Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Η καταπολέμηση της ανεργίας είναι στα χέρια του δήμου



Του Δήμου Λάσκα

Εμφάνιση φωτογραφία.JPGΟ κυριότερος λόγος που αποφάσισα να κατέβω στις δημοτικές εκλογές είναι επειδή πιστεύω πως μια δραστήρια δημοτική αρχή μπορεί να δώσει λύσεις σε θέματα ζωτικής σημασίας για τους πολίτες. Ένα από αυτά - ίσως το πιο καίριο και σημαντικό στην εποχή μας - είναι η μάστιγα της ανεργίας. Υπάρχουν λύσεις, τρόποι και διέξοδοι να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ανέργων στον διευρυμένο Δήμο Κορινθίων αρκεί η αυτοδιοίκηση να είναι υποστηρίξει το σκοπό αυτό σαν να επρόκειτο για τα δικά της παιδιά. Πως θα γίνει αυτό; Μόνο με ένα τρόπο: επενδύοντας στο μέλλον του τόπου.
α) Τουρισμός: Η Κόρινθος με την πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά που έχει μπορεί να εδραιωθεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη αν δημιουργήσουμε τις σωστές υποδομές. Η ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων, η δημιουργία της διαδρομής που περπάτησε ο Απόστολος Παύλος από τις  Κεχριές μέχρι το αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου, η αναπαράσταση της δίολκου είναι μερικά απλά παραδείγματα που σε συνδυασμό με την διεθνή προβολή της περιοχής θα μετατρέψουν την Κόρινθο σε πόλο έλξης τουριστών και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
β) Βιομηχανικό πάρκο: η ίδρυση ενός σωστά οργανωμένου και χωροθετημένου βιομηχανικού πάρκου στα όρια του δήμου θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την εγκατάσταση και τη μεταφορά βιοτεχνιών και εργοστασίων στην περιοχή μας, πράγμα που αυτομάτως σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη παράπλευρων επαγγελμάτων (μεταφορές κλπ), έργα υποδομής.
γ) Αγροτική ανάπτυξη στην πράξη: Υπάρχει μεγάλο ρεύμα τα τελευταία χρόνια από νέους Κορίνθιους αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με την παραγωγή αλλά δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Η δημιουργία μιας παράλληλης δημοτικής λαϊκής αγοράς αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα θα έλυνε σε ένα βαθμό αυτό το πρόβλημα και θα ωθούσε τους νέους αγρότες να εστιάσουν στην παραγωγή βιολογικών ποιοτικών προϊόντων.
δ) Αξιοποίηση όλων των κοινοτικών προγραμμάτων: προταιρεότητα της Ε.Ε πλέον είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα τα περισσότερα προγράμματα να είναι σχεδιασμένα για το σκοπό αυτό. Μέχρι τώρα δυστυχώς ελάχιστοι δήμοι κατάφεραν να απορροφήσουν αυτά τα κονδύλια. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να εστιάσει στην εφαρμογή των επιδοτούμενων προγραμμάτων δημιουργώντας ένα γραφείο αποκλειστικά για την δημιουργία θέσεων εργασίας, που θα δουλεύει ώστε να μην μείνει ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα έργα υποδομής που θα συνεχίσουν να γίνονται θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ανεργίας. Και δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, ούτε αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό που χρειάζεται είναι όρεξη, επιμονή και δουλεία για να αναπτυχθούν οι παραπάνω τομείς που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας όχι για πέντε μήνες  –όπως έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια– αλλά για πάντα.


Δήμος Π. Λάσκας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη  «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Για το Δήμο Κορινθίων
laskas.dimos@gmail.com