Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Με χαμηλότερες αντικειμενικές ο νέος ΕΝΦΙΑ

Διορθώσεις και σημαντικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, μετά τις αντιδράσεις, φέρνει η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, με το όφελος για τους φορολογούμενους να υπολογίζεται συνολικά στα 167 εκατ. ευρώ.
Ο φόρος στους 4.000 οικισμούς με τις εξωπραγματικές τιμές θα υπολογιστεί τώρα με τις αξίες του 2013 ή τις φετινές χαμηλότερες. Οι δόσεις θα γίνουν 6 και θα υπάρξουν απαλλαγές σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκπτώσεις από 25% έως και 30% στον φόρο για "ξενοίκιαστες" κατοικίες και ακαταστήματα.
Σύμφωνα με δημοσιεύμα του Έθνους, με τη ρύθμιση αυτή που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα, η επανεκκαθάριση του φόρου θα γίνει σε μία προς μία τις περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού όπου είχαν καταλογισθεί εξωπραγματικοί φόροι, με βάση τις ευνοϊκότερες για τους ιδιοκτήτες τιμές.
 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, το όφελος για τους φορολογούμενους θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σε μερικές περιπτώσεις το ποσό του φόρου θα μειωθεί ακόμη και στο μισό.
Εξαίρεση αποτελούν τα "ξενοίκιαστα" ακίνητα, για τα οποία εξετάζεται έκπτωση φόρου της τάξης 25%-30%. Οι τελικές όμως αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αφού πρώτα υπολογιστεί το κόστος του μλέτρου στα δημόσια έσοδα.
 Τι γίνεται με τις δόσεις
Σε 6 μηνιαίες δόσεις, από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2015, "κλειδώνει" η καταβολή του φόρου. Με το σκεπτικό αυτό, εγκαταλείπεται οριστικά το σενάριο για 7 δόσεις παρά το πράσινο φως που είχε δώσει η ΕΛΣΤΑΤ.
Η έκπτωση 50% και η πλήρης απαλλαγή για από τον ΕΝΦΙΑ για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, ανέργους και πολύτεκνους θα δοθεί με διαδικασίες - εξπρές και με λιγότερη ταλαιπωρία, καθώς θα εφαρμοστεί μοντέλο του κοινωνικού μερίσματος.
Ανοιχτό παραμένει το θέμα της έκπτωσης για εφάπαξ εξόφλησητου φόρου, αλλά πιθανότερο είναι το ποσοστό να οριστεί στο 1,5% επί του συνολικού ποσού.
Με βάση το δημοσιονομικό κόστος του νέου ΕΝΦΙΑ, η μέση κατά κεφαλήν μείωση για τους ιδιοκτήτες θα κυμαίνεται στα 334 ευρώ.