Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Σαμαράς: Κοινές ανησυχίες με Κύπρο και Αίγυπτο για την σταθερότητα στην Μεσόγειο

kairo

Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Κάιρο, υπογράμμισε ότι δόθηκε έμφαση σε «θέματα ασφάλειας, οικονομίας, αξιοποίησης των θαλάσσιων πόρων, αξιοποίησης των εκατέρωθεν συμμάχων για το καλό των λαών μας και της Ευρώπης».
«Η σημερινή συνάντηση ήταν το θεμέλιο μιας πολυσήμαντης στρατηγικής συνεργασίας, ενός κοινού μετώπου για τη γεωπολιτική σταθερότητα, την ενεργειακή ασφάλεια, τον πόλεμο στην τρομοκρατία και την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «με την Κύπρο και την Αίγυπτο μάς συνδέουν κοινές ανησυχίες για τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο»
Η Αίγυπτος είναι η χώρα με την μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας τον πρόεδρο Αλ Σίσι, ότι Ελλάδα και Κύπρος θα στηρίξουν την προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης της Αιγύπτου από την ΕΕ.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του στον πρόεδρο της Αιγύπτου για την προσπάθεια των Αρχών να προστατέψουν τις χριστιανικές κοινότητες, ενώ καταδίκασε την τρομοκρατία.
Παράλληλα, με κοινό ανακοινωθέν τους Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος καλούν την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.

Επίσης αποφασίστηκε η επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ.
Στο ανακοινωθέν γίνεται επίσης αναφορά σε μία δίκαιη συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

ysterografa.gr