Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Πώς ένα μνημόνιο έφερε τον Χίτλερ

Τέτοιες σκηνές, με βετεράνους του πολέμου να ζητιανεύουν, βοήθησαν τον Χίτλερ να ανεβεί στην εξουσία. «Το περήφανο γερμανικό έθνος, που οι ξένοι το υποτιμούν, θα πάρει την εκδίκησή του»

ΑΣΤΕΓΟΙ, ΡΑΚΕΝΔΥΤΟΙ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

enet.gr

Ενα μνημόνιο, το Σχέδιο Γιανγκ -που προέβλεπε μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, περιορισμό των κρατικών εξόδων, αύξηση του φόρου εισοδήματος, ελάττωση του φόρου περιουσίας- θα φέρει τον Αδόλφο Χίτλερ και τους ναζί κοντά στην εξουσία, το 1933, στη χρεοκοπημένη Γερμανία.
Τέτοιες σκηνές, με βετεράνους του πολέμου να ζητιανεύουν, βοήθησαν τον Χίτλερ να ανεβεί στην εξουσία. «Το περήφανο γερμανικό έθνος, που οι ξένοι το υποτιμούν, θα πάρει την εκδίκησή του» Η πρώτη εμφάνιση του Χίτλερ στο Βερολίνο σε ένα γήπεδο, στις 16 Νοεμβρίου του 1928, άρχισε νωρίτερα από την ώρα που είχε ανακοινωθεί. Ο χώρος ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτος. Η εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Τσάιτουγκ» θα γράψει πως «ο λόγος του Χίτλερ ήταν εντυπωσιακά κακός, ο ενθουσιασμός εξατμίστηκε γρήγορα, η απογοήτευση άγγιξε τα όρια του οίκτου».
Το κράτος δεν έχει να πληρώσει τους μισθούς. Την Πρωτομαγιά του 1929, μια διαδήλωση με οδοφράγματα τελειώνει με τριάντα νεκρούς. Το κραχ στις ΗΠΑ, τη «Μαύρη Πέμπτη» της 24ης Οκτωβρίου 1929, προκαλεί ζημιές δισ., καταστροφή και αυτοκτονίες χρηματιστών. Πολλοί λένε, έφταιξε ο καιρός. Στις δυτικές πόλεις είχε χιόνι.
Στην φωτογραφία, ο πρόεδρος Χίντενμπουργκ με τον, καγκελάριο πια, Χίτλερ, τον Ιανουάριο του 1933 Τον Δεκέμβριο, οι ναζί αυξάνουν τη δύναμή τους στο κρατίδιο της Θουριγγίας από 4,6% στο 11,3% και βγάζουν έναν υπουργό. Το κόμμα αρνείται το «Σχέδιο Γιανγκ». Είναι η εποχή που πολλοί επιστήμονες λένε πως βρήκαν την εξήγηση για τη γέννηση του σύμπαντος. Ολα ξεκίνησαν από ένα γιγαντιαίο «Μπανκ».
 
Στην φωτογραφία, ο πρόεδρος Χίντενμπουργκ με τον, καγκελάριο πια, Χίτλερ, τον Ιανουάριο του 1933  


Ανεργία
Οι σοσιαλδημοκράτες πέφτουν. Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν μπορεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό. Οι άνεργοι έχουν φτάσει τα 8,2 εκατομμύρια. Ο υπουργός Οικονομικών επεξεργάζεται ένα σχέδιο εξυγίανσης και παραιτείται.
Η χώρα πάει σε εκλογές, που φέρνουν στα μετριοπαθή κόμματα τη συντριβή. Οι σοσιαλδημοκράτες υποχωρούν στο 24,5%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα ανεβαίνει στο 13,1%. Το Ναζιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερο με 18,3% και 107 έδρες.
Ο Χίτλερ καταθέτει σε δίκη τριών αξιωματικών που κατηγορούνται για εσχάτη προδοσία και δίνει ένα ρεσιτάλ πατριωτισμού για να διαλύσει τις εντυπώσεις για βίαιη ανατροπή του καθεστώτος. Το κόμμα είναι νόμιμο, ειρηνικό, κοινοβουλευτικό. Τα γεγονότα στο Πραξικόπημα της Μπιραρίας ανήκουν στο παρελθόν και οφείλονται στο πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής. Αστεγοι, ρακένδυτοι και πεινασμένοι περιφέρονται παντού. Πολλοί από αυτούς φτάνουν στη στοργική στέγη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος.
Το βιβλίο «Το Μυθιστόρημα του Ναζισμού - Το Τάγμα της Χρυσής Αυγής και η λατρεία του Εωσφόρου» κυκλοφορεί στις 2 Απριλίου από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν ανιθαγενής, από όταν είχε αποποιηθεί την αυστριακή υπηκοότητα, αλλά κατάφερε να αποκτήσει δικαίωμα να είναι υποψήφιος. Οι εθνικοσοσιαλιστές πάνε στη Βουλή με τις -απαγορευμένες- καφέ στολές. Ο καγκελάριος Μπρίντριχ δέχεται διασταυρούμενα πυρά από εθνικοσοσιαλιστές και κομμουνιστές. Η Βουλή μυρίζει μπαρούτι. Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το σχέδιο εξυγίανσης:
 
