Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ηττημένοι Περιφερειάρχες στις εθνικές εκλογές – Ποιοι άλλοι αυτοδιοικητικοί διεκδικούν βουλευτικές έδρες

Πολλά τα πρόσωπα που συμμετέχουν στις εκλογές του Ιανουαρίου, έχοντας δώσει τη «μάχη» των τοπικών εκλογών τον Μάιο, στο ΣΥΡΙΖΑ. Και με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στοχεύει στην πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές, διεκδικούν μια βουλευτική έδρα στελέχη έμπειρα στα της Αυτοδιοίκησης.
Αρχικά, ο Κώστας Πουλάκης, (υποψήφιος στη Β΄Αθήνας) υπεύθυνος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και μέλος της ΠΓ του κόμματος, ένα πρόσωπο το οποίο, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τα της Κουμουνδούρου, βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές απόψεις και αναλύσεις του οποίου σέβεται και προσέχει ιδιαίτερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο παρελθόν ήταν και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας. Στην Β΄Αθήνας είναι υποψήφιος και ένας ακόμη στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με άρωμα αυτοδιοίκησης, ο Ανδρέας Καρίτζης, που ήταν υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας της Ρένας Δούρου.
Στη συνέχεια, θα μπορούσε να κάνει λόγο για την ομάδα των υποψηφίων «πρώην υποψηφίων περιφερειαρχών». Αντίθετη κατεύθυνση με αυτήν την Ρένας Δούρου, η οποία άφησε το Κοινοβούλιο (και δικαιώθηκε για το “ρίσκο” της) και ανέλαβε αυτοδιοικητικά καθήκοντα, ακολουθούν, μπαίνοντας στη «μάχη» του Ιανουαρίου, οι δέκα από τους έντεκα υποψήφιους περιφερειάρχες που ηττήθηκαν στις εκλογές του Μαΐου.
Ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, βουλευτικές έδρες διεκδικούν:
1) Ο Κώστας Μορφίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος στο νομό Έβρου.
2) Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υποψήφια περιφερειάρχης και περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας. Υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης και ήδη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
3) Ο Θέμης Μουμουλίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας. Υποψήφιος στην Κοζάνη.
4) Η Όλγα Γεροβασίλη, υποψήφια περιφερειάρχης και περιφερειακή σύμβουλος Ηπείρου. Ήδη βουλευτής στην Άρτα διεκδικεί την επανεκλογή της. Η παράταξη της ήταν μία από τις τρεις που στηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και πέρασαν στον β’ γύρο των εκλογών του Μαΐου, χωρίς όμως την τελική εκλογική νίκη.
5) Η Ηρώ Διώτη, υποψήφια περιφερειάρχης και περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλίας. Ήδη βουλευτής στη Λάρισα επιδιώκει μια ακόμη θητεία.
6) Ο Βαγγέλης Αποστόλου, υποψήφιος περιφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας. Μοναδικός υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την Εύβοια, στην οποία ξανακατεβαίνει υποψήφιος. Δεύτερος υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε στον β’γύρο τον Μάιο και στη συνέχεια ηττήθηκε.
7) Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, υποψήφιος περιφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στην Αχαΐα.
8) Ο Οδυσσέας Βουδούρης, υποψήφιος περιφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου. Διεκδίκησε την Περιφέρεια με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν ήδη ανεξάρτητος βουλευτής του Κοινοβουλίου, στο οποίο εκλέχθηκε με τη ΔΗΜΑΡ το 2012 και με το ΠΑΣΟΚ το 2009. Αν και πρώτη φορά εκλέχθηκε στην Μεσσηνία, φέτος, όπως και το 2012, κατεβαίνει στην Β’ Αθηνών. Τρίτος υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε στον β’γύρο τον Μάιο και στη συνέχεια ηττήθηκε.
9) Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης. Διεκδικεί μια ακόμη θητεία ως βουλευτής Ηρακλείου.
