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, όσο και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του aftodioikisi.gr στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς η απόφαση αυτή ναι μεν συμβαδίζει με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, ωστόσο, έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία, με δεδομένη την προσπάθεια που καταβάλλει για συμφωνία με τους δανειστές.

Καθόλου τυχαία ο προβληματισμός επικεντρώνεται στο εξής: αν η απόφαση ισχύει ως έχει βγει στη δημοσιότητα, τότε αφορά συνολικά περίπου 2,6 εκατομμύρια πολίτες -δηλαδή, σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων- και δημιουργεί μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, αν και η απόφαση ισχύει μόνο για όσους έκαναν την προσφυγή, ωστόσο η κυβέρνηση θα την επεκτείνει για το σύνολο των ενδιαφερόμενων. Ωστόσο, από την άλλη, έδειξε και τον προβληματισμό του, καθώς διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή θα εκτελεστεί για το σύνολο των ενδιαφερομένων, μόνο μετά από συνεννόηση μαζί τους. Αυτό, πρακτικά σημαίνει πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση μόνο αφού έχει δει αναλυτικά τον χρόνο και τον τρόπο εκτέλεσης της απόφασης.
Ο προβληματισμός του κυβερνητικού επιτελείου έγκειται στο εξής: αν οι δανειστές πιέσουν για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, καθώς θα τινάζει στον αέρα τις προσπάθειες για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει ή να μην εφαρμόσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις ή να τα «σπάσει» με τους εταίρους, με ό,τι σημαίνει αυτό το τελευταίο.
Ταυτόχρονα, όμως, ακόμη και αν βρεθεί μια φόρμουλα σε αυτό το δίλημμα (π.χ.: εφαρμογή της απόφασης σε τέτοιο χρονικό σημείο που δεν θα δημιουργεί προβλήματα), η απόφαση του ΣτΕ βάζει μία ακόμη παράμετρο: κρίνει, στην ουσία, κάθε προσπάθεια να «πειραχτούν» οι συντάξεις ως οιονεί αντισυνταγματική. Έτσι, το κρυφό σχέδιο που είχε διαφανεί στον ορίζοντα, για πλαφόν στις κύριες συντάξεις ή για «μπλόκο» στις προκλητικές πρόωρες συντάξεις, φαίνεται πως επίσης μπαίνει στον «πάγο».