Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Ο Παπαδήμος βγήκε από τη ντουλάπα (με τους σκελετούς)…

Lucas-Papademos
Η περίπτωση του Λουκά Παπαδήμου είναι μια από πιο αμφιλεγόμενες των τελευταίων ετών για το ελληνικό πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι, καθώς ο εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός που δρομολόγησε και υλοποίησε το δεύτερο Μνημόνιο εξακολουθεί να προκαλεί… πάθη και αντιδράσεις, με κάθε δημόσια εμφάνισή του.
Μια τέτοια περίπτωση συνιστά η συνέντευξη την οποία παραχωρεί στο “Βήμα της Κυριακής”, με αμιγώς οικονομικό περιεχόμενο, που εκ των πραγμάτων όμως έχει πολιτικές αποχρώσεις και παρενέργειες.
Ο Λουκάς Παπαδήμος υποστηρίζει ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα δώσει ώθηση στην οικονομία, και θα δημιουργήσει τα περιθώρια για την εφαρμογή μιας ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τις εξαγωγικές της επιδόσεις.
Η περίπτωση Παπαδήμου υπήρξε εξ αρχής συγκρουσιακή. Ακαδημαϊκός και τεχνοκράτης που αναδείχτηκε στα χρόνια της διακυβέρνησης του τόπου από τον Κώστα Σημίτη, μετά ωστόσο από πρόταση του… Γιάννου Παπαντωνίου, για την ανάληψη της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας.
Είχε κεντρικό ρόλο στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, πάλι επί Κώστα Σημίτη, μια εθνική επιτυχία η οποία ωστόσο εκ των υστέρων αμαυρώθηκε λόγω των “πειραγμένων” στοιχείων που εντόπισαν οι Βρυξέλλες, και ενώ στο μεταξύ ο Λουκάς Παπαδήμος είχε βρει καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως αντιπρόεδρος.
Στη δύσκολη περίοδο της ανατροπής του Γιώργου Παπανδρέου, προωθήθηκε ως εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός, και ήταν εκείνος που πήρε το βάρος του δεύτερου Μνημονίου με το “κούρεμα” του χρέους και το ξεχαρβάλωμα των ασφαλιστικών Ταμείων, μια κληρονομιά που απειλεί μέχρι και σήμερα να τινάξει στον αέρα το σύστημα.
Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου βρίσκεται πάντα… στα πέριξ, είτε ως μια μελλοντική εξωκοινοβουλευτική λύση για την πρωθυπουργία, είτε για να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Η ντουλάπα (με τους σκελετούς) ωστόσο θα βρίσκεται πάντα εκεί…

ystereografa.gr