Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Μήνυμα για την ημέρα της γυναίκας

Γράφει η
Αντωνία Μπούζα
Συνήθως την 8η Μαρτίου καθιερωμένη ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στους αγώνες των γυναικών ιδίως τον 19ο αιώνα της εποχής  της βιομηχανικής ανάπτυξης και της δύσκολης κι ανταγωνιστικής διαμόρφωσης των εργασιακών σχέσεων, μεταξύ των δυο φύλων.
Από τότε μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν, βελτιώθηκαν και κατοχυρωθήκαν, σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, στην εργασία, στα κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά και αρκετά παραμένουν στάσιμα κι επιδεινούμενα .
Αναφέρομαι κυρίως στην τωρινή  περίοδο, που η οικονομική κρίση στη Χώρα μας λαμβάνει δυστυχώς μεγαλύτερες του αναμενομένου  διαστάσεις, στην αυξημένη ανεργία των γυναικών, στην ευκολότερη απώλεια εργασίας λόγω φύλου, μητρότητας κλπ, αλλά και σε κοινωνικές παραμέτρους, που επηρεάζουν αρνητικά περισσότερο τις γυναίκες.
Όσο θα βλέπουμε λυπηρά φαινόμενα εκμετάλλευσης των γυναικών, κακοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού στις πολιτισμένες κοινωνίες, τότε η παγκόσμια ημέρα  της γυναίκας, επιβάλλεται  να μας κινητροδοτεί για περισσότερη ενημέρωση, ανάδειξη και πρωτοβουλίες για την πολυπόθητη ισότητα, που κάποιες στιγμές τα περασμένα χρόνια, έφτασε να παρεξηγηθεί ακόμη κι από τις γυναίκες.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς λοιπόν προς όλες τις γυναίκες, ελπίζω να συνεχίσουμε να παλεύουμε για όσα δικαιούται η γυναίκα ως σύντροφος, ως μητέρα, ως εργαζόμενη, ως επιστήμονας και κυρίως ως άνθρωπος στη σημερινή ανταγωνιστική κοινωνία.