Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Τελεσίγραφο του ρωσικού στόλου στις ουκρανικές δυνάμεις για αποχώρηση από την Κριμαία

forces

Ο ρωσικός στόλος έδωσε τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την Κριμαία μέχρι τις 05.00 (ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Τρίτης. Διαφορετικά θα επέμβουν οι ρωσικές δυνάμεις, όπως αναφερει το πρακτορείο Interfax. Λίγο αργότερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας διέψευσε την είδηση και έκανε λόγο για ανοησίες.
Αντιμέτωπη με οικονομικό πόλεμο από την πλευρά της Δύσης βρίσκεται η Ρωσία, στον απόηχο της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, με επίκεντρο την χερσόνησο της Κριμαίας.

Από το πρωί της Δευτέρας, το ρωσικό νόμισμα δέχεται ισχυρές πιέσεις, ενώ το Χρηματιστήριο της Μόσχας έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες.
Μιλώντας στη Γενεύη, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Πρέπει όλοι να διαχωρίσουν τη θέση τους από τα ακραία στοιχεία. Η στάση της Ρωσίας αποτελεί κρύο ντους για τους εξτρεμιστές της Ουκρανίας. Οι δυτικοί σύμμαχοι θα πρέπει να παραμερίσουν τους γεωστρατηγικούς υπολογισμούς, και να σκεφτούν τους πολίτες της Ουκρανίας. Αξιωματούχοι της Δύσης αμφισβήτησαν την νόμιμα εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση της Ουκρανίας, και ενίσχυσαν τους διαδηλωτές
Η νέα ηγεσία της Ουκρανίας ασκεί τρομοκρατία σε βάρος μειονοτήτων που ζουν στη χώρα”.
Η Gazprom άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι φιλορωσικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία.
Φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν τον πρώτο όροφο του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης στην πόλη Ντόνετσκ.
Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν «πολύ σύντομα» μια σύνοδο με θέμα την κρίση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη ημερομηνία για τη σύνοδο,  ενδέχεται όμως να πραγματοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας, καθώς έχει γίνει λόγος για την Πέμπτη, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες, κάτι που επιβεβαιώθηκε.
 «Συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες μέλη για να καταλήξουμε σε μια κοινή και σθεναρή απάντηση» στις εξελίξεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπαρόζο.«Σήμερα συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών (της ΕΕ) και πολύ σύντομα οι ηγέτες των κρατών θα συναντηθούν επίσης για να υπάρξει μια κοινή απάντηση», πρόσθεσε.
  Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανάλαβε «τις σοβαρές ανησυχίες» της ΕΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία «η οποία δεν βελτιώνεται». «Είναι σημαντικό να επιδείξουμε τη δέσμευσή μας υπέρ της ακεραιότητας της Ουκρανίας», υπογράμμισε και υπενθύμισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ουκρανία, που βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση.
Σκληρή απάντηση της Μόσχας στον Κέρι, ο οποίος είχε καταδικάσει τις ρωσικές κινήσεις στην Κριμαία.
Η Μόσχα χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την τοποθέτηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σημειώνοντας πως βασίζεται σε ψυχροπολεμική λογική.
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ το βράδυ στις 22.30 θα συνεδριάσει και πάλι το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ουκρανική κρίση.
Εμπάργκο στα ρωσικά όπλα εξετάζει η Ε.Ε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της WallStreetJournal η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο του εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές όπλων και αναστολής των διαπραγματεύσεων για κατάργηση βίζας για Ρώσους πολίτες, εξαιτίας των εξελίξεων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. καλείται η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της στις μόνιμες βάσεις της και αναστέλλει τις προετοιμασίες των ευρωπαϊκών μελών του G8 για συμμετοχή στη σύνοδο του Σότσι τον Ιούνιο.
Επιπλέον, το προσχέδιο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω στοχευμένων μέτρων αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης από την πλευρά της Ρωσίας.
Επίσης, εξετάζεται το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων Ουκρανών που είναι υπεύθυνοι για διαφθορά...

ysterografa,gr