Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Πέτρος Τατούλης: Βούληση της Περιφερειακής Αρχής η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων - Ολέθριο σφάλμα η κομματικοποίηση του κράτους

https://gm1.ggpht.com/g-QDqUTFnuj9qjPqmrh-lpZs7RRwTjmlJa20aIfb2hcO-r0SH-T68ulVarnkbprC8NlycycXLjlCxF8m4Pb2unVIy3JNxmhRhd9kHdDB12N0qjiQ7JF2RTyTMcWPekML6smXkWG2ix5Tw8kFL8lGpGwhHQ07UkELH-dcJB3JxUwP1C2Sy7zUs7-jm9vRwLt9vQp_62jpvI54w8GqXv94-A202QElu5pf8yqqlbGdPujBSDDCOx37xgw9gRK_fiQ4go8l-eITW8eTC5MrsPgKblrZKFhV4mm867RZg7reOurikOq4p2a1_YeuAfjJwFIduQYXY1tm0ogUbTvIawFXLkA8bzjvIjx1ODhjra6uoHHkH2PM6HBx5jsH5x6V82uD9e9_kjBT2FVCOvfjS81-0PELCwOK-ldB11F2nC-yHDubIUjRBa-ZgCRXq1lBRQXKjyjqdYLNSihssPK5TDqJRNV6RxzKOIXwv6CQfxo1AOR5zuHagNgz5p4AgkcvnjMnAI66WCP6suEUktpdha1ZE1O-hKXECYzo8oufsh54GGdO-JP6WDeZamRrmTdSSArq71LfkQr6=w1332-h498-l75-ft
"Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα υλοποιηθεί καθ΄ολοκληρίαν", διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο οποίος επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που θα ολοκληρωθούν τα έργα στο σύνολό τους.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου,
την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015, ο κ. Τατούλης διαβεβαίωσε ότι δεν θα μείνει ούτε ένα έργο ημιτελές, μετά το τέλος της προγραμματικής περιόδου, σε αντίθεση - όπως είπε - με τα διακόσια περίπου ημιτελή έργα που παρέλαβε η αιρετή Περιφέρεια και τα οποία ολοκλήρωσε στο σύνολό τους. Ο κ. Τατούλης είπε ακόμα, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη στη χώρα που μπορεί να υλοποιήσει έργα στη νέα προγραμματική περίοδο, αφού είναι πλήρως έτοιμη σε ότι αφορά τις αιρεσιμότητες, και κάλεσε την κυβέρνηση να επισπεύσει την έναρξη του προγράμματος, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται ένα τέτοιο πρόγραμμα καθ’ ολοκληρίαν, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της αιρετής Περιφέρειας, σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, όταν η υλοποίηση των προγραμμάτων έφτανε το 35 – 40 % και το υπόλοιπο τακτοποιείτο λογιστικά με μεταφορά πόρων σε άλλα προγράμματα για να «καλύψουν τρύπες».
«Ολοκληρώνουμε όλα τα σημαντικά έργα του προγράμματός μας» συνέχισε ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι δεν θα μείνει ούτε ένα έργο ημιτελές μετά το τέλος της προγραμματικής περιόδου, σε αντίθεση με τα 200 περίπου ημιτελή έργα που παρέλαβε η αιρετή Περιφέρεια και τα οποία ολοκλήρωσε στο σύνολό τους.
Για το μείζον ζήτημα των απορριμμάτων, υπογράμμισε την πολιτική βούληση της Περιφερειακής Αρχής να διεκδικήσει και να υλοποιήσει το σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισής τους, ενώ σε ότι αφορά την αποκατάσταση των 76 ΧΑΔΑ, ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται την προσεχή Παρασκευή.

Εκτίμησε ότι θα κατατεθούν προσφορές, ενώ για τους απομείναντες 4 ΧΑΔΑ ενημέρωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι και άμεσα θα δημοπρατηθούν.

Επιπλέον, για την χωματερή στην Αγία Τριάδα Τρίπολης, κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή Τρίπολης, λέγοντας πως δημιούργησε τη χωματερή με παράνομες αποφάσεις και ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες η Περιφέρεια θα υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να βρεθεί ο τρόπος αποκατάστασης.

Στον τομέα του τουρισμού, είπε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με Γάλλους για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ώστε από τον επόμενο μήνα να ξεκινήσουν τα δρομολόγια για την άφιξη 25.000 Γάλλων τουριστών με τακτικά δρομολόγια.

Τέλος, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι θα αποτελέσουν θέμα πρώτης προτεραιότητας οι τομείς της αγροτικής οικονομίας και της κτηνοτροφίας στη νέα προγραμματική περίοδο, με προγράμματα τριετή και βιώσιμα, με μετρήσιμα αποτελέσματα, ενώ ειδική έμφαση είπε πως θα δοθεί στην ανάπτυξη της αλιείας, όπου ο φάκελος για την ανάπτυξη του τουριστικού χαρακτήρα της είναι έτοιμος και μόλις ανοίξει το σχετικό πρόγραμμα θα υποβληθεί άμεσα.

Για το συνέδριο του ABTA ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι αξίζει έπαινος στην Περιφερειακή αρχή που κατάφερε να διεκδικήσει επιτυχώς τη διοργάνωσή του, γεγονός με ιδιαίτερα θετικές συνέπειες στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου, αφού οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι υπεύθυνοι για τη διακίνηση του 60% του παγκόσμιου τουρισμού.
Στο μεταξύ, «Ολέθριο σφάλμα» χαρακτήρισε ο  κ. Πέτρος Τατούλης την  προσπάθεια δημιουργίας σκληρού κομματικού κράτους από τη νέα κυβέρνηση, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου  και υπογράμμισε την αλλαγή συμπεριφοράς της κυβερνώσας παράταξης, «η οποία προεκλογικά εμφανιζόταν ως υπέρμαχος της απόλυτης διαφάνειας, ενώ τώρα επιχειρεί με τη δημιουργία κομματικών παρεών να ελέγξει τις συνειδήσεις των πολιτών».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ακόμη ότι τη δεδομένη κρίσιμη χρονική στιγμή απαιτείται ένωση δυνάμεων και όχι πρωτοβουλίες τέτοιου είδους, «οι οποίες επιβραδύνουν την ανάκαμψη της χώρας και στις οποίες η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα σταθεί απέναντι».
Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε ακόμη «στρέβλωση της αυτονομίας των πολιτικών θεσμών της χώρας» τη προσπάθεια βουλευτών του Σύριζα, «που γυρίζουν από χωριό σε χωριό και εμπλέκονται με απαράδεκτο πολιτικό τρόπο στις ευθύνες της Περιφέρειας» και ζήτησε να προσηλωθούν στις αρμοδιότητές τους και να σεβαστούν την αυτονομία των θεσμών.