Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

«Η καρδιά σου ραγίζει για πάντα»

Αγαπητό κίνημα του Avaaz,

Οι αεροπορικές δυνάμεις της Συρίας μόλις βομβάρδισαν μικρά παιδιά με αέριο χλωρίου. Τα
μικρά τους σώματα προσπαθούσαν απεγνωσμένα να πάρουν ανάσα πάνω στα φορεία των νοσοκομείων, ενώ οι γιατροί κρατούσαν τα δάκρυά τους καθώς τα έβλεπαν να πεθαίνουν από ασφυξία. 
Όμως σήμερα έχουμε μια ευκαιρία να σταματήσουμε τις δολοφονίες από τις βομβιστικές επιθέσεις, με τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
 
Οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία αλλά και άλλες χώρες, σκέφτονται σοβαρά τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη Βόρεια Συρία. Οι σύμβουλοι του Προέδρου Ομπάμα υποστηρίζουν αυτή τη λύση, όμως ο ίδιος ανησυχεί ότι ίσως να μην έχει τη λαϊκή εντολή που χρειάζεται. Και σ’ αυτό το σημείο εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε.
 
Ας του στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν μπορούμε να στεκόμαστε απλοί παρατηρητές μπροστά σ’ ένα δικτάτορα που βομβαρδίζει με χημικά οικογένειες μέσα στη νύχτα. Απαιτούμε δράση.
 Μέλος ανθρωπιστικής αποστολής δήλωσε: «εύχομαι ο κόσμος να μπορούσε να δει τι έχουν δει τα μάτια μου. Η καρδιά σου ραγίζει για πάντα». Ας δείξουμε λοιπόν ότι ο κόσμος νοιάζεται – υπόγραψε για να απαιτήσουμε τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που θα σώσει ζωές:

https://secure.avaaz.org/el/syria_safe_zone_loc/?bcwfShb&v=55546

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ασάντ χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον των πολιτών της χώρας του. Όμως η συγκεκριμένη επίθεση συνέβη μόλις μερικές μέρες μετά από την υπογραφή ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύει τη χρήση αερίων χλωρίου στη Συρία. Το Συμβούλιο προειδοποίησε ότι θα πάρει περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση παραβιάσεων – οπότε πρέπει να το κάνει τώρα! 
Μια ασφαλής ζώνη, η οποία θα ενισχύεται από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και άλλες κυβερνήσεις, είναι ένα λογικό βήμα που μπορεί να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης και να βοηθήσει να σταματήσει η σφαγή αθώων πολιτών. Δεν πρόκειται να σύρει τη δύση σε έναν πόλεμο εδάφους. Οι ειδικοί λένε πως ο στρατός της Συρίας δεν θα είναι σε θέση να αντιπαρέλθει μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Όσο ο Ασάντ έχει τον έλεγχο από αέρος, πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει αυτόν τον βίαιο πόλεμο βομβαρδίζοντας περιοχές ανελέητα. Όμως εάν στηρίξουμε τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αυτό μπορεί να σταματήσει τώρα – ας δείξουμε στον Ομπάμα ότι θέλουμε να προστατέψει τους άμαχους. Υπόγραψε τώρα:


https://secure.avaaz.org/el/syria_safe_zone_loc/?bcwfShb&v=55546

Οι αριθμοί προκαλούν σοκ – πάνω από 210.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, το 50% του πληθυσμού έχει εκδιωχτεί από τα σπίτια του, το 36% των νοσοκομείων έχει καταστραφεί ολοσχερώς και σχεδόν 4.000 σχολεία έχουν διαλυθεί. Το κίνημά μας αγωνίζεται εδώ και χρόνια στο πλευρό των Σύριων που παλεύουν για την επιβίωσή τους. Ας το κάνουμε ξανά, τώρα. 
Με ελπίδα,
 John, Mais, Nick, Alice, Rewan, Wissam, Ricken και ολόκληρη η ομάδα του Avaaz