Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Η Ελλάδα του... Μπουτάρη και του Ψινάκη;

Boutaris-PsinakisΟ Δημήτρης Μπέης, το βράδυ της εκλογής του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τον Ιανουάριο του 1996, είχε αναφωνήσει το ιστορικό “αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ”, θέλοντας να στείλει μήνυμα ενότητας για το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Μερικά χρόνια αργότερα, ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης θα αναφωνούσε το εξίσου ιστορικό “αυτή είναι η Ελλάδα”, παραδεχόμενος ότι η χώρα στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία είχε εξελιχθεί σε… παιδική χαρά συμφερόντων.
Σήμερα, η Ελλάδα του Μνημονίου που λοξοκοιτάζει τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ ως διέξοδο για την επόμενη μέρα, είναι ταυτόχρονα η Ελλάδα του Γιάννη Μπουτάρη και του Ηλία Ψινάκη.
Ο νέος Δήμαρχος Μαραθώνα, μέσα στην παροιμιώδη εκκεντρικότητα του χαρακτήρα του, παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ένα δημόσιο πρόσωπο που μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα στη συγκυρία της εθνικής ανισορροπίας, που έχει επικρατήσει μετά το 2010.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αν και ανακαλύφτηκε στα… γεράματα από τον προοδευτικό-Κεντροαριστερό άξονα, εμφανίζεται ως το πρότυπο του δημόσιου άνδρα που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να βγει από το σημερινό τέλμα. Γι’ αυτό άλλωστε και το όνομά του φιγουράρει στα σενάρια για μια άλλη Κεντροαριστερά, δηλαδή ένα ΠΑΣΟΚ… με μπότοξ.
Το ερώτημα αφορά εμάς, δηλαδή την κοινωνία. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε; Και, αν δεν είναι, για πόσο καιρό ακόμη θα ανεχόμαστε να υποτιμάται με τέτοια βιαιότητα η αξιοπρέπεια και η νοημοσύνη μας;

ysterografa.gr