Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ο Σαρκοζί «εμπόδισε» πρωτιά Λεπέν στον α' γύρο των τοπικών εκλογών

megalo-probadisma-sarkozi-me-36-triti-i-lepen-me-245
Παρίσι, Γαλλία
Η αύξηση της συμμετοχής στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας φαίνεται πως περιόρισε τη δύναμη του ακροδεξιού Εθνικού Μέτωπου (FN) της Μαρίν Λεπέν.
Οι Γάλλοι προσήλθαν στις κάλπες και -σύμφωνα με τα exit poll- ανέδειξαν πρώτη δύναμη το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί, Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), το οποίο άφησε πίσω του τόσο τη Μαρίν Λεπέν, όσο και τους Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αποχή από τις κάλπες και η απάθεια θα ήταν η καλύτερη «τροφή» για το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Η αύξηση της συμμετοχής (στις 17:00 το απόγευμα η συμμετοχή έφτανε το 43% σε σχέση με ποσοστό 36% που είχε σημειωθεί την ίδια ώρα το 2011) οδήγησε στην πρώτη θέση το UMP και τους συμμάχους του, με μεγάλη διαφορά μάλιστα από το δεύτερο κόμμα.

Μάχη αναμένεται, πάντως, να δοθεί ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα στη διάρκεια της βραδιάς.

Σύμφωνα με τα exit poll για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το οποίο εμφανιζόταν ενισχυμένο στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να περιορίζει τη δύναμή του.

Ο Monde δίνει στο UMP και τους συμμάχους του ποσοστό περισσότερο του 37%, στους Σοσιαλιστές ποσοστό περίπου 27% και στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν ποσοστό 23 - 26%.

Η Liberation αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις σε εθνικό επίπεδο δίνουν στους Σοσιαλιστές ποσοστό 27 - 28%, στο UMP και τους συμμάχους του ποσοστό 36 - 38% και στο κόμμα της Λεπέν ποσοστό 24%, ενώ ένα ποσοστό 6 - 10% συγκεντρώνει το Αριστερό Μέτωπο.

Το πρακτορείο Reuters φέρνει το Εθνικό Μέτωπο στη δεύτερη θέση, πίσω από το UMP.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ήταν ο πρώτος που έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στον γαλλικό λαό για την... ήττα της Λεπέν.

«Απόψε, η ακροδεξιά, ακόμα και εάν καταλαμβάνει υψηλό ποσοστό, δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της γαλλικής πολιτικής» είπε ο Βαλς. «Όταν κινητοποιούμε τη Γαλλία, τότε έχουμε αποτέλεσμα» δήλωσε.

Παράλληλα, θύμισε και τη «βασική οδηγία» στους ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών να εμποδίσουν την άνοδο της άκρας δεξιάς, καλώντας τον Νικολά Σαρκοζί να κάνει το ίδιο στις περιφέρειες όπου δεν υπάρχουν υποψήφιοι του UMP.

Σε δηλώσεις της, η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε «κατόρθωμα» τις επιδόσεις του Γαλλικού Μετώπου και έστειλε αντιευρωπαϊκό μήνυμα, λέγοντας ότι οι Γάλλοι «θέλουν να ξαναβρούν την ελευθερία τους». Είπε ότι μία άλλη πολιτική είναι εφικτή και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι το FN θα καταγράψει εντυπωσιακά αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ότι δεν προτίθεται να κάνει καμία συμμαχία ούτε σε τοπικό, ούτε σε εθνικό επίπεδο με το Εθνικό Μέτωπο και τόνισε ότι στις περιφέρειες που υποψήφιοι του UMP δεν πηγαίνουν στον β' γύρο, δεν θα καλέσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το Εθνικό Μέτωπο ή τους Σοσιαλιστές, λέγοντας ότι δεν έχει τίποτα κοινό με κανέναν από τους δύο.

Ο Σαρκοζί ζήτησε κινητοποίηση των ψηφοφόρων στον β' γύρο για να ενισχυθεί η δεξιά.

Εξέφρασε ικανοποίηση για την επιτυχία του UMP στις εκλογές, λέγοντας: «Είμαστε το πρώτο κόμμα της Γαλλίας» και τόνισε ότι τίποτα δεν σταματά την αλλαγή.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη 2.000 τοπικών συμβουλίων θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου.

Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΔΟΛ