Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Το Ποτάμι: Προτείνει τον Νίκο Αλιβιζάτο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη Στηρίζει το ΠΑΣΟΚ

Το Ποτάμι: Προτείνει τον Νίκο Αλιβιζάτο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας 
Το Ποτάμι, με δήλωση του επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.
 Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ο κ. Αλιβιζάτος είναι ένας ανυποχώρητος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος καθολικής αποδοχής που έχει διαπλάσει γενιές νέων Ελλήνων νομικών. Ένας επιστήμονας με ευρωπαϊκή ακτινοβολία, ήδη από τα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του. Τέλος, ένας ενεργός πολίτη, που ποτέ δεν εγκλωβίστηκε στα στενά όρια των κομματικών σχηματισμών, αλλά με θάρρος και γνώση άφηνε πάντα το διακριτό του στίγμα στη δημόσια ζωή.

O ίδιος ο κ. Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Υπό τις σημερινές περιστάσεις, όπως διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές, είναι υποχρέωση του καθενός να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Καθώς πιστεύω ότι μόνον με ευρύτερες συναινέσεις μπορεί να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα, αποδέχομαι την τιμητική πρόταση του επικεφαλής του «Ποταμιού» κ. Σταύρου Θεοδωράκη και τον ευχαριστώ».

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Αλιβιζάτος διατηρούσε κοινό δικηγορικό γραφείο με τον έτερο  υποψήφιο  για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα Προκόπη Παυλόπουλο κατα το παρελθόν! 

Τον συντονισμό με την επιλογή του Ποταμιού στην πρόταση για την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποφάσισε ομόφωνα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας τη στήριξη στο πρόσωπο του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
«Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά από σχετική εισήγηση του Προέδρου της αποφάσισε ομόφωνα να μη ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για την Προεδρία της Δημοκρατίας για λόγους βαθύτατα πολιτικούς. Κάθε επιλογή προσώπου παραπέμπει άλλωστε σε πολιτικά και ιστορικά συμφραζόμενα.
Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά υπέρ της ευρύτερης δυνατής θεσμικής και εθνικής συναίνεσης και το απέδειξε αναλαμβάνοντας τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο βάρος.
Άλλο όμως η θεσμική συναίνεση  γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλο η χρησιμοποίηση της προεδρικής εκλογής προκειμένου να φανεί ότι συμπίπτουν  ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τα δυο κόμματα του τεχνητού διπολισμού, ενώ επί της ουσίας  απουσιάζουν οι προϋποθέσεις μιας πραγματικά εθνικής συναίνεσης. Ενώ η χώρα   στερείται στρατηγικής, παρότι πολλοί πολίτες καλοπροαίρετα νομίζουν ότι η κυβέρνηση  διαπραγματεύεται σκληρά.
Στην προηγούμενη Βουλή η αρνητική στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως προς την εκλογή ΠτΔ δεν άφηνε περιθώρια διαβούλευσης. Η παρούσα όμως Βουλή εκλέγει ούτως ή άλλως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άρα η διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, πριν η επιλογή του Προέδρου καταστεί ζήτημα ατομικής επιλογής του Πρωθυπουργού, ήταν και επιβεβλημένη και εφικτή.
Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε το συντονισμό των κινήσεων της με την ΚΟ του Ποταμιού στο κορυφαίο συμβολικά ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Κοινή πρόταση των δυο κομμάτων είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος».