Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η Ντόρα επαναπροσδιορίζει τα "πολιτικά σύνορα"

Dora-Bakoyanni-Kostas-Karamanlis
Στον απόηχο της συνάντησής της με τον Κώστα Καραμανλή, που προσέλαβε… μυθικές διαστάσεις, για το παρόν και το μέλλον της Κεντροδεξιάς, η Ντόρα Μπακογιάννη παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα FM”, μιλώντας για τη θέση του Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την οποία εμφανίζεται ως φαβορί, για το θέμα της ΔΕΗ, αλλά και για τις προοπτικές της κυβέρνησης.
Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης της Ντόρας Μπακογιάννη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα FM”, όπως δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα www.vima.gr:
Για το αν την αφορά η συζήτηση για το νέο Επίτροπο της Ελλάδας στην Ε.Ε.
«Είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού και φαντάζομαι ότι εντός των ημερών θα αποφασιστεί το όνομα της επιλογής που θα κάνει η Ελλάδα για το νέο Επίτροπο στις Βρυξέλλες.»
Για το αν συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή
«Αλήθεια είναι. Αλλά δεν είναι είδηση. Τα στελέχη συναντώνται, όπως ξέρετε, ανταλλάσσουν απόψεις. Είχα να δω τον κ. Καραμανλή από τις ευρωεκλογές, οπότε κάναμε μια ευρύτερη συζήτηση. Είναι, όμως, συνηθισμένο πράγμα. Δεν είναι είδηση. Συζητήσαμε πιο πολύ την ευρωπαϊκή εξέλιξη, τις εξελίξεις στην Ευρώπη και πώς παρουσιάζεται το πολιτικό σκηνικό σήμερα στην Ευρώπη, διότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και παρουσιάζει μια ευρύτερη κινητικότητα στους λαούς της Ευρώπης και το μήνυμα των ευρωεκλογών πρέπει να ληφθεί πλέον με πολύ διαφορετικό τρόπο από μια Ευρώπη που πρέπει να μπει σε νέου τύπου λογικές. Διότι οι λογικές που ίσχυσαν τα τελευταία χρόνια φοβούμαι ότι μας έχουν φέρει στο περιθώριο του παγκόσμιου γίγνεσθαι και ταυτόχρονα έχουν πληγώσει πολύ τους λαούς μας. Οπότε, οπωσδήποτε η νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα πρέπει να χαραχθεί με άλλους όρους.»
Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ
«Είναι ασαφής η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή. Δεν νομίζω ότι σοβαρά στοχεύει στο να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ ή τους όρους ανταγωνισμού. Ξέρει πολύ καλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι όλα αυτά που λέει είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αλλά κάνουν μια τελευταία προσπάθεια πολιτικά να δουν αν τους παίρνει ή δεν τους παίρνει για να μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή. Αυτή είναι η ταμπακιέρα. Και η εκτίμησή μου είναι ότι θα φανεί αν τους παίρνει ή δεν τους παίρνει από το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί το φθινόπωρο.»
Για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα
«Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε το κεφάλι μας από το νερό και έχουμε πρώτη φορά την ευκαιρία μετά από πέντε χρόνια στη διαπραγμάτευση που κάνουμε με την τρόικα να βάλουμε εμείς θέματα και όχι μόνο οι τροϊκανοί. Δηλαδή, για πρώτη φορά η τρόικα έρχεται και η Ελλάδα έχει συγκεκριμένη ατζέντα που βάζει και είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, που έχετε βαρεθεί να με ακούτε να λέω πόσο αναγκαία είναι. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας προσπάθειας που έγινε από τη χώρα και το λαό, για να φτάσει να έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαπραγμάτευση με άλλους όρους. Πιστεύω πως αυτό βασίζεται κυρίως στα αποτελέσματα που εμφάνισε η κυβέρνηση.»
Για την επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ
«Το μέτρο της επιστράτευσης είναι αναμφίβολα ένα πολύ δύσκολο μέτρο, όταν το παίρνεις. Από την άλλη πλευρά, όμως, το μόνο σοβαρό και μετρήσιμο έσοδο που προσδοκά αυτή τη στιγμή η χώρα είναι αυτό του τουρισμού. Σκεφθείτε τι θα γινόταν εάν υπήρχε ένα πραγματικό μπλακάουτ σήμερα στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την κυβέρνηση, πόσω μάλλον όταν έχουμε και φαινόμενα Φωτόπουλου, ο οποίος μάς δηλώνει ότι θα σκίσει, λέει, το χαρτί. Να το σκίσει το χαρτί ο κ. Φωτόπουλος, διότι, όπως φαίνεται, δεν τον απασχολεί εάν θα έχει ή όχι δουλειά αύριο και να το πει αυτό σε όλους εκείνους που είναι γύρω του άνεργοι, χωρίς κανένα μισθό. Ας τους ρωτήσει ο κ. Φωτόπουλος πώς βγάζουν την ημέρα τους και αν η ελπίδα τους δεν είναι να κάνουν ένα τουριστικό μεροκάματο τώρα.»
Για το μέλλον της Ν.Δ. και της κυβέρνησης
«Οι παλιοί διαχωρισμοί μεταξύ δεξιάς, κεντροδεξιάς και κέντρου ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Νέος διαχωρισμός θα είναι αυτός των δυνάμεων ευθύνης, όπως εγώ τουλάχιστον τις ονομάζω, και των δυνάμεων του λαϊκισμού και της λαϊκιστικής ανευθυνότητας. Και παρουσιάζεται και στην Ευρώπη το ίδιο. (Οι δυνάμεις της Κεντροδεξιάς) μπορούν να συνεργαστούν με δυνάμεις ευθύνης. Και κάποτε θα πρέπει να αλλάξει η ουσία της συζήτησης σ’ αυτή τη χώρα. Δεν σημαίνει ότι εμείς έχουμε το απόλυτο δίκιο όταν προχωράμε όπως προχωράμε, αλλά ας μας πει κάποιος την εναλλακτική πρόταση…»