Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Ενημέρωση από την Πρωτοβουλία για το Κέντρο Νέων για την συνάντησή της με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλλίρη


Εμφάνιση kentro neon1.jpg
Η Πρωτοβουλία για τη συνέχεια και την διατήρηση του κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα του Κέντρου Νέων Κορινθίας, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλλίρη σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά το κλείσιμο με λουκέτο στο Κέντρο Νέων.
Ο κ. Καλλίρης ανέπτυξε την θέση του και μας πληροφόρησε ότι το κλείσιμο του Κέντρου απαίτησαν οι ορκωτοί λογιστές και ο εκκαθαριστής για να ολοκληρώσουν την λύση της εταιρείας.
Η πίστωση χρόνου που ζητά η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας μαζί με την δημόσια δέσμευσή της ότι δεν στοχεύει στην αλλαγή χρήσης του χώρου, βασικό αίτημα της Πρωτοβουλίας, και την διάθεσή της να διερευνήσει τον τρόπο συνεργασίας με την Πρωτοβουλία για την επόμενη φάση της λειτουργίας του Κέντρου Νέων, εκτιμούμε πως είναι ένα αρκετά θετικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.
Η Πρωτοβουλία ανέπτυξε κι αυτή τα δικά της επιχειρήματα, ότι αρχικά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση, να βλέπουμε να παγώνουν, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όλα τα εργαστήρια και τα τμήματα που θα ξεκινούσαν μετά από ένα καλοκαίρι που το Κέντρο ενισχύθηκε μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας, με μεγάλη προσέλευση κόσμου στις εκδηλώσεις του, αλλά και με την έμπρακτη υποστήριξη ατόμων και φορέων που διοργάνωσαν τις εκδηλώσεις και τις παρουσιάσεις τους. (Καλλιτεχνικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές).
Ενδεικτικά αναφέρουμε από την καλοκαιρινή δραστηριότητα του Κέντρου:

