Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ, ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ…


Η κατασκευή του νέου οδικού άξονα Κορίνθου – Πατρών και του προαστιακού σιδηρόδρομου βρίσκεται σε εξέλιξη και αρκετά εργοτάξια υπάρχουν στα όρια του δήμου μας. Έχουμε εκφράσει παλιότερα την άποψή μας και για τη χρησιμότητα των έργων που είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά και για τη σκανδαλώδη χρηματοδότηση τους και δεν θα επεκταθούμε σε αυτά. Σήμερα θέλουμε να τονίσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν απ’ την εκτέλεσή τους και αυτά που εκτιμούμε ότι θα προκύψουν στο μέλλον και όλα έχουν σαν βάση την ελαχιστοποίηση του κόστους για τις εταιρείες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που προκαλούν.
Το πρόβλημα της όχλησης από τη συνεχή κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, με τη σκόνη και τη λάσπη να γεμίζει τους δρόμους και τα σπίτια μας είναι το μικρότερο απ’ όλα όσα θα αναφέρουμε. Μικρότερο μεν αλλά σημαντικό και πρέπει να λυθεί άμεσα και να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις των εταιρειών για την καθαριότητα των οχημάτων και των δρόμων.
Τα πολύ σοβαρά ζητήματα για εμάς, που πρέπει άμεσα να μεριμνήσουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για την επίλυσή τους, είναι τα εξής:
- Οι αυθαίρετες και παράνομες αμμοληψίες που γίνονται σε παραποτάμιες περιοχές (πιθανώς και μέσα στους ποταμούς) και  θα προκαλέσουν τεράστια επιδείνωση στο μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής μας που είναι η διάβρωση των ακτών.
- Οι ανεξέλεγκτες εναποθέσεις μπαζών και οι μεγάλες αλλοιώσεις στις διόδους των νερών της βροχής εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για πλημμύρες. Οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις έδειξαν ότι ήδη έχει αλλάξει η συμπεριφορά των νερών της βροχής με τα πρώτα δείγματα να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
- Οι μεγάλες ζημιές στα οδικά δίκτυα από τα υπερβαρέα οχήματα έχουν κάνει τους δρόμους πολύ επικίνδυνους. Ο δρόμος Ξυλόκαστρο-Τρίκαλα στα πρώτα 5 χιλιόμετρά του, η παλιά Εθνική Οδός μέχρι το Δερβένι και πολλοί δρόμοι μέσα στα χωριά καταστρέφονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο.
- Μεγάλη είναι η ανησυχία των κατοίκων των χωριών μας για τις διόδους που τελικά θα υπάρχουν μετά το τέλος των δύο συγκοινωνιακών δικτύων, για να περνάνε νότια από αυτά. Ήδη μετά από κινητοποίηση των κατοίκων στο Χελυδόρι, οι εταιρείες υποσχέθηκαν να επαναφέρουν έναν δρόμο που έβαινε προς κατάργηση.
- Έντονη ανησυχία επίσης προκαλεί στους κατοίκους της περιοχής της Λυγιάς το εργοτάξιο όπου επεξεργάζεται πίσσα και είναι σε μικρή απόσταση από το χωριό, προκαλώντας έντονα προβλήματα στην περιοχή (θέμα που είχε τεθεί στο ΔΣ της 17/11/2014 στο Δερβένι και τέθηκε εκ νέου χθες από τη δημοτική σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας κ. Γκαϊνά).
Μετά και τη χθεσινή μας παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, η δημοτική αρχή έστειλε σήμερα σχετικά έγγραφα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και ελπίζουμε να εισακουστεί. Κι εμείς με τη σειρά μας καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου να μεριμνήσουν για όλα τα παραπάνω και να δεσμεύσουν τις εταιρείες ότι θα αποκαταστήσουν όλες τις ζημιές που προκαλούν. Επίσης να ελέγξουν τις αμμοληψίες και εναποθέσεις αδρανών υλικών που γίνονται, τις αλλοιώσεις στη ροή των όμβριων υδάτων και το εργοτάξιο πίσσας στη Λυγιά. Θα παρακολουθούμε στενά όλα αυτά τα θέματα και θα επανέλθουμε…  
ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
* Το δελτίο αυτό κοινοποιείται σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες