Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ένοχοι για τις φωτιές στην Ηλεία ο πρώην νομάρχης και ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως – Καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών εξαγοράσιμη

ilia

Ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους για τις φωτιές της Ηλείας τον Αύγουστο του 2007, όπου είχαν χάσει την ζωή τους 36 άνθρωποι.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους Χαράλαμπο Καφύρα, που τότε ήταν νομάρχης Ηλείας, Πανταζή Χρονόπουλο, πρώην δήμαρχο Ζαχάρως, Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικο Παλαιοχωρίου και Παναγιώτη Τσούρα, δασοφύλακα Μίνθης.
Η αρχική ποινή ήταν 77 χρόνια για τον καθένα, η οποία συγχωνεύτηκε στα 40 έτη. Ωστόσο, επειδή το αδίκημα είναι πλημμεληματικό, επιβλήθηκε η ανώτατη εκτιτέα ποινή των 10 ετών για κάθε κατηγορούμενο.
Η ποινή είναι εξαγοράσιμη και συνολικά θα πληρώσουν το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ για την εκτιτέα ποινή των 10 ετών που τους επεβλήθη.
Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε αθώο τον τότε διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρεσταίνων, Νίκο Μιχαλόπουλο.
Το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα να καταβληθούν τα χρήματα εξαγοράς της ποινής σε δόσεις, ενώ το κόστος εξαγοράς ανέρχεται σε πέντε ευρώ την ημέρα. Για την 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου που αδυνατεί να καταβάλει το ποσό της εξαγοράς διατάχθηκε η κατ' οίκον κράτησή της για όσο χρόνο προβλέπει ο Νόμος επί της εκτιτέας ποινής