Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Το όνομά του ανακοινώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο υποψήφιος που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η επιλογή του προσώπου του νέου Προέδρου Δημοκρατίας, είπε, δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία.

Η Αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντί στην ιστορία της, ούτε διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και να χαίρει αποδοχή και από τη Βουλή.

 Όπως είπε ο κ. Τσίπρας το πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλο είναι ένα πρόσωπο που συμφωνούν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος δεν είχε αποκαλύψει το όνομα, αλλά είχε δηλώσει προς το πρόσωπο που θα προτείνουν δεν θα είναι στην ενεργό πολιτική και θα έχει δηλώσει τη θέση του κατά του Μνημονίου.
Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου πρόεδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί το απόγευμα της Τετάρτης στις 7:30 μ.μ. σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της βουλής.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι  νομικός, καθηγητής Πανεπιστημίου και πολιτικός.
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Ιουλίου 1950. Πατέρας του είναι ο φιλόλογος καθηγητής Βασίλης Παυλόπουλος. Στην Καλαμάτα τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris II, και το 1977 έγινε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Καθηγητής (1989). Το 1986 έγινε και Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο Paris II. Εργάστηκε ως δικηγόρος, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου με τον οποίο είχε συνδεθεί, όταν ο τελευταίος στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμόΚατά τη περίοδο 1978-79 υπηρέτησε τη θητεία του ως οπλίτης των Διαβιβάσεων. Την περίοδο 1989-1990 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα. Τον Σεπτέμβριο του 1995 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ., Μιλτιάδη Έβερτ. Εκλεγόταν βουλευτής Επικρατείας το 1996 και από το 2000 μέχρι σήμερα στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Το 1996 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης της Ν.Δ. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Στις πρόσφατες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν πολιτεύθηκε.
 Με τη σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου – Πελτσεμή έχουν αποκτήσει τρία παιδιά (τον Βασίλη -δικηγόρο-, τη Μαρία -πτυχιούχο γαλλικής φιλολογίας- και τη Ζωή -νηπιαγωγό-).