Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Θα ρίξει ο Βενιζέλος και την… κυβέρνηση Τσίπρα;

 Venizelos-Tsipras
Ας δούμε το θέμα από τη… χιουμοριστική πλευρά του: Παρόλο που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο πολιτικός που υπέγραψε, ως πρωθυπουργός την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξελίχτηκε ουσιαστικά στον “τοποτηρητή” της εφαρμογής και τήρησής του, ειδικότερα από το καλοκαίρι του 2011 μέχρι και σήμερα.
Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπήρξε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Παπανδρέου, την οποία σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε… βοήθησε να ανατραπεί, για να τη διαδεχθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Στη συνέχεια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στήριξε την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάσπασή της, με την αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη και της Δημοκρατικής Αριστεράς, το καλοκαίρι του 2013, λόγω του θέματος της ΕΡΤ.
Σήμερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται με μια στρατηγική προσεκτικής… απαγκίστρωσης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά, κλείνοντας το μέτωπο που ήταν ανοικτό με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Η πρόσφατη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών, οι χαμηλοί τόνοι του Ευάγγελου Βενιζέλου απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση της Βουλής για τον προϋπολογισμό, και η χθεσινή “εγκάρδια συνεννόηση” για το ζήτημα Ρωμανού, από κοινού με τον Κάρολο Παπούλια, αλλά… χωρίς τον Αντώνη Σαμαρά, είναι οι αποχρώσες ενδείξεις της σύνθετης μεταβλητής των πρωτοβουλιών του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Κάποιοι θεωρούν ότι ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης, ο οποίος εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως ο πλέον αντιδημοφιλής Έλληνας πολιτικός μετά τον προφυλακισμένο Νίκο Μιχαλολιάκο, δεν θα καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά απέναντι στο “παπανδρεϊκό τσουνάμι”.
Κάποιοι άλλοι, χαμογελούν με νόημα στην προοπτική να είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντιπρόεδρος… ακόμη μιας κυβέρνησης, αυτή τη φορά μιας κυβέρνησης Τσίπρα που ενδεχομένως προκύψει από τις εκλογές, εφόσον επιβεβαιωθούν τα σχετικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
Και το ακόμη πιο ενδιαφέρον, εφόσον επιβεβαιωθεί το τελευταίο σενάριο, θα είναι αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα… ρίξει και την κυβέρνηση Τσίπρα. Όπως συνέβαλε να πέσουν από την εξουσία οι προηγούμενες στις οποίες συμμετείχε.

Λάζαρος Καλλιανιώτης/ ysterografa.gr