Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Οι μεγάλες ανατροπές – Σε ποιους δήμους ήρθαν τα πάνω κάτω στο β΄γύρο

Τα πάνω κάτω ήρθαν για πολλούς στο β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Συγκεκριμένα, σε 75 δήμους  έγινε ανατροπή του αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής, με τον δεύτερο σε ψήφους υποψήφιο να εκλέγεται πρώτος.
Οι μεγάλες ανατροπές όμως σημειώθηκαν σε 11 δήμους, στους οποίους οι νυν δήμαρχοι τερμάτισαν πρώτοι και με διαφορά στον α” γύρο και τελικά έχασαν το δημαρχιακό θώκο στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

  • Δήμος Κηφισιάς
Τα πάνω κάτω ήρθαν στο β΄γύρο για το Δήμο Κηφισιάς. Στον α΄γύρο νικητής αναδείχτηκε ο νυν δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης και μάλιστα με 21 μονάδες παραπάνω από τον αντίπαλό του Γιώργο Θωμάκο. Την β΄Κυριακή όμως, ο κ. Θωμάκος κατάφερε να εκλεγεί με 51,57%, αφήνοντας πίσω το δήμαρχο Κηφισιάς με 48,43%.
  • Δήμος Κοζάνης
Η μεγάλη ανατροπή ήρθε και στον Δήμο της Κοζάνης. Την πρώτη Κυριακή ο νυν δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας βγήκε πρώτος με ποσοστό 44,34% με μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του Λευτέρη Ιωαννίδη, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 24,81%. Τη δεύτερη Κυριακή όμως, ο κ. Ιωαννίδης πέρασε μπροστά με ποσοστό 57,38% και θα γίνει αυτός τελικά ο νέος δήμαρχος της πόλης.
  • Δήμος Τριπόλεως
Αναμέτρηση- θρίλερ εκτυλίχθηκε στο Δήμο Τρίπολης στο β”  γύρω των εκλογών. Ενώ την πρώτη Κυριακή ο δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης βγήκε πρώτος με ποσοστό 38,28% με τον αντίπαλό του Δημήτριο Παυλή να συγκεντρώνει μόλις 21,29% , τη δεύτερη Κυριακή η μάχη κρίθηκε στήθος με στήθος. Ο κ. Παυλής κατάφερε να εκλεγεί με ποσοστό 50,28%, ενώ ο κ. Σμυρνιώτης  συγκέντρωσε μόλις μισή μονάδα λιγότερη.
  • Δήμος Ηρακλείου
Την επέκταση της θητείας του για τα επόμενα πέντε χρόνια φαινόταν να έχει εξασφαλίσει την πρώτη Κυριακή ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης. Την δεύτερη Κυριακή όμως ήρθαν τα πάνω κάτω και ο υποψήφιος Βασίλειος Λαμπρινός κατάφερε να περάσει μπροστά συγκεντρώνοντας 59,24%. Ο νυν δήμαρχος Ηρακλείου τερμάτισε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 40,76%.
  • Δήμος Σπάρτης
Νικητής του α” γύρου ήταν ο νυν δήμαρχος Σπάρτης Σταύρος Αργειτάκος με ποσοστό 48,37% και όλα έδειχναν ότι θα τα καταφέρει και τη δεύτερη Κυριακή, στην οποία αναμετρήθηκε με τον Βαγγέλη Βαλιώτη. Όμως στο δεύτερο γύρο, το σκηνικό ανετράπη και ο κ. Βαλιώτης πέρασε μπροστά συγκεντρώνοντας το 59,13%.
  • Δήμος Ερέτριας
Την πρώτη θέση και με διαφορά κατέκτησε την πρώτη Κυριακή ο νυν δήμαρχος Ερέτριας Βασίλειος Βελέντζας. Τη δεύτερη Κυριακή όμως εκτυλίχθηκε ένα πραγματικό θριλερ και τελικά ο κ. Βελέντζας έχασε το δημαρχιακό θώκο από την αντίπαλό του Αμφιτρίτη Αλημπάτε για μόλις 146 ψήφους, δηλαδή με διαφορά κάτω τις μίας ποσοστιαίας μονάδας.
  • Δήμος Αγίας Παρασκευής
Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, με τον Ιωάννη Σταθόπουλο, ο οποίος στον α” γύρο είχε λάβει 29,70% και τελικά κέρδισε με 50,82%. Ο νυν δήμαρχος Βασίλειος Ζορμπάς τερμάτισε δεύτερος με ποσοστό 49,18%.
  • Δήμος Αχαρνών
Παρόμοιο σκηνικό εκτυλίχθηκε και στο Δήμο Αχαρνών με τον Ιωάννη Κασσαβό να κερδίζει με 54,05%, ενώ την πρώτη Κυριακή είχε λάβει 22,51%, έναντι 22,94% του απερχόμενου δημάρχου Σωτήρη Ντούρου.
  • Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
Αντίστοιχα στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εξελέγη με 50,03%, ενώ την πρώτη Κυριακή είχε λάβει 34,72% έναντι 37,55% του νυν δημάρχου Σπυράγγελου Πάνα.
  • Δήμος Βριλισσίων
Ανατροπή σημειώθηκε και στο Δήμο Βριλησσίων, όπου ο Ξ. Μανιατογιάννης κέρδισε τον νυν δήμαρχο Κων/νο Ιωαννίδη, ενώ στον πρώτο γύρο ο κ. Ιωαννίδης υπερείχε με 17 μονάδες διαφορά.
  • Δήμος Γαλατσίου
Τέλος, στο Δήμο Γαλατσίου ο Γιώργος Μαρκόπουλος νίκησε τον νυν δήμαρχο Κυριάκο Τσίρο, παρόλο που στον α΄ γύρο τα αποτελέσματα ήταν υπέρ του κ. Τσίρου.