Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Συζήτηση και ψήφιση προϋπολογισμού Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης για το 2015. Η θέση μας στο χθεσινό συμβούλιο


H ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2015 
Toυ κ. Βλασίου Τσιώτου
 
Βλάσης Τσιώτος Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου μας για το 2015. Κατά την άποψή μας το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός αποτελούν τον πυρήνα του Δημοτικού Σχεδιασμού. Ο προϋπολογισμός δεν είναι και δεν πρέπει να είναι απλή τοποθέτηση αριθμών σε συγκεκριμένους κωδικούς απλά για τακτοποιηθεί και αυτή η εκκρεμότητα. Οφείλει να είναι η πυξίδα η οποία θα δείχνει τις προτεραιότητες και τους στόχους που βάζουμε για την νέα χρονιά. Οφείλει να σηματοδοτεί τις κατευθύνσεις που έχουμε αποφασίσει να ακολουθήσουμε και το όραμά μας για τον Δήμο. Τουρισμός, αγροτική πολιτική, αξιοποίηση υδάτινων πόρων, πολεοδομικός σχεδιασμός, πράσινη δημοτική ανάπτυξη, κοινωνική πρόνοια, αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, κυκλοφοριακός σχεδιασμός; Κάποιοι από αυτούς τους στόχους είναι απαραίτητο να αποτυπώνονται με σαφήνεια μέσα στον προϋπολογισμό. Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε πουθενά τον Δήμο αν δεν έχουμε αποφασίσει που θέλουμε και που μπορούμε να τον πάμε.

Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης από το κράτος είναι σημαντικό πρόβλημα, δεν πρέπει να αποτελεί όμως δικαιολογία για την έλλειψη στόχων και σχεδιασμού. Τα χρήματα είναι βέβαιο ότι δεν φτάνουν για όλες τις αρμοδιότητες που μας έχουν παραχωρηθεί. Υποχρέωση μας είναι να ιεραρχήσουμε τις απαιτήσεις και να τα αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο. Είναι καιρός να πάμε εμείς στα πράγματα και όχι να περιμένουμε μοιρολατρικά να έρθουν τα πράγματα σε μας. Μόνο τότε έχουμε ελπίδα να επιβιώσουμε.
Μιλώντας για επιβίωση θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή όλων μας στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Δήμοι δυστυχώς μπαίνουν στον ζυγό της επιτήρησης. Χωρίς να έχω καμία πρόθεση να κινδυνολογήσω, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας ώστε να εξαλείψουμε κάθε πιθανότητα τέτοιου ενδεχομένου για τον Δήμο μας. Επιτήρηση σημαίνει δραστικές περικοπές αναγκαίων για την λειτουργία του Δήμου δαπανών, μείωση θέσεων εργασίας, κατάργηση κοινωνικών δομών, μα πάνω από όλα ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος να αποφασίζουμε εμείς για τον τόπο μας. Θα πρέπει να προνοήσουμε με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα. Σε αυτό κανείς μας δεν έχει πίστωση χρόνου και δικαιολογία απειρίας.
Ας επανέλθουμε όμως στον προϋπολογισμό. Για μας υπάρχουν 4 βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ρεαλιστικός και αξιόπιστος προϋπολογισμός στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε:
1. Πρέπει να στοχεύει σε μια ρεαλιστική και σωστά μελετημένη περιστολή των λειτουργικών δαπανών. Η εξοικονόμηση πόρων από δαπάνες που δεν επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία του Δήμου θα μας δώσει την δυνατότητα να στηρίξουμε απαραίτητες κοινωνικές δομές και να χρηματοδοτήσουμε αναπτυξιακές δράσεις οι οποίες θα αυξήσουν το Δημοτικό εισόδημα. Παραδείγματα: Μείωση δαπανών αιρετών και ειδικών συμβούλων, μείωση δαπανών για αναλώσιμα, μείωση δαπανών για καύσιμα και λιπαντικά, μείωση δαπανών για λογιστική και νομική υποστήριξη, μείωση δαπανών για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
2. Πρέπει να στοχεύει σε μια σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον Δήμο. Οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά τα ληξιπρόθεσμα χρέη δημοτών και επιχειρήσεων αποτελούν την μοναδική άμεση πηγή έκτακτων εσόδων που μπορούν να στηρίξουν αποτελεσματικά τον προϋπολογισμό. Αποτελεί επείγουσα ανάγκη να εξετάσουμε ποια χρέη μπορούν να εξοφληθούν, να ενημερώσουμε σωστά τους δημότες για τυχόν νόμιμα κίνητρα εξόφλησης και να αντιληφτούν οι πάντες την κρισιμότητα της κατάστασης. Δεν είναι δίκαιο και ηθικό να επωμίζονται συνεχώς οι ίδιοι όλο και μεγαλύτερα οικονομικά βάρη. Η κεντρική εξουσία το εφαρμόζει και βλέπουμε τα αποτελέσματα γύρω μας.
