Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Δεκτή νέα τροπολογία του Κώστα Κόλλια για τις εκκαθαρίσεις των αγροτικών συνεταιρισμών



Δεκτή έγινε νέα τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας για τους συνεταιρισμούς. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά βρέθηκα μπροστά στην ανάγκη να καταθέσω τροπολογία, προκειμένου να διευκολύνω τις διαδικασίες εξυγίανσης των αγροτικών συνεταιρισμών. Πρόκειται για μία διάταξη που καλύπτει ένα ακόμα κενό του νόμου 4015, αναφορικά με τις διώξεις για οφειλές που διαπιστώνονται κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης και συγχώνευσης αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων.
Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό, ο νόμος 4015 προέβλεπε την αναγκαστική εκκαθάριση των συνεταιρισμών. Επί της αρχής, η πρόβλεψη ήταν σωστή, εφόσον σκοπός του νομοθέτη ήταν να διαχωρίσει τους υγιείς από τους ανενεργούς συνεταιρισμούς, ώστε οι οργανώσεις που θα προέκυπταν από τις μετατροπές και τις συγχωνεύσεις να είναι βιώσιμες. Όπως ήταν αναμενόμενο, σε πολλές περιπτώσεις, κατά την εκκαθάριση διαπιστώθηκαν οφειλές των συνεταιρισμών, τόσο προς το δημόσιο, όσο και προς ιδιώτες.
Αυτές οι οφειλές ασφαλώς πρέπει να εξοφληθούν και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους τις δημιούργησαν και ζημίωσαν τους αγρότες και το δημόσιο. Πλην όμως, ο νόμος 4015 δεν προέβλεπε κάποια μεταβατική διάταξη, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πραγματικοί υπαίτιοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή απειλούνται με ποινικές ή αστικές διώξεις και κατασχέσεις της προσωπικής τους περιουσίας πρόσωπα που δεν σχετίζονται με τα χρέη που δημιουργήθηκαν στους συνεταιρισμούς.
Η τροπολογία που κατέθεσα προβλέπει την αναστολή αυτών των διώξεων μέχρι το πέρας της εκκαθάρισης των συγχωνευόμενων συνεταιρισμών. Η διαδικασία της εκκαθάρισης θα διαπιστώσει πότε και από ποιους δημιουργήθηκαν τα χρέη, ποιες διοικήσεις πρέπει να επωμιστούν την ευθύνη, καθώς και τον τρόπο και τα μέσα εξόφλησης των οφειλών.  Έτσι, και οι αδικίες εις βάρος μη υπαιτίων θα αποφευχθούν και οι πραγματικοί υπαίτιοι θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους μετά το πέρας της εκκαθάρισης.
Θέλω να επαναλάβω ότι αναστολή δεν σημαίνει ατιμωρησία. Σκοπός της τροπολογίας είναι οι ευθύνες να αποδοθούν σε όσους πράγματι καταχράστηκαν τα χρήματα των αγροτών και ζημίωσαν το δημόσιο. Στα πλαίσια της εξυγίανσης του συνεταιριστικού χώρου, είναι απολύτως απαραίτητο να απολογηθούν στη δικαιοσύνη διοικήσεις που τυχόν συνετέλεσαν στην απαξίωσή του, να πληρώσουν και να αποκλειστούν από το χώρο. Το μέλλον των αγροτικών οργανώσεων πρέπει να βρεθεί σε καθαρά χέρια, και αυτό θα καταστεί δυνατό μόνο μετά την ολοκλήρωση των εκκαθαρίσεων και τον σωστό καταλογισμό των ευθυνών.»