Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Σαμαράς: Καταστροφικό αν οι πολίτες προτιμήσουν τα “γλυκά ψέματα” από τις “σκληρές αλήθειες”!

Antonis-Samaras-omilia

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στο «Athens Forum 2014: Η Δημοκρατία υπό Πίεση», που συνδιοργανώνουν η «Καθημερινή» και οι «New York Times».
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε αρχικά πως «ηΕλλάδα έχει επιστρέψει και δεν πρόκειται να βιώσει σενάριο Βαϊμάρης».
Ακόμη τόνισε πως βασικοί εχθροί της δημοκρατίας σε περιόδους κρίσης είναι ο «λαϊκισμός» και ο «εξτρεμισμός», τονίζοντας όμως πως ο ελληνικός λαός, με «μεγάλες θυσίες» κατόρθωσε να αντισταθεί «στα γλυκά τους ψέματα».
«Αν οι πολίτες προτιμήσουν τα γλυκά ψέματα από τις σκληρές αλήθειες, θα πέσουν από τη μία αποτυχία στην άλλη και οι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού, με τις εύκολες λύσεις που προσφέρουν, θα καταστρέψουν την κοινωνία και τη δημοκρατία», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, χωρίς να πάντως, να κατονομάσει κάποιο ελληνικό κόμμα.
«Η Δημοκρατία είναι κάτι ζωντανό, εξελίσσεται, αναπτύσσεται, περνάει μέσα από κρίσεις αλλά διαθέτει διορθωτικούς μηχανισμούς και τα δικά της αντισώματα. Έτσι μπορεί και ανανεώνεται, ξεπερνά τα προβλήματά της», σημείωσε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του και πρόσθεσε:
«Η πίεση δεν είναι πρόβλημα για τη Δημοκρατία. Το πρόβλημα είναι όταν η διορθωτικοί μηχανισμοί αποτυγχάνουν».
Παράλληλα, έστειλε έμμεσο μήνυμα και στους δανειστές της Ελλάδας σημειώνοντας, πως η ταχύτητα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος «πρέπει να είναι συμβατή με τον πολιτικό κύκλο». Διαφορετικά, σημείωσε, μπορεί να δημιουργηθούν καταστάσεις που θα αφαιρέσουν από μία κυβέρνηση την «πολιτική νομιμοποίηση», δίνοντας την «ευκαιρία σε λαϊκισμό και εξτρεμισμό να εκτροχιάσουν τις μεταρρυθμίσεις».
Προέβλεψε πως το τρίτο τρίμηνο η Ελλάδα θα καταγράψει θετική ανάπτυξη για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, ενώ από το 2015, πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα μπορεί να καλύψει και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της.
«Η ανάκαμψη είναι προ των πυλών», κατέληξε.