Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόσκληση Νταβούτογλου σε Σαμαρά για… τσάι στην Κύπρο!


davutogluΈκκληση προς τον Αντώνη Σαμαρά να επισκεφθούν μαζί την Κύπρο, να πάνε πρώτα στο “νότιο μέρος” και μετά στο “βόρειο μέρος”, κατά την έκφρασή του, απηύθυνε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα.
Ο Νταβούτογλου παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία των συνομιλιών για το κυπριακό, προσθέτοντας πως η Τουρκία επιθυμεί λύση το συντομότερο.  Αναφερόμενος στο θέμα του Φυσικού Αερίου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι με τον τρόπο που η Τουρκία μεταφέρει νερό στα κατεχόμενα, μπορούν να μεταφέρουν και το Φ.Α. και να το διοχετεύσουν στην αγορά, μετά τη λύση.
Όπως αναφέρει το sigmalive, o Τούρκος Πρωθυπουργός κλήθηκε από δημοσιογράφο να ξεκαθαρίσει αν η Άγκυρα υποστηρίζει δύο κράτη, ομοσπονδία ή συνομοσπονδία στην Κύπρο και απάντησε: “Αυτό που θέλουμε είναι αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν και η Τουρκία υποστήριξε, το κείμενο είναι καθαρό”.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία και η `ΤΔΒΚ` έδειξαν πάντοτε καλή πρόθεση. “Θέλαμε η Κύπρος να γίνει νησί ειρήνης, θέλαμε να έρθει η ειρήνη, η ευημερία και η γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της ειρήνης που θα διασφαλιστεί στην Κύπρο. Θέλαμε η Τουρκία, η Ελλάδα, η ΤΔΒΚ και η ε/κ διοίκηση να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να σκεφτούν πώς μπορούν να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης αλλά εμείς όσο ισχυρή θέληση και να επιδείξαμε, δυστυχώς δεν υπήρξε η ίδια ανταπόκριση”, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι τώρα είναι η ώρα της δράσης, προσθέτοντας πως απόψε με τη συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου υπάρχει μια ευκαιρία για να γίνει μια ωραία αρχή. “Η καθυστέρηση των συνομιλιών είναι χάσιμο χρόνου. Το Εθνικό Συμβούλιο στην ε/κ πλευρά κάνει δύσκολη τη λήψη αποφάσεων”, υποστήριξε.
“Από εδώ απευθύνω έκκληση στον κύριο Αναστασιάδη. Ελάτε και ας κάνουμε αυτή την ειρήνη όχι αύριο, σήμερα, όχι την άλλη βδομάδα, αυτή τη βδομάδα, όχι την επόμενη χρονιά, αυτή τη χρονιά. Μια λύση η οποία αναβάλλεται στην πραγματικότητα βαθαίνει τη μη λύση, ας μην την αναβάλλουμε”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε έκκληση και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. “Αν ο κύριος Πρωθυπουργός είναι έτοιμος ας πάμε μαζί στο νότο, ας πιούμε μαζί τσάι και να συνομιλήσουμε. Μετά ας πάμε στο βορρά, πάλι να είμαστε μαζί. Η Μεσόγειος έχει γίνει κοινή θάλασσα πολλών πολιτισμών, πολλών εθνών. Ελάτε και ας ιδρύσουμε εδώ μαζί την ειρήνη”.
Για τις επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία, είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχιστούν.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε έκκληση και στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. “Ελάτε και ας αποτελέσουμε παράδειγμα. Ας γίνουμε παράδειγμα και για άλλες κρίσεις”.
“Αν ο κύριος Αναστασιάδης αυτό δεν μπορεί να το κάνει, ας το πει ότι δεν μπορεί να το κάνει”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και πρόσθεσε: “Ή ελάτε να βρούμε μαζί λύση ή να αίρουμε το εμπάργκο και να σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους Τ/κ μόνους τους στη μοίρα τους. Το μήνυμά μας είναι αυτό”.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μετά την επίλυση του Κυπριακού να εφαρμοστεί εκ περιτροπής προεδρία. “Αναφέρομαι σε ένα Τ/κ και ένα Ε/κ πρόεδρο από την Κύπρο. Είτε είναι Ε/κ ο πρόεδρος, είτε Τ/κ πάλι την πρώτη επίσκεψη εκεί θα την κάνω. Δεν θα κοιτάξουμε αν επικεφαλής του κυπριακού κράτους που το ίδρυσαν μαζί ως δύο φίλοι λαοί οι Ε/κ και οι Τ/κ είναι Τ/κ ή Ε/κ”.
“Εδαφικό, εάν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις”
Σε ερώτηση πώς σχολιάζει το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη σιωπούν απέναντι στα αιτήματα των Ε/κ για το θέμα της υπηκοότητας και των εποίκων, ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε ότι στην περίπτωση που υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μπορούμε να φέρουμε στην ημερήσια διάταξη το θέμα του εδαφικού.
“Πρώτα να ξεκαθαρίσει ο κρατικός μηχανισμός (οι εξουσίες του κράτους) και μετά θα έρθουμε σε αυτό το θέμα. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στην ΤΔΒΚ τι θα κάμει στο θέμα αυτό. Γι’ αυτό το θέμα υπάρχουν αποφάσεις. Υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο εδώ. Δεν πρέπει να θεωρείται εμπόδιο η απόδοση υπηκοότητας”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η επίσκεψη του στα κατεχόμενα έχει τρεις διαστάσεις. Πρώτον είναι η πρώτη επίσκεψη έπειτα από την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. “Όποιος ό,τι και να πει, η Τουρκία αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ ως κράτος”, τόνισε.
“Δεύτερον, η Τουρκία δεσμεύεται για την ευημερία και την ασφάλεια της ΤΔΒΚ. Η μητέρα πατρίδα δεν υπάρχουν εμπόδια για τη μικρή πατρίδα. Φέρνουμε το νερό της Ανατολίας στη μικρή πατρίδα και σε αυτό δεν μπορεί κανένας να σταθεί εμπόδιο”, πρόσθεσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η τρίτη διάσταση είναι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ανέφερε τέλος.

ysterografa.gr