Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Συνάντηση Πατούλη- Μαυραγάνη: Δεν θα πληρώνουν Ε.Ν.Φ.Ι.Α. οι Δήμοι για τα δημοτικά ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν


Με τον Υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης. Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης ο Γ.Γ. της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Μουράτογλου , ο συνεργάτης του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. κι αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Αμαρουσίου Σ. Σταθούλης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει σε πολλούς Δήμους, οι οποίοι έχουν χρεωθεί σημαντικά ποσά από τον υπολογισμό του Ε.Ν.Φ.Ι.Α. στο σύνολο των δημοτικών κτιρίων.



Στη συνάντηση διευκρινίστηκε ότι Ε.Ν.Φ.Ι.Α. θα υπολογίζεται μόνον στα δημοτικά κτίρια που εκμισθώνονται και αποφέρουν έσοδα, ενώ αντίθετα σε κανένα δημοτικό κτίριο που ιδιοχρησιμοποιείται ( π.χ. Δημοτικά καταστήματα, σχολεία, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.) δεν πρόκειται να υπολογίζεται ο συγκεκριμένος φόρος.

Επίσης διευκρινίστηκε ότι δίνεται δυνατότητα στους Δήμους στους οποίους έχει λανθασμένα υπολογιστεί η καταβολή του συγκεκριμένου φόρου, να διορθώσουν ως τις 19 Δεκεμβρίου μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα τα στοιχεία των ακινήτων τους, επισημαίνοντας ότι ιδιοχρησιμοποιούνται, ώστε να ακυρωθεί η επιβολή του φόρου. Επίσης δυνατότητα διόρθωσης γίνεται και με την υποβολή εντύπου αλλά σε συνεννόηση με τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ..

Όσον αφορά τις δημοτικές εκτάσεις που είναι βοσκότοποι ή χέρσες – μη καλλιεργήσιμες, διευκρινίστηκε ότι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. που επιβάλλεται είναι πολύ χαμηλός , ανέρχεται στα 0,50 λεπτά το στρέμμα, ενώ για τις δασικές εκτάσεις στα 0,10 λεπτά το στρέμμα.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Συναντήθηκα με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, για να του θέσω το πρόβλημα που έχει προκύψει σε πολλούς Δήμους της χώρας, κι αφορά την επιβολή ΕΝΦΙΑ σε όλα τα δημοτικά ακίνητα. Στη συνάντηση διευκρινίστηκε ότι δεν πρόκειται να επιβάλλεται Ε.Ν.Φ.Ι.Α. σε δημοτικά ακίνητα που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των Δήμων και των υπηρεσιών τους. Ενώ έχει δοθεί παράταση για να γίνουν διορθώσεις σε όσες περιπτώσεις δημοτικών ακινήτων έχει υπολογιστεί και επιβληθεί λανθασμένα ο φόρος».

airetos.gr