Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Εγαίνια Μουσείου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Panteio-Panepistimio 
Άρθρο Ειρήνη Λεριού
Μια χρονομηχανή στη μέση της Αθήνας δημιουργήθηκε πρόσφατα. Ένα μαγικό κουτί δίπλα στο κήπο του Παντείου, όπου μπαίνεις μέσα και ταξιδεύεις πίσω, στις ζωές όλων εκείνων των φοιτητών, των καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού , που το καράβι της ζωή τους έδεσε κάποια στιγμή ακριβώς όπως και το δικό σου, στο λιμάνι του Παντείου. Η μεγαλύτερη στιγμή σε αυτό το ταξίδι, αυτή που πραγματικά σε συνεπαίρνει, είναι όταν έρχεται η ώρα να ανταμώσεις τους εμπνευστές και τους ιδρυτές αυτού του σπουδαίου και ιστορικού Πανεπιστημίου.

Εκείνους δηλαδή που σκιαγράφησαν και έδωσαν πνοή στη δική σου φοιτητική και ακαδημαϊκή ζωή, πολλά χρόνια πριν, τον Κύπριο Γεώργιο Φραγκούδη (1869-1939) και τον Βολιώτη Αλέξανδρο Πάντο (1888-1930).
Κι ενώ η κρίση στο τόπο σου έχει σαρώσει τα πάντα και τα Πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα περνούν τις δικές τους δύσκολες ώρες, ένας Πρύτανης, χαμηλών τόνων ως άνθρωπος αλλά με έργο μεγατόνων για το Πανεπιστήμιο του, ο Γρηγόριος Τσάλτας, καθώς και η αντιπρύτανης Ισμήνη Κριάρη, αποφασίζουν την ίδρυση ενός Μουσείου μέσα στο Πάντειο, προκειμένου να βρουν καταφύγιο όλα αυτά τα πρόσφατα ευρήματα που βρέθηκαν παραπεταμένα και σκονισμένα στις αποθήκες και τα πατάρια του Πανεπιστημίου, αλλά και για να τιμηθεί ο ιδρυτής του Παντείου Γεώργιος Φραγκούδης, του οποίου το όνομα φέρει το μουσείο. Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου μέσα σε μια λαμπρή εορτή σύσσωμη η αξιοζήλευτα δεμένη οικογένεια του Παντείου, εγκαινίασε το πρωτότυπο αυτό μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο παλιό κόκκινο κτήριο. Κάτω από τον καλοκαιρινό, νυχτερινό ουρανό της Αθήνας και δίπλα από το φωτισμένο σιντριβάνι στη καρδιά του Παντείου, μέσα στο κόκκινο κτήριο, τα σημαντικά αυτά ευρήματα εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό, αποκαλύπτοντας την ιστορία του Παντείου, την ιστορία όλων εκείνων που πέρασαν από εκεί και που κάποιος από αυτούς μπορεί να είναι ο δικός σου παππούς που πια δε ζει… Και ξαφνικά γίνεσαι κι εσύ κομμάτι της ιστορίας και γνήσιος συνεχιστής της. Στα όμορφα δωμάτια του Μουσείου, το παρελθόν ενώνεται με το παρών και προδηλώνει κρυφά το μέλλον. Σαν μια κλειδαρότρυπα στη πόρτα του παρελθόντος που σου επιτρέπει να ρίξεις κλεφτές ματιές στο μέλλον.
Το Μουσείο του Γεώργιου Φραγκούδη, ένα πρωτότυπο μουσείο που ιδρύθηκε μέσα σε ένα Πανεπιστήμιο, δεν είναι απλά μια σύγχρονη χρονομηχανή, είναι μια φωτεινή ελπίδα στο σκοτάδι της δύσκολης αυτής συγκυρίας. Μια ελπίδα που έρχεται από ένα Πανεπιστήμιο με μεγάλη ιστορία… Μια ιστορία που φυλάσσεται πια καλά και ζωντανεύει για τους επισκέπτες που μπορούν να την αφουγκραστούν μέσα από τα όμορφα εκθέματα, στα δωμάτια με τα ζεστά χρώματα, του Μουσείου του Παντείου.
υστερογραφα