Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Στον απόλυτο έλεγχο της Ρωσίας η Κριμαία

russian-soldiers-in-Crimea
Ρωσικές σημαίες έχουν υψωθεί σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, επιβεβαιώνοντας το κλίμα βαθέως διχασμού που επικρατεί στη χώρα, μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, και την ανάληψη των καθηκόντων προσωρινού Προέδρου από τον Αλεξάντερ Τουρχίνοφ.
Στον απόηχο της 90λεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ του Σαββάτου ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση να αποσύρει τις δυνάμεις της και να κάνει πίσω.

Το πρωί της Κυριακής, ρωσικές δυνάμεις αφαίρεσαν οπλισμό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία, ενώ ένοπλοι που φέρονται να ελέγχονται από την κυβέρνηση του Κιέβου, επιχείρησαν να κόψουν τον δρόμο που συνδέει τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Οι ρωσικές δυνάμεις έστησαν αναχώματα στα σύνορα της Κριμαίας με την υπόλοιπη Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία αλλάζουν στρατόπεδο και συντάσσονται με τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα της Κριμαίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ουκρανίας ορκίστηκε πίστη στον λαό της Κριμαίας!
Η ουκρανική κυβέρνηση προχώρησε σε προσκλητήριο εφέδρων του στρατού της, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί για στρατιωτική σύρραξη με τη Ρωσία.
Η Γαλλία ζήτησε να αναβληθεί η Σύνοδος των G8 στο Σότσι, στο πλαίσιο άσκησης διπλωματικής πίεσης στη Μόσχα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής της Κριμαίας Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους, σημείωσε με νόημα: “Το Κίεβο να κοιτάζει τη δουλειά του. Η Κριμαία διαχειρίζεται την αυτονομία της. Θα ψηφίσουμε για την αυτονομία της Κριμαίας από την Ουκρανία. Χρειαζόμαστε προστασία. Οι πολίτες μας φοβούνται τους νεοναζί του Κιέβου”.
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, έγγραφα που κατέσχεσαν διαδηλωτές του Κιέβου από κυβερνητικά κτίρια, έφτασαν στα χέρια Αμερικανών.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της χώρας, κάνοντας λόγο για “κήρυξη πολέμου” από την πλευρά της Ρωσίας.
Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής: “Καλώ τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση. Με τη στάση την οποία κρατάει, η Ρωσία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη”.
“Είμαστε όμηροι”, δήλωσε Ουκρανός ναύαρχος στην Κριμαία, μετά την ανάπτυξη ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή.
Εκατοντάδες ένοπλοι περικύκλωσαν βάση του Πεζικού στην Κριμαία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και κάλεσε τη Ρωσία να να παύσει να παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα.
«Είναι επειγόντως απαραίτητο όλοι εκείνοι που ευθύνονται να παύσουν να προχωρούν σε περαιτέρω ενέργειες που μπορούν να γίνουν αντιληπτές μόνο ως μία πρόκληση» τόνισε ο Σταϊνμάγερ σε  ανακοίνωση.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση για διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Πάνω από 20.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της Μόσχας για να διαδηλώσουν υπέρ των Ρώσων που ζουν στην Ουκρανία.
Η Λιθουανία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Ρωσία, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.
«Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο», δήλωσε στο CNN ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ.
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ , Τζον Κέρι, απείλησε την Ρωσία με οικονομικό αποκλεισμό, με την Μόσχα να απαντά μέσω του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, ο οποίος δήλωσε πως οι προσπάθειες της Δύσης να αποκλείσουν τη Ρωσία «είναι καταδικασμένες».  «Είναι αδύνατο να αποκλειστεί η Ρωσία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επειτα από πολύωρη συνεδρίαση των πρεσβευτών του στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου που έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση βίας.
Οι πρέσβεις του ΝΑΤΟ ζήτησαν από τη Ρωσία να ανακαλέσει τα στρατεύματά της στις βάσεις της στην Κριμαία και να σταματήσει την όποια ανάμειξη στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες των ΗΠΑ, η Ρωσία έχει πλέον τον απόλυτο επιχειρησιακό έλεγχο στην Κριμαία, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 6.000 στρατιώτες της.
Το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν πληροφορίες για μεγάλη έκρηξη που ακούστηκε στη Συμφερόπολη, χωρίς να έχει γίνει γνωστό από που ακούστηκε ο θόρυβος.
Δείτε εδώ live εικόνα για το τι συμβαίνει τώρα στην Κριμαία.  

ysterografa.gr