Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Σε βαθιά νερά η διαπραγμάτευση – Αβεβαιότητα για τις 24 Απριλίου

ImageHandlerΗ επιμονή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα, να παρεμβαίνουν σε θέματα πολιτικής και να ζητούν να έχουν λόγο στα νομοσχέδια, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα των επιλογών που κάνουν οι υπουργοί – κυρίως στο οικονομικό, εργασιακό και ασφαλιστικό πεδίο – έχει οδηγήσει για μία ακόμη φορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους σε μερικό αδιέξοδο. 

Η όποια αισιοδοξία υπήρχε για θετικές αποφάσεις στο Eurogroup της 24ης Φεβρουαρίου έχει περιοριστεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι δανειστές πιέζουν για μέτρα άμεσης απόδοσης, όπερ σημαίνει πρακτικά ότι εξακολουθούν να απαιτούν την υλοποίηση δεσμεύσεων τύπου «email Χαρδούβελη», με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, φορολογικά μέτρα και σε κάθε περίπτωση μη αλλαγή μνημονιακών νόμων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε το βράδυ της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο (Γιάννης Δραγασάκης, Γιάνης Βαρουφάκης, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νάντια Βαλαβάνη) προκειμένου να συζητηθούν τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους, αλλά και οι επαφές που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στην Ουάσιγκτον (θα δει από Ομπάμα, έως Σόιμπλε και από Ντράγκι έως Σόιμπλε).
Παράλληλα συζητήθηκαν συγκεκριμένες κινήσεις που ίσως πείσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ώστε στις 24 του μήνα να ξεκλειδώσουν κάπως τη ρευστότητα προς την ελληνική οικονομία. Βασικό όπλο που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στο επικείμενο Eurogroup είναι οι αλλαγές στο φορολογικό, στο οποίο θα υπάρχουν νέες προτάσεις και προβλέψεις για την άμεση και αποτελεσματική είσπραξη μεγάλων ποσών.
Επισήμως η κυβέρνηση απορρίπτει ότι υπάρχει οποιοδήποτε αδιέξοδο και μιλά για βήματα βελτίωσης και για καθημερινή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο στελέχη της δεν κρύβουν ότι η 24η Απριλίου ίσως δεν είναι τελικά η καθοριστική ημερομηνία. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα είναι το τέλος για την Ελλάδα καθώς η χώρα έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις».
Σε κάθε περίπτωση και ανάλογα και με τις επαφές του κ. Βαρουφάκη στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναλάβει και νέες πρωτοβουλίες ενόψει της 24ης Απριλίου, εξαντλώντας τα πολιτικά περιθώρια για μία συμφωνία, στη βάση όσων έχει συζητήσει και συμφωνήσει με τους ευρωπαίους ηγέτες.
Bloomberg: Ελλάδα και δανειστές δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία
Την εικόνα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προλάβει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να «ξεπαγώσει» η βοήθεια στην προθεσμία της 24ης Απριλίου μεταφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Επικαλούμενο αξιωματούχο που έχει γνώση των διαπραγμάτευσεων το πρακτορείο αναφέρει σε άρθρο του ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία. 

arouraios.gr