3. Πρέπει να έχει σαφή αναπτυξιακή λογική. Δαπάνες για τουριστική προβολή, για πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων, για αρδευτικές μελέτες, για ημερίδες τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης, για μελέτες εφαρμογής σχεδίων πόλης, για πράσινη ενέργεια, για παρουσία σε εκθέσεις τουλάχιστον στο εσωτερικό, είναι δαπάνες οι οποίες δρουν πολλαπλασιαστικά στο δημοτικό εισόδημα και πρέπει κατά την άποψή μας να υπάρχουν σε έναν σοβαρό προϋπολογισμό, ο οποίος να λειτουργεί σαν μοχλός ανάπτυξης για τον τόπο. Εννοείται ότι τα ποσά καθορίζονται από τις υπάρχουσες περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και πρέπει να υπάρχει ιεράρχηση ανάλογα με τους στόχους κάθε χρονικής περιόδου.
4. Τέλος θα πρέπει να δίνει βάρος στην στήριξη των κοινωνικών δομών που ήδη υπάρχουν και να προσπαθεί να αναπτύξει καινούργιες όπου απαιτείται. Είναι βασικό να μην χαθεί το δίχτυ προστασίας για όσους δημότες το έχουν ανάγκη και να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή. Αυτό δεν είναι πολυτέλεια, ούτε προοδευτική αυταπάτη, αλλά υποχρέωση και αλληλεγγύη αν θέλουμε να αποτελούμε μια πολιτισμένη κοινωνία.
Ας δούμε λοιπόν τι από τα παραπάνω περιέχει ο προϋπολογισμός τον οποίο καλούμαστε να ψηφήσουμε σήμερα:
A.) Τα έσοδα πρακτικά παραμένουν τα ίδια ( 6.000.000), το ίδιο και οι επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες (3.200.000), συνεπώς ευτυχώς δεν έχουμε μείωση πόρων σε σχέση με την περσινή χρονιά. Δυστυχώς όμως τα έξοδα για λειτουργικές δαπάνες παραμένουν σταθερά, στερώντας έτσι την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ένα ποσό για αναπτυξιακούς ή κοινωνικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα η μείωση που έγινε στις δαπάνες αναλωσίμων και στις αμοιβές του προσωπικού έγινε αύξηση των δαπανών των αιρετών και κωδικός για τα σκουπίδια (ΦΟΔΣΑ), ανακυκλώθηκε δηλαδή στις λειτουργικές μη αναπτυξιακές δαπάνες. Στο σημείο αυτό είμαι υποχρεωμένος να σας τονίσω ότι η αύξηση στις δαπάνες των αιρετών στους καιρούς που διανύουμε δίνει λάθος μήνυμα στον κόσμο. Δεν υποστηρίζω πως θα λύνονταν τα προβλήματα με τα χρήματα αυτά, θεωρώ όμως ότι αν θέλουμε να περικόψουμε δαπάνες είναι υποχρέωση μας να δώσουμε εμείς πρώτοι το παράδειγμα. Αν αυτή η αύξηση ήταν απαραίτητη θα το κρίνει το μέλλον και τα έργα. Πάντως περικοπή λειτουργικών δαπανών δεν κάνατε.