Το βιβλίο «Το Μυθιστόρημα του Ναζισμού - Το Τάγμα της Χρυσής Αυγής και η λατρεία του Εωσφόρου» κυκλοφορεί στις 2 Απριλίου από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, περιορισμός των κρατικών εξόδων, αύξηση του φόρου εισοδήματος, ελάττωση του φόρου περιουσίας.
 
Τα συνδικάτα
Για πρώτη φορά τα συνδικάτα συμφωνούν σε μια μείωση 6-8%. Η αύξηση τιμών στα είδη διατροφής ύστερα από διαπραγματεύσεις ανακλήθηκε. Τον Ιανουάριο του 1931 οι ναζί και η «Ενωση Ατσάλινου Κράτους», αφού προσπάθησαν να εμποδίσουν τη λειτουργία της Βουλής, αποχώρησαν, φωνάζοντας όλοι μαζί τρεις φορές «Χάιλ!». Τα χρέη γονατίζουν τη Γερμανία, που δεν μπορεί να πληρώσει την επόμενη δόση.
Το «Σχέδιο Γιανγκ» προέβλεπε την αποπλήρωση έως το 1988, αλλά οι τόκοι φτάνουν τα 110 εκατομμύρια μάρκα το χρόνο. Ουρές στις τράπεζες αναγκάζουν την κυβέρνηση να τις κλείσει για να αποφύγει την κατάρρευση.
Παρά την αρχική αδιαλλαξία της Γαλλίας, οι παλιοί σύμμαχοι δίνουν στη Γερμανία μια τρίμηνη πίστωση στο δάνειο με πάγωμα οφειλών. Το χρεοστάσιο υπέρ της Γερμανίας κάνει τη χώρα να ανασάνει. Οι τράπεζες ανοίγουν, το μεγαλύτερο επιβατηγό αεροσκάφος, το «Ντορνιέ DO-Χ» πραγματοποιεί υπερατλαντική πτήση, αλλά τώρα κινδυνεύει η στερλίνα. Η Αγγλία ρευστοποιεί χρυσό και μειώνει μισθούς και έξοδα. Φαίνεται ότι κάτι τρέχει στην Ελλάδα, όπου ο διευθυντής της τράπεζας παραιτείται.
Στις εκλογές του Ιουλίου ο Χίτλερ παίρνει 37,4%, αλλά δεν μπορεί να κυβερνήσει. Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν πέσει στο 21,6%. Οι κομμουνιστές παίρνουν 14,5%, το Κέντρο 12,5%, το Γερμανικό Εθνικιστικό Λαϊκό Κόμμα 5,9%. Τον Αύγουστο, ενώ ο Χίτλερ διαπραγματεύεται τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, πέντε μέλη των Ταγμάτων Εφόδου καταδικάζονται σε θάνατο για τη δολοφονία ενός κομμουνιστή εργάτη μέσα στο σπίτι του. Ο στρατηγός Σλάιχερ, ο προτελευταίος καγκελάριος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, φίλος του Χίντενμπουργκ και οπαδός της πολιτικής «δαμασμού των ναζί» και αντίθετος σε πραξικόπημα, θα παραιτηθεί. Το 1934, στη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών θα βρεθεί δολοφονημένος μαζί με τη γυναίκα του, σε ένα προάστιο του Βερολίνου. Ο Αδόλφος ούτε ξεχνά ούτε συγχωρεί.
Τάγματα εφόδου
Ο Φον Πάπεν, που είχε πρωτοεκλεγεί με το Καθολικό Κόμμα, διορίζεται καγκελάριος και νομιμοποιεί τα «Τάγματα Εφόδου». Τον Αύγουστο συζητά με τον Χίτλερ ποιος θα είναι καγκελάριος και ποιος αναπληρωτής. Η κυβέρνηση Πάπεν θα καταψηφιστεί με 512 ψήφους έναντι 42. Ο Χίτλερ δεν ψηφίζει Πάπεν!
Στις 17 Ιανουαρίου 1933, σε ένα σπίτι στο Βερολίνο, ο γιος του προέδρου Χίντενμπουργκ, ο Πάπεν και ο Χίτλερ αποφασίζουν πραξικόπημα, με τη δέσμευση να σεβαστούν τον πρόεδρο. Σε λίγες μέρες ο Χίντενμπουργκ κάλεσε τον Χίτλερ και του ανέθεσε την καγκελαρία.
