Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Προσγειώθηκε στην Αθήνα η Μέρκελ

Στον απόηχο της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, της επιτυχούς έκδοσης του πενταετούς ομολόγου αλλά και της τρομοκρατικής επίθεσης στο κέντρο της Αθήνας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, η Άνγκελα Μέρκελ έφτασε λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι για μια επίσκεψη – αστραπή, τη δεύτερη από τον Ιούνιο του 2012 όταν ανέλαβε η κυβέρνηση συνεργασίας τα ηνία της χώρας. έφτασε στην Αθήνα η Ανγκελα Μέρκελ, την οποία υποδέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς στο «Ελ. Βενιζέλος».
Στις 15:15 η κα Μέρκελ μαζί με τον Πρωθυπουργό . στο το Χίλτον, θα συμμετάσχουν σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς.
Στις 16.20 οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στις 17.30 το απόγευμα η Γερμανίδα Καγκελάριος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά και μετά θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ. Το βράδυ και πριν αναχωρήσει η Γερμανίδα καγκελάριος  θα παραθέσει επίσημο γεύμα ο Πρωθυπουργός.
Όσον αφορά το τι περιμένει η κυβέρνηση απ’ αυτήν την επίσκεψη, ουσιαστικά στο Μαξίμου περιμένουν από την Μέρκελ να μιλήσει με καλά λόγια για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, μετά και την έξοδο στην αγορά. Παράλληλα, θα εγκαινιάσει θα εγκαινιάσει το ταμείο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται να αναφερθεί και σε κοινές δράσεις Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών..
Από τη μια η εμπροσθοβαρής επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, που αναμένεται να πιστοποιηθεί από τη Eurostat στις 23 Απριλίου και από την άλλη η ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών προς την ελληνική οικονομία μετά την πρώτη δοκιμαστική έξοδο της Αθήνας στις αγορές, γεμίζει με αισιοδοξία την ελληνική κυβέρνηση και προοιωνίζεται ακόμη καλύτερες πολιτικές και οικονομικές ημέρες.
Η επίσκεψη Μέρκελ συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς μάλιστα συνδυάζεται με την υπερκάλυψη του στόχου του δανεισμού, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές. 
 Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να υπογραμμίσει στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με την Άνγελα Μέρκελ ότι επ’ ουδενί λόγω δεν χαλαρώνει η κυβέρνηση και δεν αναστέλλεται η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμιστικών αλλαγών, ωστόσο, θα επαναλάβει ότι πλέον και οι εταίροι μας οφείλουν να υλοποιήσουν το δικό τους σκέλος της συμφωνίας, παραπέμποντας ευθέως στη συζήτηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.