Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Πανελλήνιες 2015: Προσοχή, αν πάρετε μαζί κινητό θα μηδενιστείτε

Πανελλήνιες 2015: Προσοχή, αν πάρετε μαζί κινητό θα μηδενιστείτε 
Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι η κατοχή και μόνο κινητού τηλεφώνου, είναι δεν είναι απενεργοποιημένο, σημαίνει αυτόματα τον μηδενισμό του γραπτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπαιδευτική νομοθεσία προβλέπει ότι οι μαθητές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα εξετάσεων δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό (blanco), κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών, κ.λπ. Σε περίπτωση που βρεθούν στην κατοχή τους τα επίμαχα αντικείμενα το γραπτό μηδενίζεται.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ αναφέρουν ότι για την επιβολή της κύρωσης μηδενισμού της γραπτής κόλλας αρκεί η κατοχή ενός από τα μη επιτρεπόμενα αντικείμενα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το κινητό τηλέφωνο,χωρίς να αποδεικνύεται η χρήση του.

Σε άλλο σημείο των δικαστικών αποφάσεων αναφέρεται ότι κινητό τηλέφωνο, πέραν από μέσο επικοινωνίας, αποτελεί ταυτόχρονα μέσο αποθήκευσης δεδομένων. Κατά συνέπεια η απαγόρευση κατοχής κινητού τηλεφώνου κατά την διάρκεια των εξετάσεων και η συνακόλουθη κύρωση του μηδενισμού του γραπτού δοκιμίου του κατόχου του, αποτελούν «αναλογικό περιορισμό του δικαιώματος του εξεταζομένου για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