Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Ζήτημα δημοκρατίας η ενίσχυση του περιφερειακού τύπου»





Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας για την ενίσχυση του περιφερειακού τύπου μέσω της κρατικής διαφήμισης. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Τα τελευταία χρόνια στην Κορινθία βλέπουμε τοπικές εφημερίδες με πολυετείς υπηρεσίες στους πολίτες και την ενημέρωση να κλείνουν ή να επιβιώνουν μετά βίας. Βεβαίως, ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει το σύνολο των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, είτε πρόκειται για έντυπα είτε για ηλεκτρονικά.

Η μείωση των πωλήσεων είναι ασφαλώς ένας λόγος, όχι όμως ο βασικότερος. Πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι η μείωση της διαφημιστικής δαπάνης από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν το κόστος. Οι εφημερίδες έχουν χάσει πολύτιμα έσοδα από τη διαφήμιση, δυστυχώς όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι έχουν χάσει και την προβλεπόμενη στήριξη από το κράτος.
Η εφημερίδα της περιφέρειας είναι σπουδαίο εργαλείο στην καταγραφή και την ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων, τον εντοπισμό λύσεων, αλλά και στην προβολή κάθε περιοχής. Ταυτόχρονα, γίνεται βήμα έκφρασης, μεταφέροντας στο χαρτί όχι μόνο την ειδησεογραφία, αλλά και το καίριο σχόλιο των ανθρώπων που γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές ανάγκες. Κυρίως όμως, η τοπική εφημερίδα είναι αναντικατάστατη στο ρόλο της ως μεσολαβητή ανάμεσα στην περιφέρεια και την κεντρική εξουσία.
Η πολιτεία, διαχρονικά, έχει αναγνωρίσει αυτόν τον καίριο ρόλο και τη συνεισφορά των περιφερειακών εφημερίδων στη λειτουργία, όχι απλά της ενημέρωσης, αλλά της ίδιας της δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό, από το 1995 έχει θεσπιστεί νόμος που ορίζει ότι τουλάχιστον το 30% της κρατικής διαφήμισης κατανέμεται στα περιφερειακά μέσα. Δυστυχώς, η ποσόστωση αυτή δεν τηρείται, ενώ ακόμα και τα μικρά ποσά που διατίθενται, σπάνια καταλήγουν στις εφημερίδες.
Η στέρηση εσόδων τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα, σε συνδυασμό με τη μείωση των πωλήσεων και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών μέσων, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις περιφερειακές εφημερίδες, αλλά βεβαίως και τους ανθρώπους της δημοσιογραφίας, που με προσωπικές θυσίες και από αγάπη για τη δουλειά και την ιδιαίτερη πατρίδα τους εξακολουθούν να αγωνίζονται σε αυτόν τον δύσκολο στίβο. Για τους λόγους αυτούς, θεώρησα χρέος μου να συνυπογράψω ερώτηση, προκειμένου να εφαρμοστεί η προβλεπόμενη από το νόμο κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης  του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ώστε να ενισχυθεί ο περιφερειακός τύπος.»