B.) Στον τομέα της μείωσης των ανεξόφλητων οφειλών προς τον Δήμο δεν μπορούμε να σας κρίνουμε. Μακάρι να καταφέρετε να αντλήσετε πόρους από την πηγή αυτή και να γνωρίζετε ότι θα μας βρείτε συμπαραστάτες σε κάθε σοβαρή και στοχευμένη προσπάθεια που θα κάνετε στον τομέα αυτό.
Γ.) Στην αναπτυξιακή κατεύθυνση του προϋπολογισμού τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Οι δαπάνες για επενδύσεις μειώνονται από 4.000.000 σε 2.700.000 δηλαδή 32%. Οι δαπάνες για έργα μειώνονται από 3.800.000 σε 2.500.000 δηλαδή κατά 34%. Το πιο θλιβερό όμως είναι ότι για καινούργιες μελέτες και έρευνες δεν υπάρχει κανένα ποσό, για αξιοποίηση γεωτρήσεων 1000 ευρώ, για εφαρμογή των σχεδίων πόλεων κανένα ποσό, για μελέτες επέκτασης των σχεδίων πόλεων κανένα ποσό, για μελέτες αξιοποίησης της πράσινης ενέργειας, ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα από την ΔΕΗ κανένα ποσό, για τουριστική προβολή του Δήμου κανένα ποσό, για ημερίδες τουριστικής και αγροτικής ενημέρωσης κανένα ποσό, για μελέτες πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων κανένα ποσό. Γενικώς στον τομέα αυτό δεν υπάρχουμε. Καμία στόχευση και καμία κατεύθυνση με πράξεις. Στα λόγια βέβαια έχετε μεγάλους στόχους και παίρνετε υψηλό βαθμό, με την διαφορά ότι με προσευχές αυγά δεν βάφονται.
Δ.) Τέλος στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας τα νούμερα μιλάνε μόνα τους. Με μείωση των δαπανών της αντίστοιχης υπηρεσίας σχεδόν στο μισό κάθε συζήτηση χάνει το νόημα της. Ο θεός να βάλει το χέρι του γιατί εσείς δεν βάζετε φράγκο.
Μελετώντας τον προϋπολογισμό που μας δώσατε κ.Δήμαρχε προβληματιστήκαμε μήπως υπερβάλουμε στις παρατηρήσεις μας και σας αδικούμε. Σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόθεση μας να σας ασκήσουμε αβασάνιστη και ατεκμηρίωτη κριτική. Για τον λόγο αυτό κάναμε αυτό που θα κάναμε στην περίπτωση που ήμασταν εμείς Δημοτική Αρχή. Κάναμε αυτό που θα έπρεπε κατά την άποψη μας να έχετε κάνει εσείς πριν μας φέρετε για έγκριση αυτόν τον προϋπολογισμό. Βρήκαμε, αναλύσαμε και συγκρίναμε τους προϋπολογισμούς 2 γειτονικών μας δήμων με παρόμοια χαρακτηριστικά. Του Δήμου Συκιωνίων και του Δήμου Βέλου-Βόχας. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τις παρατηρήσεις μας και έτσι έχουμε καθαρή τη συνείδηση μας και είμαστε περήφανοι διότι μιλάμε με αποδείξεις, όχι με κραυγές και λαϊκιστικές κορώνες. Στο ίδιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον υπάρχουν άλλοι που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά από μας και τα αποτελέσματα τους δικαιώνουν. Δίνουν βάση στις επενδύσεις και όχι στην απλή διαχείριση μιας μίζερης πραγματικότητας.
Δεν είμαστε κακοπροαίρετοι κ.Δήμαρχε και προσπαθούμε να έρθουμε στη θέση σας.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα και δεν ζητάμε θαύματα. Το μόνο που ζητάμε είναι μια μικρή ακτίνα φωτός. Το μόνο που ζητάμε είναι μια μικρή γεύση του πως οραματίζεστε τον Δήμο με τα πενιχρά μέσα που διαθέτετε. Το μόνο που ζητάμε είναι η ελπίδα για κάτι διαφορετικό από απλή διαχείριση. Με τον προϋπολογισμό αυτόν μας την στερείτε. Δεν χαιρόμαστε, προβληματιζόμαστε. Για το καλό όλων μας διαψεύστε μας με πράξεις.

ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΜΕΙΖΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