Κινηματογραφικές προβολές, διήμερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, μουσικές βραδιές με την συμμετοχή ντόπιων και άλλων καλλιτεχνών, εκδήλωση από τον Μορφωτικό σύλλογο Στεφανίου και την ομάδα Αστρονομίας της βιβλιοθήκης, σχεδόν καθημερινή λειτουργία είχε το στέκι νεολαίας, συζήτηση που οργάνωσε η Α΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας και ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κορινθίας για την βία στα σχολεία και ρεμπέτικη βραδιά με μεγάλη συμμετοχή, όπου άνοιξε το Αντιρατσιστικό φεστιβάλ, παρουσίαση της ομάδας χορού του Κέντρου, εκδήλωση των τμημάτων Αργεντίνικου tango και εκμάθησης Ισπανικών του Κοινωνικού χώρου " Σβούρα ", πρόβες μουσικών και θεατρικών σχημάτων και άλλα που μπορεί κανείς να πληροφορηθεί από την σελίδα της Πρωτοβουλίας. (www.facebook.com/knkorinthias).
Φυσικά κατανοούμε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να βρεθεί μια νέα νομική μορφή για να λειτουργήσει ο χώρος, πράγμα για το οποίο ζητήθηκαν προτάσεις και από την Πρωτοβουλία, η οποία έχει προχωρήσει στην σύσταση συλλόγου που θα εμπεριέχει όλες τις ομάδες και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο Νέων, για να μην υπάρχουν τυπικά και νομικά προβλήματα για τις δραστηριότητές της στο χώρο, αν και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, το "Αθέατο Θέατρο είναι ήδη σύλλογος από το 1992 και το καταστατικό του κάλυπτε όλες τις δραστηριότητες των συλλογικοτήτων.
Υπήρχαν οι καθ’ όλα εκπρόσωποι λοιπόν και οι υπεύθυνοι ακόμα και σύμφωνα με το γράμμα του νόμου όλα αυτά τα χρόνια που είχαν την παρουσία τους στο χώρο.
Επειδή όμως πρέπει τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους υπάρχουν μερικά ερωτήματα που ζητούν απάντηση.
Πως οι διοικούντες (Περιφέρεια-Δήμος -ΝΟΣΥΝ) σε έναν χώρο που διαχειρίστηκε Ευρωπαϊκά προγράμματα με μεγάλη κινητικότητα σε ένα ιδιόκτητο κτίριο, μπορούν να εξηγήσουν στους πολίτες την αδυναμία τους τόσο για έλεγχο, για οικονομική αδυναμία, όσο και για την έλλειψη πολιτικής βούλησης της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου, και κατά την διάρκεια της λειτουργίας του ακόμα, αλλά και κατόπιν, να βρεθεί νομική λύση ώστε το Κέντρο να παραμείνει ακόμα και μετά το αίτημα για λύση της εταιρίας που έκανε το ΝΟΣΥΝ για λόγους βιωσιμότητας; ( αλήθεια γιατί δεν αποχωρούσε αντί να απαιτεί κλείσιμο του Κέντρου και γιατί αυτό έγινε χωρίς Γενική Συνέλευση των μετόχων ( αντιπρόσωποι της Π.Ε. Κορινθίας του Δήμου και του ΝΟΣΥΝ ) όπως όριζε το καταστατικό της εταιρίας;
Υπάλληλος του ΝΟΣΥΝ (ιδιώτης), μένει ακόμα και σήμερα σε διαμέρισμα (πολυκατοικία πάνω απο καφέ- Μπιστρώ) που ο Δήμος Κορινθίων είχε παραχωρήσει στο Κέντρο Νέων εδώ και 5 χρόνια (για την διαμονή Ευρωπαίων εθελοντών και μόνο) και όχι μόνο δεν επεμβαίνει κανείς, αλλά δεν απαντάει και κανείς, την στιγμή που στην πόλη υπάρχουν άστεγοι (όλος ο οικιακός εξοπλισμός αυτού του διαμερίσματος είναι περιουσία του Κέντρου Νέων επίσης). Δεν είναι περιφρονητική αυτή η σιγή ιχθύος σε πολίτες που αναρωτιούνται ποιόν τελικά εξυπηρετεί η δημόσια περιουσία και γιατί εκεί δεν μπαίνουν λουκέτα;
 Επειδή καλλιεργείται λοιπόν μια εντύπωση πως η Πρωτοβουλία παράτυπα υπάρχει και λειτουργεί στο Κέντρο Νέων, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε, όχι από τους Αντιπεριφερειάρχες με τους οποίους η Πρωτοβουλία είχε επαφή (κ. Δέδε, κ. Παπαγγελλόπουλο - τελευταίο πρόεδρο του Κέντρου και θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Διαφάνειας τώρα και κ. Καλλίρη), είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε στον δημόσιο διάλογο κάποια ενδεικτικά στοιχεία.
Καταγγέλλουμε και στην πρόταση που θα υποβάλλουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την συνέχεια της λειτουργίας του Χώρου, ότι έχει αφαιρεθεί ακριβό υλικό από τον εξοπλισμό του Κέντρου (Server) και εδώ αξίζει να σημειώσουμε, ότι η Περιφέρεια είχε την κύρια ευθύνη της χρηματοδότησης, μετά το στήσιμο της συγκεκριμένης δομής, από υλοποίηση Ευρωπαϊκού προγράμματος (integra) από την TEΔΚ Ν. Κορινθίας, ρωτάμε λοιπόν κάθε μέλος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κέντρο Νέων.
Αν στην καλύτερη περίπτωση ήταν αδύνατη η βιωσιμότητα του Κέντρου καθαρά για λόγους αδυναμίας πόρων λόγω του ¨Καλλικράτη", ή στην δεύτερη περίπτωση για λόγους κακοδιαχείρισης και εν μέρει αδιαφορίας, γιατί κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί και να υπάρξει ισολογισμός αλλά αφέθηκαν τα πράγματα και είχαμε την εξέλιξη που όλοι γνωρίζουμε και δεύτερον ποια είναι η παρανομία των συλλογικοτήτων που έκαναν χρήση του χώρου, πάντα σε γνώση της Περιφερειακής Ενότητας, χωρίς να έχουν καμία οικονομική εμπλοκή και κανένα οικονομικό όφελος;
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τις εποχές που το Κέντρο λειτουργούσε και πολύ περισσότερο μετά το καλοκαίρι του 2013 που επίσημα έκλεισε η Πρωτοβουλία στήριζε και οργάνωνε όχι μόνο τις δικές της εκδηλώσεις και δράσεις αλλά και όσες άλλες μπορούσε άλλων φορέων.
Αυτό το καταθέτουμε όχι για να μας δοθούν εύσημα, αλλά για να πληροφορήσουμε όποιον δεν το γνωρίζει πως η Πρωτοβουλία δεν ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την δική της μόνο δραστηριότητα, αλλά αγωνίζεται ο χώρος αυτός να ανοίξει σε μεγαλύτερο κομμάτι των νέων και της τοπικής κοινωνίας, να γίνει μια νησίδα συλλογικής δράσης και αντίστασης στις αξίες του ατομικισμού και της αδιαφορίας για τα κοινά, μέσα στην έρημο της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που ζούμε.
Μήπως είμαστε υπερβολικά ρομαντικοί επειδή πιστεύουμε ότι μια πόλη 50.000 κατοίκων της αξίζει να διατηρεί τους Δημόσιους χώρους της και να κρατήσει ανοιχτό ένα Κέντρο που έχει καθιερωθεί στην συνείδηση των πολιτών σαν ένα κύτταρο ελεύθερης έκφρασης, δημοκρατικού διαλόγου αλλά και επικοινωνίας των νέων και των πολιτών που αναζητούν την συλλογική δράση;
Η μήπως κάτι τέτοιο είναι άχρηστο και ίσως και επικίνδυνο στις μέρες μας;
Γι όλα αυτά δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι παρά την δήλωση των ειλικρινών (δεν έχουμε λόγους να είμαστε καχύποπτοι) προθέσεων και δηλώσεων του Κ. Καλλίρη.)
Δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι για την συνέχειά του, όσο το Κέντρο Νέων παραμένει κλειδωμένο και άδειο.
Αλήθεια ποιος ποτίζει τα φυτά του κήπου?
Η βροχή? 

Πρωτοβουλία για την συνέχεια και την διατήρηση του κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα του Κέντρου Νέων.