Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Απίστευτα πράγματα: Ρηματική διακοίνωση προς το κυπριακό ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις της Δρ Θεοχάρους

Ρηματική διακοίνωση απέστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο αντίστοιχο κυπριακό μέσω της οποίας εκφράζει την δυσαρέσκεια του για τον τρόπο που "ενήργησε" η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του (κυπριακού portal) SigmaLive, η Αθήνα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη για τις δηλώσεις Θεοχάρους, η οποία έκανε λόγο για απαράδεκτη αδράνεια από μέρους της ΕΕ και ειδικότερα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με το έγγραφο της Άγκυρας στο οποίο αναφερόταν "ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα". Η δυσαρέσκεια της Αθήνας εκφράστηκε μέσω ρηματικής διακοίνωσης (!!!!!!!!) η οποία απεστάλη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Το protothema.gr έχει στην κατοχή του και παρουσιάζει τμήματα της ρηματικής διακοίνωσης που εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτήν η δημόσια τοποθέτηση της Κυπρίας ευρωβουλευτού χαρακτηρίζεται ως «βαθύτατα προσβλητική για την Ελληνική Δημοκρατία και την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» με το ελληνικό ΥΠΕΞ να κατηγορεί την κυρία Θεοχάρους ότι με τη θέση της αυτή και μάλιστα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «υπονομεύει την εθνική ενότητα και την αγαστή συνεργασία των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων και συνιστά προκλητική και αναίτια διαστρέβλωση της πραγματικότητας, την οποία γνωρίζουν άριστα και πρωτογενώς τα αρμόδια όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. μετείχε στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας της 23ης Ιουνίου 2014 στο Λουξεμβούργο».

Γι' αυτό και ζητά «να υπάρξει σαφής, δημόσια διαφοροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την τοποθέτηση αυτή της κυρίας Θεοχάρους».

Απαντώντας, δε, στις αιτιάσεις της ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ σημειώνει ότι «στην Κοινή Θέση των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. που ανέγνωσε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου και εκ μέρους της Υπάτης Εκπροσώπου της Ε.Ε., ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός των Εξωτερικών υπάρχει αναλυτική αναφορά σε όλα τα κρίσιμα σημεία που αφορούν στην υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ε.Ε. Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωρίζουν επομένως, λόγω της συμμετοχής της Κύπρου στο Συμβούλιο Σύνδεσης, το περιεχόμενο των προφορικών τοποθετήσεων της τουρκικής πλευράς και την άμεση και πλήρη απάντηση τόσο του Έλληνα Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, ως προεδρεύοντος του Συμβουλίου, όσο και του Επιτρόπου».

Και η ρηματική διακοίνωση καταλήγει: «Ως εκ τούτου, η Ελληνική Δημοκρατία αναμένει την άμεση ανταπόκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς προάσπιση της αλήθειας που δεν μπορεί να θίγεται με τέτοια ανευθυνότητα, αλλοιώνοντας τη δημόσια εικόνα και των δύο χωρών στο επίσημο forum του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών με τη σειρά του, εξέδωσε ανακοίνωση, απόρροια της ρηματικής διακοίνωσης, στην οποία διευκρινίζει ότι «κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 23 Ιουνίου 2014, η Ελληνική Προεδρία και ειδικότερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ανέγνωσε την συμφωνηθείσα Κοινή Θέση των 28 κρατών μελών βάσει της γνωστής διαδικασίας διεξαγωγής των Συμβουλίων Σύνδεσης.

«Το συμφωνηθέν κείμενο Κοινής Θέσης υπήρξε προϊόν σοβαρών και συντονισμένων προσπαθειών ώστε σε αυτό να αντιμετωπισθούν και να γίνει εκτενής και αυστηρή αναφορά στην ανάγκη η Τουρκία να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του συνόλου των κυπρογενών της υποχρεώσεων που καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, όπως το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Άγκυρας, η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, η τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών, το απρόσκοπτο εμπόριο. Επιπλέον, η Κοινή Θέση κάλυψε πιο επίκαιρα θέματα καλώντας την Τουρκία να εφαρμόσει και έναντι της Κύπρου τη Συμφωνία Επανεισδοχής και να διορθώσει το σύστημα ηλεκτρονικών θεωρήσεων εισόδου ώστε να μην υπάρχει διάκριση εις βάρος Κυπρίων πολιτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα τονίζεται ότι οι Κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας, ευρίσκονται σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη κ. Μητσιάλη στη Λευκωσία έγινε πλήρης ανασκόπηση των κοινών προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου για την περαιτέρω προώθηση της εθνικής κυπριακής υπόθεσης. Αυτά είναι που μετρούν και αντανακλούν την τεράστια σημασία που αποδίδουμε στην αδελφική συνεργασία Αθηνών – Λευκωσίας την οποία και διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Θεοχάρους: Η Ελλάς και το Έθνος δεν είναι ο κύριος Βενιζέλος

Αιχμηρή η απάντηση της Ελένης Θεοχάρους. «Είναι υποχρέωση μου να υπερασπίζομαι την Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάς και το Έθνος δεν είναι ο κύριος Βενιζέλος», απαντά χαρακτηριστικά.

«Κατανοώ την στάση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών και γνωρίζω ότι ο κύριος Βαγγέλης Βενιζέλος πνέει τα μένεα εναντίον μου αλλά εξακολουθώ να μην έχω λάβει απάντηση στο ερώτημα μου, που αφορούσε την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης της Προεδρίας του Συμβουλίου και της ΕΕ, προς ένα κράτος- μέλος τελόν υπό την στρατιωτικήν κατοχήν μιας υπό ένταξιν χώρας . Εν προκειμένω , η Κύπρος υπέστη μια βάναυση και προσβλητικότατη επίθεση από την Τουρκία. Η επίθεση που έγινε προ δεκαπενθημέρου εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητη. Η θέση του κυρίου Βενιζέλου ότι ο κύριος Τσαβούσογλου «δεν είπε δια ζώσης ενώπιον του την επίμαχη φράση αλλά την ενέγραψε στο κείμενο που του παρέδωσε», μόνο θυμηδία προκαλεί. Απηύθυνα και εγγράφως το ίδιο ερώτημα προς τους κυρίου Μπαρόζο, Σιουλτς, Βαν Ρομπάυ, τους Προέδρους των πολιτικών ομάδων και τον αρμόδιο επίτροπο κύριο Φούλε. Αναμένω τις απαντήσεις του. Είναι υποχρέωση μου να υπερασπίζομαι την Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάς και το Έθνος δεν είναι ο κύριος Βενιζέλος», καταλήγει.
Νωρίτερα σήμερα η Ευρωβουλευτής είχε κάνει την παρακάτω δήλωση: 
(Διαβάστε την είδηση εδώ) Βαγγέλη ούτε η Χούντα του 1967 δεν μου έκλεισε το στόμα.
Κλείνοντας το σημείωμα ας κάνουμε και εμείς μια ερώτηση:
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πάρει θέση ή συμφωνεί με τους χειρισμούς του Αντιπροέδρου του;