Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα - Πελοπόννησο. Το επίκεντρο νοτιοανατολικά της Ύδρας

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής , στις 23:08   ο οποίος έγινε αισθητός και αναστάτωσε τους κατοίκους  στην Αθήνα, την Πελοπόννησο ,την Στερεά Ελλάδα,τις Κυκλάδες αλλά και την Κρήτη.
Πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πάνω από πέντε ρίχτερ (5,4) και είχε ως επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ύδρα.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών εκτιμά πως ο σεισμός ήταν 5.6 ρίχτερ.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 29 χλμ. Νοτιοανατολικά της Ύδρας και 86 χλμ νότια της Αθήνας, το δε, εστιακό του βάθος ήταν 111 χλμ., ενώ διαφορετικό μέγεθος δίνει το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο. Συγκεκριμένα, δίνει σεισμό 5,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος μόλις στα 10 χιλιόμετρα. 
Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, αλλά προς το παρόν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμούς στην Ύδρα από τον σεισμό. Οι μόνες αναφορές ήταν στην περιοχή της Ερμιόνης όπου η αστυνομία πήρε κλήσεις για τοίχους που γκρεμίστηκαν από τον σεισμό, αλλά ευτυχώς σε παλιά ακατοίκητα σπίτια.
 Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κόρινθο, στο Λουτράκι, στο Κιάτο και στο Δερβένι καθώς και στην Κρήτη και κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού  ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που βγηκαν έξω από τα σπίτια τους νομίζοντας ότι ο σεισμός έχει επίκεντρο τη Κρήτη.

Πριν του σεισμού των 5,6 ρίχτερ είχαν προηγηθεί 2 μικρές προσεισμικές δονήσεις. Το καλό ήταν ότι ο σεισμός είχε μεγάλο εστιακό βάθος και δεν ήταν επιφανειακός ώστε να έχουμε ζημιές. Τις επόμενες ώρες αναμένονται μετασεισμοί στην περιοχή, ενώ δεν ξέρουμε ακόμα αν έγινε ο κύριος σεισμός.

30 λεπτά αργότερα από τον ισχυρό σεισμό μία μικρή σεισμική δόνηση 1,8 Ρίχτερ αποτυπώθηκε στην ηλεκτρονική μορφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με επίκεντρο την Τρίπολη, ενώ στις 19.11 σημειώθηκε επίσης μία μικρή σεισμική δόνηση 2,1 Ρίχτερ προερχόμενη 29 χλμ. δυτικά της Κορίνθου, με επίκεντρο το δρυοδάσος του Μογγοστού κοντά στο χωριό Κρυονέρι.