Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

5,7 Ρίχτερ 'ταρακούνησαν' το πρωί την μισή Ελλάδα

Μεγάλος σεισμός ανατολικά της Πελοποννήσου – 5,7 Ρίχτερ λέει το γεωδυναμικό 

Πανίσχυροι σεισμοί σημειώθηκαν στις 06:45 και στις 06:48, ανατολικά της Πελοποννήσου, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Μονεμβασιάς και Μήλου , 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Σπάρτης. Οι δονήσεις είχαν μέγεθος 5,5 και 4,6 Ρίχτερ αντίστοιχα, ενώ έγιναν αισθητές σε όλη την νότια Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, και την Κρήτη, ακόμα και στην Θεσσαλία και στην Ήπειρο, όπου ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή θύματα.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα. Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς, και αυτό έγινε λόγο του μεγάλου εστιακού βάθους του σεισμού που υπολογίστηκε στα 74 χιλιόμετρα έσα στην θάλασσα.

Ιδιαίτερα στην Αττική ο σεισμός ήταν παρατεταμένος και έδινε την αίσθηση οτι είχαμε 2 και 3 σεισμούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη επικεντρική απόσταση και οι διαφορετικές σεισμικές φάσεις, τα διαφορετικά σεισμικά κύματα, φτάνουν στην περιοχή με διαφορετική ταχύτητα και με διαφορετικό χρόνο άφιξης. Αυτό δίνει την εντύπωση οτι έχουμε να κάνουμε με ένα σεισμό μεγάλης διάρκειας.

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο επίκεντρο του σεισμού τον αντιλαμβανόμαστε με μικρή χρονική διάρκεια και όσο απομακρυνόμαστε από το επίκεντρο η διάρκειά του μεγαλώνει.
Ευτυχώς σύμφωνα με τους σεισμολόγους ο σεισμός ήταν σε θαλάσσια περιοχή. Πολλές φορές έχουν γίνει ανάλογοι σεισμοί αυτού του είδους και δεν εμπνέει προς το παρόν ανησυχία.


Πρόκειται για έναν σεισμό ενδιάμεσου βάθους και γι' αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός λένε οι σεισμολόγοι.
  Οπως δήλωσε o καθηγητής Τεκτονικής Π.Α. και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας “ήταν ένας σεισμός που το εστιακό βάθος του σεισμού προσδιορίζεται στα 80-85 χλμ.. ¨Εγινε αισθητός σε μια μεγάλη ακτίνα του ελλαδικού χώρου από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μέχρι και την Μακεδονία.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα βαθύ σεισμό, ο οποιος βλέπει πολύ πιο μεγάλο τμήμα της επιφάνειας, συνεπώς γίνεται πολύ πιο αισθητός.
 Δείχνει οτι είναι ο κύριος σεισμός. Αυτοί οι σεισμοί βάθους, ειναι σεισμοί που δε συνοδεύονται ούτε από πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Συνήθως αυτοί οι σεισμοί δεν προκαλούν τα φαινόμενα ντόμινο, τα οποία είναι συνήθη κυρίως σε μεγάλους επιφανειακούς σεισμούς" είπε τέλος ο κύριος Λέκκας.
"Πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους", δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. "Τέτοιοι σεισμοί", πρόσθεσε, "δεν μας δημιουργούν κάποια προβληματα".
Δεν πρόκειται για ένα γνωστό ρήγμα, λένε οι σεισμολόγοι και έτσι πιθανότατα πρόκειται για ένα φαινόμενο που συνδέεται με τη μετακίνηση της Αφρικανικής πλάκας