10) Η Αγλαΐα Κυρίτση, υποψήφια περιφερειάρχης και περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Αιγαίου. Είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας είναι επίσης και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Μετά τη θετική ανταπόκριση των Οικολόγων Πράσινων στο κάλεσμα της Κουμουνδούρου, κατεβαίνει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια κατεβαίνει υποψήφιος και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τρίτος στην επιλογή των δημοτών τον Μάιο. Επίσης και ο Τάσος Κουράκης, πρώην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης
Στη γειτονική Χαλκιδική, υποψήφιος βουλευτής κατεβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τάσος Κανταράς, στέλεχος με πολλές ιδιότητες: επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Πολύγυρου, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ με την Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία και υπεύθυνος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος. Αξιοσημείωτη (όσο και αναμενόμενη, είχε άλλωστε κατέβει με δυναμική στις εκλογές του Μαΐου) είναι επίσης η υποψηφιότητα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αθηναίων, μέλος επίσης του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Διεκδικεί μια έδρα στο Κοινοβούλιο ως υποψήφιος στην Α’ Αθηνών.
Μεγαλύτερη εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτει ο Θεόδωρος Γκοτσόπουλος. Πρώην δήμαρχος Παλλήνης με θητεία την τετραετία 2002 -2006 κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής Αττικής. Συμμετείχε στην ελληνική αποστολή στην Επιτροπή των Περιφερειών, ενώ τον Μάιο ήταν επίσης υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής με τη «Δύναμη Ζωής». Επίσης υποψήφιος βουλευτής Αττικής είναι και ο βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος. Αν και οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους την ιδιότητα του υπεύθυνου του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζεται ότι ήταν ο επίσημος υποψήφιος με τη στήριξη του κόμματος το 2010 για την Περιφέρεια Αττικής. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια διεκδικεί την ανανέωση της θητείας του στο Κοινοβούλιο και ο Νάσος Αθανασίου, ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο είναι υποψήφια και η Ιωάννα Στεργίου. Το 2010 εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος στον Ωρωπό, επικεφαλής δημοτικής παράταξης, τον περασμένο Μάϊο εκλέχθηκε περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τη Ρένα Δούρου και από το Σεπτέμβρη συμμετέχει εκ μέρους της πλειοψηφούσας παράταξης στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.
Στους υποψήφιους βουλευτές είναι και ένας νυν δήμαρχος. Ο Παύλος Πολάκης κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στο νομό Χανίων. Είναι για δεύτερη θητεία δήμαρχος Σφακίων.
Έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος αποτελεί και η Ελένη Αυλωνίτου. Το 2002 ήταν υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος Αθήνας με τον συνδυασμό «Ελληνική Νομαρχία – Ενεργοί Πολίτες» του Μανώλη Γλέζου. Το 2004 υποστήριξε τη συμμετοχή του Συνασπισμού στον ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια χρονιά ήταν πάλι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές στη Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2010 ήταν υποψήφια δήμαρχος Γαλατσίου. Φέτος είναι υποψήφια στη Β’ Αθηνών και διεκδικεί την επανεκλογή της στη Βουλή, στην οποία αντικατέστησε τη Ρένα Δούρου, όταν παραιτήθηκε για να συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές. Στην Α’ Πειραιώς, διεδικεί την επανεκλογή του ο Θοδωρής Δρίτσας, υποψήφιος δήμαρχος Πειραιώς τον Μάιο.
Στην Α’ Αθήνας κατεβαίνει υποψήφιος ο Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος διετέλεσε επί 8 χρόνια δημοτικός σύμβουλος Νέας Σμύρνης, ενώ το 1994 και το 2010 ήταν υποψήφιος δήμαρχος. Στην Β’ Αθήνας διεκδικεί μία ακόμη θητεία στη Βουλή ο Δημήτρης Τσουκαλάς, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Αττικής
Μετά την τρίτη θέση που έλαβε στις εκλογές του δήμου Κορυδάλλου, μια έδρα στο Κοινοβούλιο διεκδικεί η Καίτη Κυλάκου, στη Β’ Πειραιώς. Η Αντωνία Γιαννούλη κατεβαίνει στην Αρκαδία, έχοντας συγκεντρώσει μονοψήφια ποσοστά τον Μάιο στον δήμο Τριπόλεως. Ανανέωση της θητείας του στο Κοινοβούλιο επιθυμεί ο Θανάσης Πετράκος, βουλευτής Μεσσηνίας, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Μεσσηνίας και πρώην περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου. Υποψήφιος για μία ακόμη θητεία κατεβαίνει ο Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων, ο οποίος είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, ενώ από το 2002 έως το 2010, διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων. Τέλος, στο νόμο Χανίων κατεβαίνει ο Κώστας Διάκος, από τους Οικολόγους Πράσινους, ο οποίος στις περιφερειακές εκλογές του 2010 εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.

aftodikioisi.gr