Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ - Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ

un

Σφοδρή επίθεση στη Ρωσία εξαπέλυσαν οι χώρες της Δύσης, στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, η πρέσβης των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερ, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως “οι μάσκες έπεσαν” και κατηγόρησε τη Ρωσία για διγλωσσία. Άμεση και σκληρή η απάντηση του Ρώσου πρέσβη!
Η κα. Πάουερ αναφέρθηκε επίσης προσωπικά στον Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέροντας πως την ίδια μέρα που λέει ότι θέλει να σταματήσει η αιματοχυσία, οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν επιχειρήσεις εντός της Ουκρανίας.
Πρόσθεσε ακόμη πως πριν από το Συμβούλιο όλα όσα είπε για το θέμα η Ρωσία ήταν ψευδή.”Όλες οι πλευρές έχουν στείλει σαφές μήνυμα στη Ρωσία να σταματήσει αυτή τη σύγκρουση, αλλά η Ρωσία δεν ακούει. Πρέπει να σταματήσει τα ψέματα και να πάψει να τροφοδοτεί την ένταση”.
Τέλος, σημείωσε πως πρέπει σύντομα να βρεθεί λύση και τόνισε πως “το κόστος της αδράνειας είναι απαράδεκτο”.
Η απάντηση από τον πρέσβη της Ρωσίας, Βιτάλι Τσάρκιν ήρθε αμέσως μετά και μάλιστα σε πολύ έντονο ύφος: “Αντί να κατηγορεί τη Ρωσία, οι ΗΠΑ θα ήταν καλύτερο να περιορίσουν τις γεωπολιτικές τους φιλοδοξίες. Είναι βέβαιο πως πολλές χώρες θα ένιωθαν μεγάλη ανακούφιση!”
Επίσης, κατηγόρησε το Κίεβο επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ρωσίας πως η Ουκρανία απλώς κάνει πόλεμο με τον ίδιο το λαό της.
Οι μεγάλες αντιδράσεις για το θέμα ξεκίνησαν μετά το μεσημέρι, όταν ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, έκανε καταγγελίες για εισβολή Ρώσων στην Ουκρανία και γι’ αυτό το λόγο συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, ενώ ακύρωσε και την επίσκεψή του στην Τουρκία.
«Έλαβα την απόφαση να ακυρώσω μια επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Τουρκίας λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς λαμβάνει χώρα μια εισβολή των ρωσικών δυνάμεων», ανέφερε ο Ποροσένκο σε ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Προεδρίας.
Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του σημειώνει πως περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται εντός της Ουκρανίας και μάχονται στο πλευρό των αυτονομιστών.
Στο μεταξύ, το State Department σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως βλέπει “σχέδιο κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Ρωσίας” και σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στο Κρεμλίνο.

υστερογραφα