Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

«Τελεσίγραφο» Πανούση στην κυβέρνηση Επέμβαση στο υπό κατάληψη ΕΚΠΑ ζήτησε από τον Τσίπρα: Δεν γεννήθηκα πολιτικός, δεν θα ανεχθώ άλλη αοριστολογία

«Τελεσίγραφο» Πανούση στην κυβέρνηση: Δεν γεννήθηκα πολιτικός, δεν θα ανεχθώ άλλη αοριστολογία 

«Εγώ δεν γεννήθηκα πολιτικός. Δέχθηκα την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβω το υπουργείο για να ασκήσω μια συγκεκριμένη πολιτική. Δεν θα ανεχθώ άλλη αοριστολογία».

Με τη φράση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης εξέφραζε χθες στο περιβάλλον του σε έντονο ύφος τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση πνίγεται σε μία κουταλιά νερό στο θέμα των καταλήψεων.

Στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζεται το «καυτό» θέμα της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κάνει λόγο μιλώντας στον «Ε.Τ.» για «κατάληψη των 10-15 ατόμων που σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε λήξει μέσα σε μία ώρα».

Η Αστυνομία έχει πλήρη εικόνα για τον αριθμό και την ταυτότητα των καταληψιών, που κατά τις βραδινές ώρες δεν ξεπερνούν τα 10-15 άτομα. Οσο περνούν οι μέρες και οι αντιεξουσιαστές δεν αποχωρούν από την Πρυτανεία τόσο εντείνονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι ψίθυροι για αιφνιδιαστική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση του κτιρίου. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει επέμβαση αν τα επόμενα 24ωρα δεν λήξει η κατάληψη. Αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα που έθεσε χθες ο κ. Πανούσης στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Πανούσης σκεπτόταν σοβαρά το θέμα της επέμβασης και στην κατάληψη της Νομικής Σχολής. Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, όπως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης, έβαζαν «πάγο» σε τέτοιες σκέψεις, χωρίς να θέλουν καν να το συζητήσουν.

Στο κτίριο της Πρυτανείας εντύπωση προκαλεί το ότι κατά τις πρωινές ώρες μπαινοβγαίνουν ακόμα και πρόσωπα που δεν σχετίζονται με την κατάληψη, όπως εργαζόμενοι που χρειάζονται να πάρουν προσωπικά τους αντικείμενα. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν γίνει τις τελευταίες 16 ημέρες προσαγωγές ατόμων που απλά βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή.

Στο πλαίσιο της ανεξέλεγκτης αυτής κατάστασης οι πρυτανικές Αρχές καταγγέλλουν ότι στο εσωτερικό του κτιρίου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών. Τα αποτελέσματα της Αστυνομίας από τις προσαγωγές και τις συλλήψεις που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας αφήνουν αποχρώσες ενδείξεις ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και αυτό γιατί ανάμεσα στους 15 καταληψίες που συνελήφθησαν βρίσκεται ένας Πολωνός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για αδικήματα που αφορούν διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.

Από τους 15 συλληφθέντες οι 10 είναι Ελληνες (ανάμεσά τους ο αδελφός γνωστής μορφής του αντιεξουσιαστικού χώρου), οι δύο Αλγερινοί, οι δύο Αφγανοί και ο ένας Πολωνός. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη οικιακής ειρήνης, ενώ δύο από αυτούς είναι ανήλικοι και παραπέμφθηκαν στο Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Οι περισσότεροι από τους καταληψίες είχαν απασχολήσει στο παρελθόν για ανάλογα αδικήματα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ /

Ελεύθερος Τύπος