Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Δούρου: Δεν θα παίξω με εργολαβικά συμφέροντα

Rena-Dourou_aftodioikisi.gr_
Συνέντευξη στην εφημερίδα FreeSunday παραχώρησε η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
Αναλυτικά η συνέντευξη της κας Δούρου:

εν σας βγήκε σε καλό αυτή η δήλωση για τα σκουπίδια που τα μαζεύουν αλλιώς οι μνημονιακοί και αλλιώς οι αντιμνημονιακοί. Έτσι δεν είναι; 

Κάθε άλλο. Θεωρώ ότι οι αντιδράσεις σε μια αυτονόητη διαπίστωση, ότι δηλαδή η άσκηση εξουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι άχρωμη και άοσμη, απλά τεχνοκρατική, ήσαν ενδεικτικές του γεγονότος ότι εθίγησαν συμφέροντα. Γιατί ουδέτερη άσκηση εξουσίας, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση είτε για την αυτοδιοίκηση, δεν υπάρχει. Και στα δύο επίπεδα απαιτείται επιλογή μεταξύ της εξυπηρέτησης των εργολαβικών συμφερόντων και εκείνων των πολιτών. Είναι νομίζω σαφές ότι εμείς έχουμε κάνει την επιλογή μας. Ο υποβιβασμός των αρμοδιοτήτων της Τ.Α σε τεχνοκρατικές, ουδέτερες τεχνικές έχει ως σκοπό να εμπεδώσει μια αντι-πολιτική ρητορεία του «όλοι το ίδιο είμαστε». Δεν είμαστε όλοι το ίδιο!
-Δεν προκύπτει πάντως ότι οι πολίτες θέλουν να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές με βάση το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Παράδειγμα, το προβάδισμα Καμίνη στην Αθήνα. Τι λέτε; 
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιπαλέψουμε το μνημόνιο δεν είναι οι όψιμες αντιμνημονιακές ιαχές – οι οποίες έχουν στρέψει ένα τμήμα της κοινωνίας μας, στη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, προς το νεοναζιστικό μόρφωμα. Το μνημόνιο αντιπαλεύεται με συγκεκριμένο πρόγραμμα και προτάσεις. Κι εμείς έχουμε και πρόγραμμα και προτάσεις. Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα Καμίνη: έχουμε μπροστά μας 90 μέρες, που είναι πολύς χρόνος στην πολιτική.

-Έχετε καταλήξει σε αποφάσεις σχετικά με τη σύνθεση του ψηφοδελτίου σας;

Στόχος μας, κυρία Σπανού, είναι να αλλάξουμε τα πράγματα στην Περιφέρεια Αττικής. Γιατί η Περιφέρεια Αττικής μπορεί και πρέπει να γίνει το προπύργιο των αλλαγών στη χώρα – άλλωστε η ίδια είναι πληθυσμιακά η μισή Ελλάδα. Και θα το πετύχουμε αυτό με ένα ανοικτό ψηφοδέλτιο, όπου θα αποτυπώνεται ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο στο οποίο κανείς δεν περισσεύει. Γιατί δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε με την άνεργη μάνα από τον Ασπρόπυργο, με τον άνεργο νέο που ψήφισε ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ή με τον συνταξιούχο που δεν μπορεί να πάρει τα φάρμακά του. Όλοι τους, όπως και πολλές χιλιάδες συμπολιτών μας, εξαπατήθηκαν από τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ που υπόσχονταν ‘επαναδιαπραγμάτευση’. Για να την ξεχάσουν λίγο μετά από την ανάληψη της εξουσίας. Όλοι θα εκπροσωπηθούν στο ψηφοδέλτιο. Θα είναι μια πλατειά, συλλογική προσπάθεια που δεν θα έχει ημερομηνία λήξεως την 25 Μαίου, αλλά μακρύτερο ορίζοντα. Αυτόν της αλλαγής των πραγμάτων.

-Μιλάτε συνεχώς για παιχνίδια συμφερόντων στην περιφέρεια Αττικής. Τι ακριβώς εννοείτε;

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται κανείς να είναι μάντης προκειμένου να αντιληφθεί τη «σύζευξη» εργολαβικών συμφερόντων και εξουσίας και στο επίπεδο της ΤΑ. Αυτή η «σύζευξη» είναι φανερή, λόγου χάρη στην περίπτωση των διοδίων ή της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πρόκειται για μια «συνέργια» των ολίγων σε βάρος των πολλών. Ένα παιχνίδι που έχει ως αποτέλεσμα, σε περίοδο κρίσης, οι πολίτες να πληρώνουν περισσότερα, να μην μπορούν να πάνε και να έλθουν στα σπίτια τους, χωρίς να περάσουν από διόδια. Εμείς βρισκόμαστε ακριβώς στον αντίποδα αυτής τη λογικής.

