Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο Βαρκό Ζαχάρως



Με εσπερινό στο γραφικό εκκλησάκι του Βαρκό, ξεκίνησαν χθες το απόγευμα οι διήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας Ηλείας, «Σάρενα». Στο πολιτιστικό μέρος, η «αυλαία» άνοιξε με συναυλία από τη Γλυκερία και θα «πέσει» απόψε το βράδυ, με το 10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών.
   Ο Εσπερινός στο εκκλησάκι μέσα στο βράχο, όπου φυλάσσεται η Εικόνα της Παναγίας του Βαρκό που βρέθηκε στο σπήλαιο το 1845,  άρχισε στις 7:30 το απόγευμα. Εκατοντάδες πιστοί, από την Ηλεία και τους όμορους Νομούς,ανέβηκαν και πάλι τα «σκεπασμένα» με δέντρα και πυκνή βλάστηση πέτρινα σκαλοπάτια για να καταλήξουν στην κορυφή, να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα και να ανάψουν ένα κερί στη χάρη της Παναγίας του Βαρκό. Ακολούθησε μουσική βραδιά με δημοτική και λαϊκή ορχήστρα, ενώ στις 11:00 το βράδυ, τη σκυτάλη της διασκέδασης πήρε  η Γλυκερία.
   Σήμερα Σάββατο 23 Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον ίδιο χώρο ενώ όπως κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα προσφέρει σε όλους παραδοσιακούς κουραμπιέδες. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με το 10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, στο οποίο θα συμμετάσχουν πέντε χορευτικές ομάδες (το Λύκειο Ελληνίδων Άρτας, το Χορευτικό του Δήμου Πατρέων, το Χορευτικό του Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Πολυδενδρίου Αττικής, το Χορευτικό του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ζαχάρως και η Σχολή Χορού «Εν χορώ» της Ζαχάρως) που θα παρουσιάσουν χορούς και δρώμενα απ’ όλη την Ελλάδα.
   Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται για μια ακόμα χρονιά με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας καθώς και του Δήμου Ζαχάρως, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.