Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Ο Αβραμόπουλος Επίτροπος. Και μετά, Πρόεδρος Δημοκρατίας… – Ο Σαμαράς έστειλε επιστολή στον Γιούνκερ

Dimitris-Avramopoulos

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να επιλέξει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για νέο Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνιστά ένα πολιτικό, εθνικό upgrade για τη χώρα, όπως άλλωστε θα συνέβαινε και με μια ενδεχόμενη επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη.
Τόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και η πρώην υπουργός Εξωτερικών διαθέτουν πλεόνασμα πολιτικού εκτοπίσματος και ευρωπαϊκού προσανατολισμού, που μπορεί να αξιοποιηθεί υπέρ της Ελλάδας στη δεδομένη, δύσκολη εθνική συγκυρία.
Με την επιλογή Αβραμόπουλου λοιπόν, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά στην Κομισιόν με κορυφαίο πολιτικό, αν σκεφτεί κανείς ότι οι επιλογές του παρελθόντος είτε συνιστούσαν… κομματικά ρουσφέτια, είτε αφορούσαν απόμαχους της πολιτικής.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας οικοδόμησε μια σημαντική πολιτική διαδρομή, στον αξιακό άξονα της μετριοπάθειας και της σύνεσης, επιδιώκοντας ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις, σε μια Ελλάδα στο dna της οποίας ενυπάρχει το στοιχείο της εμφυλιοπολεμικής προδιάθεσης.
Στις Βρυξέλλες, θα έχει την ευκαιρία να αρθρώσει μια εθνική ρητορική για την Ελλάδα μετά την κρίση, αλλά και την Ευρώπη ως νέα κοινή πατρίδα, που δεν θα αυτοπαγιδεύεται σε γραφειοκρατικές προσεγγίσεις, αλλά θα στρέφει την προσοχή της και στα πραγματικά προβλήματα λαών και κοινωνιών.
Η επιλογή Αβραμόπουλου για την Κομισιόν έχει και μια πρόσθετη… ενδιαφέρουσα διάσταση. Η λήξη της πενταετούς θητείας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμπέσει με την προεδρική εκλογή του 2020 στην Ελλάδα. Τότε που, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια θα προέρχεται από την Κεντροαριστερά, θα είναι η σειρά της Κεντροδεξιάς να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τα σπλάχνα της.
Και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα φαντάζει ως η αυτονόητη επιλογή, μετά και την ευρωπαϊκή θητεία του.
ΥΓ: Το πρωί της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανακοινώνοντάς του ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι ο νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν.

ysterografga.gr