-Ποια είναι η άποψή σας για το έργο του Γ. Σγουρού; 

Νομίζω ότι είναι απολύτως ενδεικτικό το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Σγουρός επέστρεψε στα τηλεοπτική πλατό, προωθώντας την υποψηφιότητά του ως, πρωτοβουλία δήθεν, προερχόμενη από τους δημάρχους της Αττικής. Και μόνο το γεγονός ότι ακόμη το ΠΑΣΟΚ δεν του έχει δώσει επισήμως το χρίσμα ενώ η ΝΔ αποφάσισε εντέλει να στηρίξει τον κ. Κουμουτσάκο, μιλάει από μόνο του. Κατά τα άλλα «έργο» Σγουρού είναι και η τεράστια άγνοια των συμπολιτών μας για το ρόλο και τις σπουδαίες δυνατότητες της Περιφέρειας Αττικής. Το κυριότερο, ταυτίστηκε πλήρως με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές λιτότητας της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δεν ύψωσε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης των πόρων που ανήκουν και απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

-Οι περιφέρειες θα διαχειριστούν μεγάλο μέρος του ΕΣΠΑ. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας εφόσον εκλεγείτε;

Θα ρίξουμε το κύριο βάρος στην καταπολέμηση της ανεργίας – η Περιφέρεια είναι «πρωταθλήτρια» με ανεργία 30% -, του κοινωνικού αποκλεισμού, της καλπάζουσας φτώχειας. Θα κάνουμε ό,τι δεν έχει πράξει η σημερινή διοίκηση: θα ανοίξουμε την Περιφέρεια στον πολίτη και τις ανάγκες του. θα στρέψουμε τον Προϋπολογισμό της προς αυτές τις τόσο επείγουσες ανάγκες.

-Ο Γ. Σταθάκης μας έχει μπερδέψει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει, θα κρατησει τους ίδιους φορολογικούς συντελεστές. Όπως ο Στουρνάρας δηλαδή. Μέρικές μέρες πριν είχε πει ότι υποφορολογούμαστε. Κάπως έτσι; 

Και στην περίπτωση Σταθάκη, η μονταζιέρα της Συγγρού «φροντίζει» έτσι ώστε να διαχέεται το «σωστό» μήνυμα, αφού πρώτα, εντέχνως, απομονωθεί μία φράση από έναν ολόκληρο συλλογισμό και ξεκινήσει η… κοπτοραπτική, για να αναλάβουν κατόπιν να… διαδώσουν το μήνυμα τα «πρόθυμα» και διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Αυτό που είπε ο Γ. Σταθάκης για τους συντελεστές κι έσπευσαν να διαστρεβλώσουν οι μονταζιέρες, ήταν ότι αν ισχύσουν οι ίδιοι φορολογικοί συντελεστές για τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις και υπάρξει πάταξη της φοροδιαφυγής, τότε θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Στην ίδια συνέντευξη ο Γ. Σταθάκης υπενθύμισε την υπερφορολόγηση των πολιτών λόγω της αύξησης της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας. Από πουθενά λοιπόν δεν προκύπτει ότι έχει αλλάξει η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για δίκαιο, απλοποιημένο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, χωρίς χαράτσια, με αύξηση του αφορολόγητου ορίου, με περιουσιολόγιο και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας για ελάφρυνση των βαρών των χαμηλών και των μεσαίων κλιμακίων. Όλα αυτά όμως είναι ασήμαντες λεπτομέρειες μπροστά στο έργο της παραπληροφόρησης στο οποίος επιδίδονται συστηματικά τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ.

-Βιάζεστε πράγματι για εθνικές εκλογές; Αφού δεν φαίνεται να έχει ισχυρό προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Βουλευτικές εκλογές, κυρία Σπανού, πρέπει να γίνουν… χθες. Όχι γιατί τις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί τις απαιτεί το καλό του τόπου. Η δικομματική κυβέρνηση έχει απολέσει τη λαϊκή νομιμοποίηση, υπάρχει αναντιστοιχία εκλογικού σώματος και εξουσίας. Και είναι αντιδημοκρατικό μια κυβέρνηση κοινωνικής μειοψηφίας να επιχειρεί, με τις πράξεις της, να δεσμεύσει την επόμενη, υπογράφοντας συμβάσεις, νόμους… Οι βουλευτικές εκλογές δεν είναι καπρίτσιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ανάγκη που επιβάλλει η Δημοκρατία.

-Είναι λογικό να στηρίξει στο β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών υποψήφιους του ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ; Αφού ο Περισσός σας καταγγέλλει συνέχεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει με μικροκομματική λογική τον β’ γύρο των εκλογών. Εκείνο που προέχει είναι να ψηφιστούν δημοκράτες υποψήφιοι. Εκείνο που προέχει είναι να νικήσει η Αυτοδιοίκηση κι όχι οι πρόθυμοι δήμαρχοι του κ. Φούχτελ. Μακριά από μας η άποψη «τι μπρόκολα, τι λάχανα».

ysterografa.gr