30 Ιανουαρίου 1933. Μια νύχτα θριάμβου οργανώνεται στο Βερολίνο. Οι ναζί ξεκινούν με λαμπάδες και βεγγαλικά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου για να πάνε στην καγκελαρία. Η Γη τρέμει.
Στις 27 Φεβρουαρίου 1933 ο Ολλανδός εργάτης Μαρίνους Λούμπε συλλαμβάνεται με ένα κουτί σπίρτα μέσα στο φλεγόμενο γερμανικό κοινοβούλιο. Οι εκλογές γίνονται, 5 Μαρτίου, υπό καθεστώς τρομοκρατίας, με ημιπαράνομο το κομμουνιστικό κόμμα, που θα πάρει, παρ' όλα αυτά, 12,3%. Οι σοσιαλδημοκράτες θα πάρουν 18,3%. Το Καθολικό Κόμμα 11,2%. Το συντηρητικό-εθνικιστικό DNVP 8%. Το Ναζιστικό Κόμμα θα σαρώσει με 43,9%, αλλά δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή.
Με τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ ο Χίτλερ απέσπασε ένα προεδρικό διάταγμα που τον εξουσιοδοτεί να καταργήσει τα πολιτικά δικαιώματα των Γερμανών. Στο νέο πολίτευμα η νομοθετική εξουσία θα ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά για να ψηφιστεί χρειάζεται τα 2/3 της Βουλής. Στις 21 Μαρτίου, ο Χίτλερ με απόφαση της Βουλής (πλην του SPD) καταφέρνει να τεθεί εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι έδρες να του αφαιρεθούν!
Οι κομμουνιστές
Ο ηγέτης του κομμουνιστικού κόμματος, χιλιάδες κομμουνιστές και είκοσι έξι βουλευτές του SPD θα βρεθούν στις φυλακές. Ο Τέλμαν -και πολλοί άλλοι- θα πάρει το δρόμο για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου θα εκτελεστεί, το 1944. Με 535 βουλευτές έναντι 94 σοσιαλδημοκρατών ο καγκελάριος θα ψηφίσει το νόμο που καταργεί τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να αποφασίζει χωρίς τη Βουλή.
Με ένα δεύτερο νόμο η χώρα πλέον κυβερνιέται από 18 γκαουλάιτερς. Την Πρωτομαγιά τα συνδικάτα απαγορεύονται, η περιουσία τους δημεύεται και τα στελέχη τους οδηγούνται στη φυλακή. Την 1η Ιουλίου καθιερώνεται η «Δωρεά για τον Αδόλφο Χίτλερ» με την οποία οι επιχειρήσεις εισέφεραν στο ταμείο του NSDAP ώς το 1945 700 εκατομμύρια reichsmark. Τον Σεπτέμβριο η πρωσική συνοδική σύνοδος ψηφίζει πως ιερέας θα είναι πλέον όποιος έχει άρια καταγωγή. Πολλοί ιερείς θα βρεθούν με τους εβραίους, τους μασόνους, τους κομμουνιστές, τους ομοφυλόφιλους και τους αντιφρονούντες ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Τον Οκτώβριο, η Γερμανία αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών. Στις εκλογές του Νοεμβρίου θα κατέβει μόνο ένα κόμμα, το Ναζιστικό. Ολα τα άλλα είναι εκτός νόμου. Ο λαός θα ψηφίσει με ένα ναι ή ένα όχι, αν συμφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης.
Την 12η Νοεμβρίου 1933 έχει διαταχθεί παύση εργασίας και διακοπή της κυκλοφορίας για ένα λεπτό. Θα μιλήσει ο Φύρερ στο ραδιόφωνο, από ένα εργοστάσιο της Ζίμενς, μιας από τις εταιρείες που χρηματοδοτούν τους ναζί. Στο δημοψήφισμα για την εξωτερική πολιτική το 95,3% ψήφισε «ναι». Το 4,7% «όχι». Υπήρξαν και άκυρα. Στις εκλογές για το κοινοβούλιο το Ναζιστικό Κόμμα «έπεσε» στο 92,1%. Ολα τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια θεωρούνται άκυρα. Το Τρίτο Ράιχ ήρθε.