Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Πέτρος Τατούλης «Δημοκρατία ή Αυτοί» το δίλημμα για τους πολίτες. Εκτροπή από τη Δημοκρατία η συμπεριφορά των άκρων

https://gm1.ggpht.com/FsvgcCD0FksR70EW06h7Nx73X2V-DxPl-4F7nXc1SPFhvdYNN-PIpEClJp8N9OyUSlG5pj6Ng1dk1XsM7Zf50fvBYAo4tadquSHFjD2H7Zh-o5GXiSRUJXg_X7psrX01bQsEl6kNPZReuy5SCcnC25er8DBzsrJHWaKK-6DHwI7JsZJgvIT6PJbE5AfukNVS_DO3y-K1oNCB95zlTD2gHH1UB9xmUMZ41QEqSYyS8z88Ph8z08x333lvB6BxXuzQW4O6DZSdjwaPNtgH7TfpikI8ArPKjPyXCUdXs8Om0gGlyaiFwGQ86bGGrAIzbRfsbbahQ89ZeHU2pJLg_upqVfo0nHD0zqCzyW7bBm-PHvECjo5ovnJfPnnNDm3GxaYuD5tmwN23oXo91gA-pkdqEzXOYuS6CZp0xgR9xC5wrIH1B4xi2dNddYfqTcFv2OyoQbTLYTjt8s9uKOqqDJwIS2A2cpiUN4PhrK01wIWTmR7bzeoi1dxiKth4Jk9IHWm3qzkuSs6Ohiyibxoj3Gtn2gU9NfWVSJ2reeq1Lg=w1163-h759-l75

«Δημοκρατία ή Αυτοί» είναι το μόνο δίλημμα για τους πολίτες, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης χαρακτηρίζοντας «προσβολή των θεσμών και εκτροπή από τη Δημοκρατία» την προσπάθεια των άκρων να επιφέρουν ρήγμα μεταξύ της αναγκαίας εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους τρείς φορείς της εξουσίας, στο περιθώριο της ομιλίας του στο συνέδριο με θέμα «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Δήμος Καλαμάτας και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης, στην Καλαμάτα την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014.   
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε ως μόνη ελπίδα του τόπου «κόντρα στους κακούς μάντεις» την ενίσχυση του ρόλου των αιρετών Περιφερειών, επισημαίνοντας ότι αποτελούν την απάντηση στις απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας όσον αφορά την ποιότητα των θεσμών, την ικανότητα του εργατικού δυναμικού, του ισοζυγίου εισαγωγών – εξαγωγών, και των δεικτών μακροοικονομικής ανταγωνιστικότητας, όπως αυτές αποτυπώνονται στην έρευνα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.

Εμφάνιση IMG_8215.jpg 
Ο κ. Τατούλης έθεσε ως προτεραιότητα της πολιτείας την ενίσχυση με αρμοδιότητες των αιρετών Περιφερειών, συναρτώντας τη με το στόχο της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της Συνθήκης της Λισαβόνας και με τη λογική της εγγύτητας λήψης των αποφάσεων προς τον πολίτη, «γιατί, χωρίς την αυτοδιοίκηση, ούτε κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να υπάρξει, ούτε δημοκρατία».
Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, δεν είναι πόσοι πόροι μπορούν να διατεθούν για την ανάπτυξη του τόπου, αλλά η στρατηγική στη διάθεσή τους, ώστε ούτε ένα ευρώ να μη δαπανάται αν δεν έχει εξασφαλιστεί εξαρχής η ανταποδοτικότητά του.
Ο κ. Τατούλης απέρριψε επίσης το «μύθο της αριστεράς» ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύμπραξη δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η νέα πρόταση είναι τα ανοιχτά μεικτά οικονομικά σχήματα, όπως αυτό που εφάρμοσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και πλέον αποτελεί ελληνικό και ευρωπαϊκό μοντέλο, με δεδομένη τη μεθοδολογία και το ρεκόρ χρόνου υλοποίησής του, μόλις 18 μήνες όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 6,5 χρόνια».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε ακόμη στην αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού, στην οποία ενσωματώθηκε το σύνολο των παρατηρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για ζωνοποίηση χρήσεων γης, για fast track αδειοδότηση, για στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για μεγάλα έργα, όπως ο Ανατολικός άξονας Πελοποννήσου.
Όσον αφορά το ζήτημα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι βρίσκεται σε πρώιμη φάση στην Ελλάδα, γιατί ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτή. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε ακόμη ότι στη νέα προγραμματική περίοδο η κοινωνική επιχειρηματικότητα έχει το προβάδισμα στη στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης και της καινοτομίας και ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εξασφαλίσει ήδη 60 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Τατούλης εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του ως Πρόεδρος της Ένωσης Πολυμετοχικών Αναπτυξιακών Εταιρειών Ελλάδος για το γεγονός ότι το 90% του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στη νέα προγραμματική περίοδο θα το διαχειριστούν οι Περιφέρειες και οι Αναπτυξιακές Εταιρείες.