Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

O Φαν Χάαλ ήταν... Κ(ρ)ουλ! Ο αναπληρωματικός τερματοφυλακας έδωσε πρόκριση στην Ολλανδία. ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ 0-0 (4-3 ΠΕΝΑΛΤΙ)

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ο αναπληρωματικός τερματοφυλακας έδωσε πρόκριση στην Ολλανδία (VIDEO) 
Ενας τερματοφύλακας κερδίζει τη διαδικασία των πέναλτι ή μήπως ένας προπονητής; Η ιστορία θα γράψει ότι η Ολλανδία νίκησε 4-3 στα πέναλτι την Κόστα Ρίκα, στον τελευταίο προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον Τιμ Κρουλ να αποκρούει δύο εκτελέσεις (0-0 τα 120 λεπτά) και προκρίθηκε στα ημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή.
Ωστόσο, η… μισή δουλειά (τουλάχιστον) έγινε από τον Λουίς Φαν Χάαλ. Ο Ολλανδός προπονητής άλλαξε τερματοφύλακα στο 120'+1', βάζοντας τον γκολκίπερ της Νιούκαστλ αντί του Σίλεσεν, που όχι μόνο δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού, αλλά είχε κάνει και σωτήρια επέμβαση στο 117'!
Η έμπνευση του Φαν Χάαλ απέδωσε, όπως είχε αποδώσει και αυτή του Φράντισεκ Φάντροκ τη σεζόν 1976-77, όταν ο τότε προπονητής της ΑΕΚ είχε αλλάξει τερματοφύλακα (Χρηστίδης αντί Στεργιούδα) πριν τα πέναλτι και η «Ενωση» απέκλεισε την ΚΠΡ.
 Ο Φαν Χάαλ έκανε την αλλαγή που θα μείνει στην ιστορία των Μουντιάλ και δικαιώθηκε. Μετά από 120 λεπτά όπου η ομάδα του δεν μπορούσε να νικήσει τον Νάβας και τα δοκάρια, είχε κρατήσει αλλαγή και αντικατέστησε τον τερματοφύλακά του. Ο Τιμ Κρουλ αφού έκανε... ψυχολογικό πόλεμο στους αντιπάλους, απέκρουσε τα πέναλτι του Ρουίς και του Ουμάνια και έστειλε την Ολλανδία στα ημιτελικά.

Η Ολλανδία ήταν το φαβορί και από την αρχή του αγώνα είχαν τον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού αλλά χωρίς να μπορούν να απειλήσουν την εστία της Κόστα Ρίκα. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 22΄για να κάνει την πρώτη του επέμβαση ο Κέιλορ Νάβας στο σουτ του Φαν Πέρσι.

Ο Κοσταρικανός τερματοφύλακας έπιασε δουλειά και στο 29’ αρνήθηκε το γκολ στον Ντεπάι ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η επέμβασή του στο φάουλ του Σνάιντερ λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου.

Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε ούτε στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο και η Κόστα Ρίκα όσο πέρναγε η ώρα έκλεινε ακόμη περισσότερο την άμυνά της. Ειδικά όταν ο Πίντο αποφάσισε να βγάλει τον Κάμπελ, χάθηκαν και οι λίγες ελπίδες που είχε η ομάδα του να απειλήσει. Ο μέσος του Ολυμπιακού δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την αλλαγή.

Το τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα προσέφερε μεγάλες συγκινήσεις. Η Ολλανδία που δεν απειλούσε μέχρι τότε, είχε δοκάρι στο 82’ με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Σνάιντερ.

2 λεπτά αργότερα ο Νάβας αρνήθηκε και πάλι το γκολ στον Φαν Πέρσι ενώ η ευκαιρία του Μουντιάλ χάθηκε στο 94’. Ο Μπλιντ έκανε το παράλληλο γύρισμα, η μπάλα πέρασε από 2 παίκτες της Ολλανδίας που δεν μπόρεσαν να τη στείλουν στα δίχτυα και έφτασε στον Φαν Πέρσι. Το πλασέ του άσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρήκε στα πόδια του Τεχέδα που ήταν πάνω στη γραμμή και στη συνέχεια η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι.
 Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Η Ολλανδία δεν είχε κουράγιο να πιέσει την Κόστα Ρίκα αλλά και πάλι θα μπορούσε να είχε πάρει την πρόκριση αν ο Σνάιντερ δεν είχε και πάλι ραντεβού με την ατυχία. Το σουτ του Ολλανδού άσου σταμάτησε στο δοκάρι (το τρίτο) του Νάβας στο 119' ενώ δύο λεπτά νωρίτερα ο Ουρένια έχασε τη μοναδική ευκαιρία της Κόστα Ρίκα στο ματς.
 Ο Φαν Χάαλ είχε κρατήσει μία αλλαγή και έριξε στον αγώνα τον αναπληρωματικό τερματοφυλακα, Τιμ Κρουλ μόνο για τα πέναλτι. Και δικαιώθηκε απόλυτα αφού αυτός ήταν ο πρωταγωνιστής στα πέναλτι, έπιασε τις εκτελέσεις του Ρουίς και του Ουμάνια και έστειλε την ομάδα του στα ημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή.

Η διαδικασία των πέναλτι (πρώτη εκτέλεση η Κόστα Ρίκα)
Μπόρχες……………. 1-0
Φαν Πέρσι…………..1-1
Ρουίς………………..αποκρούει ο Κρουλ
Ρόμπεν……………. 1-2
Γκονζάλες…………2-2
Σνέιντερ……………2-3
Μπολάνιος……….. 3-3
Κάουτ……………..3-4
Ουμάνια………….. αποκρούει ο Κρουλ!
(δε χρειάστηκε να εκτελέσουν οι Ολλανδοί)

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Σίλεσεν (120'+1' Κρουλ), Ντε Φράι, Φλάαρ, Ιντι (106' Χούντελααρ), Κάουτ, Μπλιντ, Βάιναλντουμ, Σνέιντερ, Ρόμπεν, Ντεπάι (76' Λενς), Φαν Πέρσι.
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Νάβας, Ακόστα, Γκονζάλες, Ουμάνια, Γκαμπόα (79' Μίριε), Ντίας, Μπόρχες, Τεχέδα (97' Κουμπέρο), Ρουίς, Μπολάνιος, Κάμπελ (66' Ουρένια).