Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Συνάντηση της Προέδρου της Βουλής με τον Πρέσβυ του Βελγίου

Εμφάνιση IMG_2015_04_08_070.jpg
Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβυ του Βελγίου κ. Marc Van den Reeck, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί ζητημάτων που απασχολούν το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του, την Κοινοβουλευτική Διπλωματία αλλά και την επανεπιβεβαίωση των αρχών της Δημοκρατίας και της ισότιμης συνύπαρξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Η κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά το πέρας της συνάντησης, προέβη στην εξής δήλωση:

«Ενημέρωσα τον κ. Πρέσβυ ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο εφαρμόζει την πολιτική της «ανοιχτής Βουλής» στην κοινωνία. Η κοινωνία είναι ευρύτερη από τον Ελληνικό λαό. Συμπεριλαμβάνει και τους συνανθρώπους μας από άλλες χώρες που βρίσκονται εδώ, επομένως η Βουλή είναι ανοιχτή για τους πολίτες του Βελγίου που βρίσκονται στη χώρα μας.
Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω και για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε σχέση και με την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών αλλά και σε σχέση με τη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, που θα προβεί και στον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους και την αποτίμηση του ποιο κομμάτι του χρέους είναι παράνομο, απεχθές, επονείδιστο, μη νόμιμο.
Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε κι άλλα ζητήματα όπως αυτό για την επανεπιβεβαίωση των αρχών της Δημοκρατίας και της ισότιμης συνύπαρξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαιτέρως είχα την ευκαιρία να τονίσω ότι έχει τεράστια σημασία να γίνεται σεβαστό από όλους και όλες η διακριτή και ανεξάρτητη λειτουργία της Νομοθετικής Εξουσίας, η οποία δεν μπορεί να μπαίνει σε διαδικασίες εκβιαστικής νομοθέτησης όπως αυτές που γνωρίσαμε στην προηγούμενη περίοδο.
Τέλος, συζητήσαμε για ζητήματα συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων σε πεδία όπου υπάρχει συγκριτική εμπειρία και επανέλαβα στον κ. Πρέσβυ αυτό που έχω δηλώσει και από το Βήμα της Βουλής, ότι δηλαδή αποδίδω μεγάλη σημασία στην Κοινοβουλευτική Διπλωματία και στην ανάπτυξη απευθείας σχέσεων των Κοινοβουλίων και των Βουλευτών.
Χάρηκα που είναι κοινή μας άποψη και προσέγγιση αυτή και, επομένως, θα έχουμε την ευκαιρία να την  επιβεβαιώσουμε και με την επικείμενη  συγκρότηση των Ομάδων Φιλίας των Ελλήνων Βουλευτών για το Βέλγιο, ενώ πληροφορήθηκα με χαρά ότι έχει ήδη συγκροτηθεί η Ομάδα Φιλίας Βέλγων Βουλευτών για την Ελλάδα».
Την διαβεβαίωση πως το Βέλγιο αποτελεί εμπράκτως έναν σταθερό φίλο της Ελλάδας, διατύπωσε ο κ. Marc Van den Reeck. Αναλυτικά ο Πρέσβυς του Βελγίου δήλωσε:
«Είχα την τιμή να με δεχθεί η κυρία Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής. Το Βέλγιο είναι ένας σταθερός φίλος της Ελλάδας. Το δείχνουμε με πολλούς τρόπους : έχουμε περίπου 400.000 Βέλγους που έρχονται για διακοπές πιστά κάθε χρόνο, έχουμε 6.000 Βέλγους που μένουν ευτυχισμένα στην Ελλάδα και έχουμε Βελγικές εταιρείες που είναι στην Ελλάδα σταθερά και δίνουν εργασία σε περίπου 18.000 ανθρώπους. Καμία από τις εταιρείες αυτές δεν έχει φύγει από τη χώρα λόγω της κρίσης. Όλες το πολεμάνε μαζί με τους Έλληνες, μαζί με την Ελλάδα και μαζί με όλους αυτούς, πολεμάμε κι εμείς , ως Πρεσβεία του Βελγίου για να δοκιμάσουμε και να κινητοποιήσουμε όσους μπορούμε και όσους θεσμούς γίνεται, στο Βέλγιο για να συνεργαστούν, να βοηθήσουν την Ελλάδα σ’ ένα κλίμα ισότητας, σ’ ένα κλίμα καθαρής συνεργασίας, χωρίς δεύτερη σκέψη, απλώς ως συνεταίροι στην Ευρώπη.
Θέλω επίσης να επιβεβαιώσω από την πλευρά μου ότι όντως στο Βέλγιο έχει δημιουργηθεί η ομάδα φιλίας Βελγίου- Ελλάδας στη Βουλή που σχηματίστηκε μετά από τις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 και ότι τα μέλη της Ομάδας, έχουν εκφράσει την επιθυμία να επικοινωνήσουν ενεργά με την αντίστοιχη Ελληνική Ομάδα η οποία θα δημιουργηθεί. Χάρηκα που άκουσα από την κυρία Πρόεδρο ότι αυτό το θέμα έχει προχωρήσει, οπότε πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια συνεργασία μεταξύ των δύο Ομάδων Φιλίας, είναι πολύ σημαντικό γιατί η καλύτερη φιλία και κατανόηση επιτυγχάνεται όταν υπάρχει φυσική επαφή και συναντάμε ο ένας τον άλλο στο φυσικό του περιβάλλον με όλες τις διαστάσεις χωρίς να υπάρχει διαστρέβλωση της εικόνας από τον Τύπο, από έμμεσες εντυπώσεις ή άλλους παράγοντες».