Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Χοντορκόφσκι ανακοίνωσε κίνημα για να… βάλει φυλακή τον Πούτιν!

Mikhail Khodorkovsky Holds First Press Conference Since Prison Release
Twitter@EmOikonomidis
Φυσικά δεν είναι… ακριβώς έτσι τα πράγματα, η ανακοίνωση από την πλευρά του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ενός κινήματος για την “ανοιχτή Ρωσία”, έχει ως τελική επιδίωξη την ανατροπή του Βλαντιμίρ Πούτιν από την εξουσία. Ή ακόμη και τη… φυλάκισή του.
Ο 51χρονος άλλοτε μεγαλύτερος ολιγάρχης της Ρωσίας, βρέθηκε για δέκα ολόκληρα χρόνια στη φυλακή, μετά τη θυελλώδη αντιπαράθεσή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κατάφερε να του… πάρει μέσα σε ένα βράδυ τον κολοσσό της “Yukos”, και να οδηγήσει τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι στη φυλακή.
Ήταν άλλωστε περίπου δεδομένο ότι ο Χοντορκόφσκι είχε δεσμούς με τη Δύση και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, γι’ αυτό και ο Πούτιν θέλησε να στείλει από το ξεκίνημα της θητείας του στην Προεδρία της Ρωσίας, το πλέον ηχηρό μήνυμα που θα μπορούσε να ακουστεί μέχρι την άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Η Ουάσινγκτον και οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν… κουράστηκαν όλη την προηγούμενη δεκαετία να εγκαλούν τον Πούτιν για τη φυλάκιση Χοντορκόφσκι, ούτε τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ωστόσο δεν κατάφεραν να πείσουν να τον απελευθερώσει, την εποχή της Προεδρίας του.
Αιφνιδιαστικά, πριν από μερικούς μήνες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πανίσχυρος και αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Ρωσίας πλέον, ανακοίνωσε ότι δίνει χάρη στον Χοντορκόφσκι, και ο άλλοτε ορκισμένος εχθρός του βγήκε μετά από μερικές μέρες από τη φυλακή, και μέχρι σήμερα ζει εξόριστος στο Παρίσι.
Η απελευθέρωσή του συνοδεύτηκε από δήλωση ότι δεν τον ενδιέφερε να ασχοληθεί στο μέλλον με την πολιτική, όλα αυτά όμως δείχνουν να αλλάζουν.
Από το Παρίσι, ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ανακοίνωσε τη δημιουργία του διαδικτυακού κινήματος “Open Russia”, αμφισβητώντας τη στρατηγική επιλογή του Πούτιν να βάλει τη Μόσχα απέναντι στις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δήλωσε ότι δεν θα τον ενδιέφερε να γίνει Πρόεδρος της Ρωσίας σε μια εποχή ευημερίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι “έτοιμος να ηγηθεί”, αν του το ζητήσουν οι συμπατριώτες του, ως αποτέλεσμα της διεκδίκησης μιας άλλης πολιτικής από αυτή την οποία ακολουθεί σήμερα το Κρεμλίνο.
Το κίνημα Χοντορκόφσκι στοχεύει να δημιουργήσει τον αντίπαλο πόλο στην εξουσία Πούτιν, που σήμερα δεν υπάρχει, στη Ρωσία ωστόσο τα νέα… δεν έφτασαν ποτέ, καθώς οι κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί τους οποίους ελέγχει το Κρεμλίνο δεν μετέδωσαν την είδηση, ενώ και στο διαδίκτυο, η νέα πλατφόρμα δέχτηκε συντονισμένες επιθέσεις από χάκερς.
Αναλυτές της ρωσικής πολιτικής σκηνής εκτιμούν ότι η κίνηση Χοντορκόφσκι θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκέφαλο στην πολιτική ηγεμονία του Βλαντιμίρ Πούτιν μονάχα υπό προϋποθέσεις, και σε βάθος χρόνου.

ysterografa.gr